G4Media.ro

De ce vrea PSD să grăbească alegerile prezidențiale în septembrie. Trei posibile…

De ce vrea PSD să grăbească alegerile prezidențiale în septembrie. Trei posibile explicații

Marcel Ciolacu i-a surprins miercuri pe liberali în conferința de presă comună cu anunțul devansării alegerilor prezidențiale în septembrie. Nicolae Ciucă a mormăit că PNL nu și-a dat încă acordul, iar discuția s-a încheiat. Surse din PSD susțin că încercarea de a accelera prezidențialele are un motiv puternic: să netezească drumul pentru Ciolacu la Cotroceni, împiedicând o eventuală coagulare a dreptei în jurul unui candidat puternic. Există cel puțin alte două explicații: plecarea președintelui Klaus Iohannis într-o funcție externă sau pregătirea terenului pentru ca Nicolae Ciucă să fie susținut la Cotroceni într-o înțelegere PSD – PNL.

  • Ipoteza pregătirii pentru plecarea lui Klaus Iohannis înainte de terminarea mandatului

Interesul președintelui pentru o funcție externă – la NATO sau în instituțiile europene – a fost recunoscut chiar de el în 2022, într-o conferință de presă în care a spus că “dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aş evalua-o foarte serios şi aş face o declaraţie publică”. Acum, postul de la NATO pare rezervat premierului olandez Mark Rutte, dar Klaus Iohannis ar mai avea o șansă la funcțiile de conducere din UE, mai ales că el însuși a cerut apăsat ca o astfel de funcție să revină unei țări din estul Europei.

Or, funcțiile de la UE se vor stabili prin negociere politică după alegerile europarlamentare din 9 iunie. Vor dura câteva luni, iar desemnarea propriu-zisă se va face probabil la sfârșitul verii. În cazul în care Iohannis va primi o astfel de funcție, convocarea alegerilor prezidențiale mai devreme de finalul mandatului său ar fi o modalitate de a scurta interimatul.

 

  • Ipoteza pregătirii lui Nicolae Ciucă pentru Cotroceni

O altă posibilă explicație pentru devansarea prezidențialelor e pregătirea terenului pentru ca Nicolae Ciucă să fie desemnat candidatul comun al PSD și PNL la alegeri, iar Ciolacu să fie viitorul premier. De ce să fie atunci accelerate prezidențialele? Pentru ca Ciucă să își consolideze poziția în partid prin nominalizarea rapidă drept candidat și înlăturarea oricărei posibilități ca PNL să se rupă de PSD.

De notat însă că Nicolae Ciucă a părut mai degrabă deranjat de acest subiect în timpul conferinței comune de presă de miercuri și nu a vrut să confirme anunțul făcut de Marcel Ciolacu despre devansarea prezidențialelor.

  • Ipoteza PSD: grăbirea alegerilor îi crește șansele lui Marcel Ciolacu la prezidențiale

Ciolacu știe că are o șansă mare să câștige prezidențialele doar într-o finală cu un candidat al partidului extremist AUR. Ar fi o reeditare a finalei prezidențiale din 2000, când Ion Iliescu l-a învins ușor pe candidatul extremist de atunci, Corneliu Vadim Tudor (PRM). Datele din teren arată că orice candidat PSD, inclusiv Ciolacu, ar pierde o finală cu un candidat susținut de forțele de dreapta anti-PSD. Așa s-a întâmplat din 2004 încoace, când Traian Băsescu și Klaus Iohannis i-au învins pe toți cei patru candidați PSD: Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta și Viorica Dăncilă. Explicația ține de demografie: bazinul electoral al PSD e mai mic decât cel al candidaților de dreapta anti-PSD.

Așadar, Ciolacu are nevoie să împiedice coagularea dreptei, adică a PNL și a Alianței Dreapta Unită, în jurul unui candidat comun care să aibă prima șansă la prezidențiale.

Potrivit PSD, primul pas a fost să se asigure că Nicolae Ciucă rămâne la șefia PNL. Ciucă este un partener loial al PSD, nu a dat nici un semn că ar vrea să rupă colaborarea bună cu PSD. Dimpotrivă, el i-a anunțat pe liberali în ședința de miercuri că vrea să păstreze coaliția cu PSD și în 2025. În plus, Ciucă stă prost în sondaje și are șanse reduse să coaguleze în jurul lui și celelalte partide de dreapta.

