G4Media.ro

De ce vrea PNL să comaseze alegerile locale cu cele parlamentare în…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

De ce vrea PNL să comaseze alegerile locale cu cele parlamentare în 2024. Calculele lui Ciucă și Bode ca să obțină un scor mai bun și să împartă responsabilitatea

Conducerea centrală a PNL vrea cu orice preț să comaseze alegerile locale și parlamentare din 2024, în ciuda unei decizii a Curții Constituționale din 2012. De ce vor Nicolae Ciucă și Lucian Bode să comaseze alegerile, astfel încât parlamentarele să fie mutate mai devreme, în luna septembrie, odată cu localele?

Primul motiv: Mandatul președintelui Klaus Iohannis se încheie în decembrie 2024, astfel încât dacă alegerile generale ar fi mutate în septembrie, actualul șef al statului ar fi cel care ar nominaliza viitorul premier. Cu alte cuvinte, un președinte dat de PNL ar nominaliza viitorul premier.

Al doilea motiv: supra-mobilizarea primarilor în beneficiul parlamentarilor, potrivit surselor liberale consultate de G4Media. Liberalii au analizat rezultatele obținute de-a lungul timpului în cele două tipuri de alegeri și au realizat că PNL performează mult mai bine la locale decât la parlamentare. Motivul e simplu: mulți primari liberali au priză reală la electoratul local, iar candidații la consiliile locale și județene fac o campanie mult mai eficientă decât candidații la parlamentare.

Liberalii au observat că PNL e singurul partid care înregistrează diferențe semnificative la scorul politic între alegerile locale (votul de la Consiliul Județean e scorul politic semnificativ) și alegerile parlamentare.

Aceasta este deci miza principală: să comaseze cele două tipuri de alegeri pentru ca primarii și consilierii locali să facă campanie electorală eficientă și pentru parlamentari. În acest fel, speră Ciucă și Bode, PNL va înregistra la parlamentarele comasate cu localele un scor mai bun decât în cazul unor alegeri decalate.

Al treilea motiv: anihilarea mai simplă a unor rezultate previzibil slabe la alegerile europarlamentare din mai-iunie 2024. Istoricul alegerilor arată că, exceptând anul 2019 (radicalizarea anti-Dragnea), PNL ia la europarlamentare rezultate mai slabe decât potențialul de la locale și parlamentare. Or, conducerea PNL crede că într-un an cu patru rânduri de alegeri, un astfel de rezultat slab la primul scrutin în ordine cronologică, cel pentru Parlamentul European, ar periclita și mai mult performanța de la parlamentare. Soluția? Ciucă și Bode vor comasarea parlamentarelor cu localele (vezi explicația la primul punct).

Al patrulea motiv. Teama conducerii PNL că, în cazul unui rezultat slab la locale, mai mulți primari și consilieri locali vor trece informal la PSD înainte de parlamentare, ceea ce ar înrăutăți accelerat performanța de la alegerile generale.

Al cincilea motiv: Ciucă și Bode vor să împartă responsabilitatea unui eventual scor slab la parlamentare cu liderii locali, cei care au început deja să critice conducerea centrală. Potrivit surselor G4Media, Nicolae Ciucă știe că, în cazul unui eventual rezultat prost la parlamentare, el va fi ținta principala țintă a puternicilor lideri locali. Or, în cazul comasării celor două alegeri, președintele PNL speră ca responsabilitatea politică să fie împărțită între el și liderii locali.

Liderii locali au început să îi critice pe Ciucă și Bode încă de săptămâna trecută pentru modul în care gestionează partidul, relația cu PSD și reformele, după cum a scris G4Media la finalul unei ședințe a conducerii PNL.

Florin Cîțu a fost primul lider PNL care a lansat ideea comasării alegerilor locale cu parlamentarele.

Ce spune PSD despre comasare. Liderii social-democrați sunt extrem de rezervați față de propunerea PNL, potrivit surselor G4Media. În primul rând, PSD nu ar avea aproape nimic de câștigat dintr-o asemenea comasare, pentru că în cazul acestui partid nu există problemă diferenței semnificative de scor între locale și parlamentare.

În al doilea rând, pentru PSD ar putea fi chiar un risc, dat fiind că o comasare ar face ca alegătorii să aibă în față nu mai puțin de 6 buletine de vot (primar, consilieri locali, președinte de consiliu județean, consilieri județeni, deputați și senatori), ceea ce ar putea provoca unele confuzii.

De remarcat însă că Marcel Ciolacu nu a respins total propunerea, ci doar a declarat că ”nu cred că în acest moment pe agenda de lucru sau de priorităţi ale românilor este comasarea alegerilor”.

Ce a spus CCR în 2012. Curtea Constituțională a declarat în 2012 neconstituțională comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, asumată de guvernul Boc.

Judecătorii CCR au argumentat atunci că numărul mare de buletine de vot, adică șase, poate provoca dificultăți în exercitarea dreptului de vot, ceea ce ar avea ca efect tocmai restrângerea acestui drept.

Acesta e și motivul pentru care premierul Nicolae Ciucă a anunțat că a dat sarcină unui grup de specialiști juriști din PNL să ”să caute soluţii şi să venim cu o abordare legală, constituţională”.

Termenul – limită pentru a decide comasarea. Comisia de la Veneția a prin Codul bunelor practici în materie electorală ca eventualele modificări de substanță în ceea ce privește alegerile să fie făcute cu minimum un an înainte de alegeri.

Având în vedere că alegerile locale și cele parlamentare vor avea loc în toamna și iarna anului 2024, termenul-limită pentru decizia de comasare trebuie să fie cel târziu sesiunea de toamnă a Parlamentului din 2023.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Și 300, nu? Cifra magica ceruta de români pentru limitarea megaliților din parlament.
    Țineți cont și de ea, nu?

  2. incepe prosteala alegatorului PNL ca ar nu fi de fapt PeeeeSeeeDeeeee

  3. Șob 0lanii fug de votul poporului. De ce oare, ca economia duduie, au desfiintat pensiile speciale in 30 de zile, ne-au scapat de peeeseeedeee, au facut reforme, investitii, au educat Romania s.a.m.d.
    Trist e ca indiferent de alegeri comasate sau nu, pr0stimea o sa ii aleaga tot pe ei.

    • S-ar părea că se agită degeaba de data asta! Îmi mențin convingerea că la anu’ vor fi mari, cele mai mari, surprize din ultimii 34 de ani de alegeri.

    • distractiv e ca oricum ar fi alegerile looseristii tot 10% iau. daca iau si 10%. da, stiu, nu-i merita poporul :))

    • Hahahaha CCR a spune că nu suntem în stare să punem șase stampile… proștilor ce suntem.

  4. De când cu apropierea de PSD, PNL poate să-mi comaseze ceva… Nu mai pupă vot de la mine.

  5. Comasarea alegerilor e o manevră anulată de comasarea PNL cu PSD. Alegătorul deja nu mai vede vreo diferență și va vota din comoditate mai mult pentru social-democrație.

  6. Să ne bucurăm că nu pot fi comasați Ciucă cu Ciolacu

  7. Spera ca vor face economie si sa nu se atinga de prnsiile speciale . Am inteles ca daca taie pensiile speciale militarilor , armata va ramine fara oameni . Nimic mai fals .
    Armata obligatorie . Daca taie pensiile specia;le Japitelor din justitie , vor iesi la pensie . Dar daca taiati pensii le specia le si kariti virsta de pensionare de la 49 la 65 de ani , cum e normal , ce se va intimpla ?