De ce vrea Rusia să-i ajute pe Trump și Sanders să câștige alegerile? Un fost agent FBI explică jocul lui Putin
Rusia este acuzată că desfășoară operațiuni agresive care au ca scop răspândirea dezinformării, exploatarea polarizării actuale din societatea americană și punerea sub semnul întrebării a integrității alegerilor din SUA și capacitatea liderilor americani de a guverna eficient, după ce mai multe informații contradictorii au indicat că regimul de la Kremlin încearcă să-i ajute pe Donald Trump și Bernie Sanders să câștige scrutinul prezidențial din luna noiembrie.
Relatările privind implicarea Moscovei în procesul electoral american par să fie similare cu cele din urmă cu patru ani, când Rusia a acționat într-o manieră similară. Dar de ce vrea Moscova ca Trump sau Sanders să câștige Casa Albă?
G4Media.ro a cerut unui fost agent din Biroul Federal de Investigații (FBI) să descifreze intențiile lui Vladimir Putin în acest caz și ce urmărește omul forte de la Kremlin.
Informații de context
În urmă cu două săptămâni, media americană a relatat informații contradictorii de la o prezentare cu ușile închise pe care oficiali din domeniul serviciilor de informații au făcut-o celor din House Intelligence Committee din camera inferioară a Congresului de la Washington, în contextul amenințărilor venite din Rusia și din alte țări în perspectiva alegerilor din 2020.
Prezentarea ultra secretă s-a concentrat asupra posibilității că Rusia să depună eforturi susținute pentru a ajuta la realegerea președintelui republican, Donald Trump. Unul dintre principalii candidați democrați la Casa Albă, senatorul Bernie Sanders, a declarat ulterior că oficialii din serviciile americane de informații i-au spus că Moscova încearcă să susțină și candidatura sa la președinția Americii.
Oficialii din serviciile de informații nu au comentat public cu privire la informarea din 13 februarie făcută membrilor Comitetului de Informații. Un oficial din serviciile secrete a declarat că congresmenilor nu li s-a spus că Rusia lucrează în mod direct pentru a-l ajuta pe Trump.
Dar alte surse familiarizate cu întâlnirea au afirmat, citate de TIME, că celor din House Intelligence Committee li s-a spus că Kremlinul caută să susține candidatura actualului lider de la Casa Albă.
La doar câteva zile după prezentarea secretă de pe Capitol Hill, un oficial de rag înalt din Foreign Influence Task Force (grup de lucru pentru influența străină), o divizie a FBI, a declarat că Rusia vrea să-i privească pe americani „dezbinându-se” în perioada dinaintea alegerilor.
David Porter, adjunct în cadrul acestei divizii a FBI, a acuzat Rusia că desfășoară operațiuni agresive care au ca scop răspândirea dezinformării, exploatarea polarizării actuale din societatea americană și punerea sub semnul întrebării a integrității alegerilor din SUA și capacitatea liderilor americani de a guverna eficient.
Porter nu a spus dacă Rusia are preferințe pentru anumiți candidați la alegerile pentru funcția de președinte al Statelor Unite. Oficialul a afirmat însă că Rusia s-a angajat în general într-o „confruntare informațională” care vizează să amestece adevărul cu ficțiunea, să erodeze încrederea americanilor în instituțiile democratice și să provoace polarizarea și mai accentuată a societății.
„Obiectivul principal nu este să creeze o anumită versiune a adevărului, ci mai degrabă să-l întunece și să ne saboteze capacitatea de a-l găsi, creând sentimentul că nicio narațiune și nicio sursă de știri nu pot fi crezute,” a explicat Porter. Cu alte cuvinte, crearea unei stări de haos generalizat în Statele Unite în această perioadă extrem de agitată.
TIME a reamintit că FBI-ul a format Foreign Influence Task Force după amestecul pe scară largă al Rusiei în campania prezidențială din 2016. Inițial, grupul de lucru a fost creat cu obiectivul de a se concentra în principal pe acțiunile Moscovei, dar în acest moment el funcționează, de asemenea, pentru a contracara operațiunile de influență ale unor adversari precum China, Coreea de Nord și Iran. Printre operațiunile combătute se numără atacurile cibernetice și metode mai ascunse de sabotare a Statelor Unite.
Oficialii americani percep China ca pe o amenințare agresivă, în special atunci când vine vorba de spionaj și furt de proprietate intelectuală, dar Porter a afirmat că obiectivul Beijingului este mai puțin acela de a provoca haos în perioada electorală din Statele Unite, cât mai mult de a-și promova și dezvolta propria poziție economică în lume.