Dar Ciucă era sub amenințarea de a fi debarcat de aripa anti-PSD din PNL în cazul unui scor slab la europarlamentare. Atunci a intervenit Ciolacu, care le-a propus liberalilor să comaseze alegerile europarlamentare cu localele, știind că asta îl va ajuta pe Ciucă să își salveze poziția. Liberalii au acceptat propunerea. Mai mult, cele două partide au convenit și liste comune la europarlamentare, ca să reducă și mai mult posibilitatea unui scor prost pentru PNL. Alianța PSD-PNL are mari șanse să câștige europarlamentarele, astfel încât contestarea internă a lui Ciucă și Ciolacu să fie extrem de dificilă.

Al doilea pas gândit de Ciolacu e scurtarea timpului de manevră pentru PNL înainte de prezidențiale, potrivit surselor PSD. Asta se poate realiza doar prin grăbirea alegerilor prezidențiale. Dar legislația actuală interzice expres accelerarea alegerilor. Așa că PSD a colaborat cu UDMR, care a depus în Parlament în luna decembrie, din senin, un proiect de lege care permite organizarea alegerilor prezidențiale cu trei luni înainte de terminarea mandatului președintelui în exercițiu. Cum mandatul lui Iohannis se termină în decembrie, înseamnă că alegerile pot fi organizate încă din septembrie.

A urmat propunerea din ședința de coaliție de miercuri dimineață, când Ciolacu le-a spus liberalilor că vrea alegerile prezidențiale în septembrie. Ciucă și restul delegației de lideri PNL urma să meargă în ședința conducerii PNL, dar președintele PNL a spus în conferința de presă că nu a discutat în partid propunerea.

Dacă PNL va fi de acord cu mutarea alegerilor prezidențiale din noiembrie în septembrie, marja de manevră a liberalilor se va reduce enorm. Dacă primul tur e stabilit pe 8 septembrie, campania începe oficial în 7 august, iar depunerea propriu-zisă a candidaturilor undeva la jumătatea lunii iulie.

Cum alegerile europarlamentare și locale sunt organizate pe 9 iunie, partidelor le rămâne la dispoziție practic doar ceva mai mult de o lună pentru a-și desemna candidatul la prezidențiale și pentru a face eventualele coaliții/alianțe/înțelegeri politice.

Ceea ce înseamnă că PNL ar avea un spațiu mic de manevră dacă ar decide să facă o coaliție cu Alianța Dreapta Unită pentru un candidat comun anti-PSD. Imaginați-vă negocierile dintre PNL, USR, PMP și Forța Dreptei: patru partide cu interese diferite, cu rivalități politice aproape de netrecut între Nicolae Ciucă, Cătălin Drulă și Ludovic Orban. Ar fi nevoie de voturi rapide în toate forurile de conducere pentru a desemna un eventual candidat comun. Pe scurt, o misiune aproape imposibilă de a găsi un candidat comun al dreptei, acceptat de toate cele patru partide, în doar o lună.

Dacă calculul PSD e corect, PNL va fi limitat la două opțiuni: fie susține candidatul PSD, fie merge cu candidatul propriu la prezidențiale împotriva candidaților de la PSD, AUR și Dreapta Unită.

Dacă PNL susține candidatul PSD, atunci miza lui Ciolacu e să se asigure că în turul doi accede candidatul AUR. De aceea Ciolacu insistă acum asupra pericolului extremismului și dă portanță AUR: vrea să profileze candidatul acestui partid ca principal competitor.

Dacă PNL decide să meargă la prezidențiale cu candidatul propriu, calculul PSD e că electoratul de dreapta se va scinda între candidații PNL și Dreptei Unite – cel mai probabil Nicolae Ciucă și Cătălin Drulă, iar candidatul AUR va avea prima șansă să intre în turul secund alături de candidatul PSD. Exact scenariul din 2000, când electoratul de dreapta s-a împărțit între Theodor Stolojan și Mugur Isărescu.

Calculul lui Marcel Ciolacu are ca punct de plecare păstrarea lui Nicolae Ciucă la șefia PNL. Orice schimbare de leadership la PNL e o amenințare pentru șeful PSD, pentru că ar putea duce la ruperea coaliției și crearea unui pol unit de dreapta. Așa se explică deciziile politice ale PSD considerate ”prietenoase” cu Ciucă și PNL.

Această strategie a șefului PSD depinde, evident, de acordul PNL. Dacă Ciucă & co vor da undă verde planului lui Ciolacu, există o posibilitate reală ca PSD să câștige președinția României după 24 de ani. Și, odată cu fotoliul de la Cotroceni, PSD va avea prima șansă să dea și premierul, dată fiind capacitatea președintelui de a crea majorități în Parlament.

De decizia lui Ciucă și a PNL depinde acum predarea României în mâinile PSD, un partid cu reflexe autoritare, de partid stat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

17 comentarii

  1. Corecta concluzia din finalul articolului! Ce se poate face pt ca sa nu se ajunga aici?

    • nu e ca si cum PSD nu face ce vrea si cu iohanis presedinte.
      si cu ciuca ar fi tot aia :))

    • Hotul cu un pacat, iar pagubasul cu o mie…
      Nu stiu ce e in capul lor, dar de la un timp toata presa face analize si ipoteze.
      Nu cumva, au alta intentie? Verificati daca nu v-au disparut banii de la banca.

    • Simplu , mers la vot masiv și dejucata strategia!

  2. E firesc sa ne doara la bascheti sau sa fim scarbiti de aritmetica asta electorala a mizeriei, dar o sanctionam la vot nu prin absenta .

  3. Ciucă, Ciolacu, Câciu, Cârciu – unde ești tu, nene Iancule?

  4. La prezidențiale vin mai mulți oameni, din cei care nu vin de obicei la vot. Și masa aceea a absenților votează mereu consistent împotriva PSD. Și dacă tot atunci sunt și parlamentarele, îi taxează și la parlamentare. De aceea scopul este să le decupleze cu orice preț.
    Ce vor ei e de fapt să comaseze localele cu europarlamentarele, dar să decomaseze prezidențialele de parlamentare, chiar dacă asta le demontează argumentul pentru care voiau să facă comasarea de la bun început.
    O mizerie, ne iau pe toți de proști.

  5. Ar mai fi un motiv credibil, acela de a-l elimina pe Geoana dintr-o posibila cursa pentru prezidentiale.
    E greu de presupus ca Geoana ar putea intra in campanie abandonandu-si pozitia pe care o detine in NATO.

    • Si eu cred ca asta e explicatia devansarii prezidentialelor: vor sa-l scoata dn joc pe Geoana, care este in conducerea NATO pana la 31 octombrie. Dar vad ca dl. Pantazi nu ia deloc in calcul aceasta varianta. Oare de ce?

  6. Alegerile prezidențiale nu trebuie să se desfășoare după 5 noiembrie 2024, care l-ar putea da pe Donald Trump câștigător.

    Turul 2 va fi între candidatul susținut de PSD și cel susținut de AUR. Dacă propun candidat sau candidați separați, celelalte partide cresc șansa AUR. Nu se va repeta situația din anul 2000, dacă AUR obține sprijinul partidului republican din SUA. Actuala guvernare prea a jucat pe o singură carte în raport cu America,

  7. ii vor oferi o pozitie ticalosului doar daca vor avea un post pe care sa-si doreasca un somnambul. si doar daca vor uita ca, atunci cand nu doarme, tradeaza.

  8. La Cotroceni, după un… „dulap” și mutălău de sas, durutor fix în dosu-i lat de poporul român și mare amator de plimbări pe banii lui, fix când Țara arde, va urma fie un prostovan întecăruit, ajuns general la… apelul bocancilor, fie un semianalfabet, fost vânzător de… covrigi de Buzău, care și-a… încoțopenit în funcții la stat plătite regește toate rudele până la al șaptelea neam! Avem fix ceea ce merităm, fiindcă, statistic vorbind, suntem o nație de proști fuduli, de lichele și secături!

  9. Să sperăm că se vor trezi românii și le vor face o surpriză la care tovii nu se vor aștepta.

  10. @Cip: Îți este frică, ca unui întreg popor, de răul mai mare. Da’ de bătaia de joc PSD-PNL de 35 de ani, nu?

  11. „Datele din teren arată că orice candidat PSD, inclusiv Ciolacu, ar pierde o finală cu un candidat susținut de forțele de dreapta anti-PSD. Așa s-a întâmplat din 2004 încoace, când Traian Băsescu și Klaus Iohannis i-au învins pe toți cei patru candidați PSD: Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta și Viorica Dăncilă. Explicația ține de demografie: bazinul electoral al PSD e mai mic decât cel al candidaților de dreapta anti-PSD.”
    După părerea mea problema PSD nu ține de demografie, ci mai degrabă de mobilizare a electoratelor. Cu excepția alegerilor din 2004, PSD a avut fie candidați slabi (Geoană, versus un Băsescu foarte competitiv), foarte slabi (Dăncilă, un fel de non-combat) sau care au făcut greșeli prostești (Ponta, care a speriat oamenii cu megalomania lui și apoi a enervat diaspora). Aproape de fiecare dată PSD aveau alegerile în buzunar și au reușit să piardă. Tot ce trebuie să facă este să meargă pe burtă, să nu genereze iar un val favorabil opoziției și câștigă garantat.