„Pe scurt, în acest spațiu, Rusia vrea să ne privească cum ne dezbinăm, în timp ce se pare că China ar prefera gestionarea declinului nostru economic treptat pe parcursul generațiilor următoare,” a declarat David Porter.
Vorbind despre ingerințele Moscovei, unii analiști cred că Putin urmărește nu doar să „ia din strălucirea democrației americane,” așa cum s-a exprimat New York Times, ci și să faciliteze numirea în fruntea Statelor Unite a unui președinte care va fi mai puțin dispus să-i conteste ambițiile teritoriale și nucleare.
Este un portret care, în opinia analiștilor de la publicația din New York, se potrivește perfect atât lui Trump, cât și senatorului de Vermont, ambii fiind figuri controversate, care radicalizează scena politică și afectează moderații. „Niciunul nu pare că va fi dispus să urmărească politici agresive împotriva planului lui Putin de a reface influența Mosovei în jurul lumii, de la fostele state sovietice, la Orientul Mijlociu,” a scris ziarul.
Jocurile lui Putin
Și, totuși, ce urmărește Putin prin eforturile îndreptate nu doar pentru susținerea lui Trump, ci și a principalului său rival, senatorul Bernie Sanders?
De ce încercările Moscovei de a influența alegerile din Statele Unite nu se concentrează asupra unui singur candidat (Trump sau Sanders) și urmăresc mai degrabă influențarea mai multor campanii în același timp? G4Media.ro a stat de vorbă cu I.C. Smith, unul dintre cei mai longevivi şi cunoscuţi agenţi ai Biroului Federal de Investigaţii, pe care l-a rugat descifreze intențiile lui Vladimir Putin în acest caz și ce urmărește omul forte de la Kremlin.
Publicăm mai jos răspunsul complet al lui Smith:
„Sprijinul lui Putin pentru Bernie Sanders este ușor de explicat. Acesta este privit ca fiind cel mai ușor candidat de bătut de către președintele Trump. El are un trecut considerabil controversat, prin faptul că a vizitat Moscova în luna de miere, l-a lăudat pe Fidel Castro în Cuba, ceva ce este în media chiar în aceste zile, și a făcut același lucru pentru mișcarea Sandinista din Nicaragua etc.
Sanders nu a avut un loc de muncă cu responsabilități înainte de patruzeci de ani, când a fost ales primar într-un oraș din statul Vermont (n.red. e vorba de Burlington). Realizările sale legislative în timpul mandatelor pe care le-a avut ultrerior în Camera Reprezentanților și Senatului sunt practic nule, de exemplu el fiind sponsorul legislației pentru a numi oficiile poștale.
Sanders a fost căsătorit de două ori ori, are un copil în afara căsătoriei pe care nu-l menționează niciodată, iar actuala sa soție (Jane O’Meara ) a girat, conform unora, „dispariția” unui colegiu din Vermont (n.red. Burlington College).
De asemenea, Sanders a evitat recrutarea în armată în timpul rezboiului din Vietnam, lucru care îi va face pe veteranii din acea epocă, care votează în număr mare, să se gândeasca bine dacă să-l sprijine sau nu (și Trump a evitat atunci recrutarea).
Și în timp ce această țară are într-adevăr anumite vestigii ale socialismului, ca de exemplu securitatea socială, majoritatea alegătorilor dezaprobă socialismul, chiar dacă se bucură de beneficiile sale.
Sanders susține că este un socialist democrat, indiferent ce înseamnă asta. În 2016, el a contribuit cu siguranță la înfrângerea lui Clinton, căci nu i-a încurajat pe susținătorii săi să-l voteze. Mulți dintre aceștia, dacă au mers la urne, au ales să voteze candidații unui al treilea partid.
Ar trebui subliniat că cei mai avizi susținători ai lui Sanders, alegătorii tineri, sunt și cei cu cel mai mic procent de prezență în ziua alegerilor. Nu te poți baza pe ei că vor face efortul de a vota. Chiar și democrații loiali de ani de zile se uită la Sanders cu o mare îngrijorare pentru că nominalizarea sa ar putea pune în pericol majoritatea democraților din Camera Reprezentanților, iar șansele de a redobândi controlul asupra Senatului scad și ele considerabil. De asemenea, America corporatistă, orgnizațiile non-profit etc. îl privesc cu o teamă considerabilă.
Din punctul meu de vedere, Sanders este doar un alt bărbat alb în vârstă, cu fața roșie, furios și slab pregătit să îndeplinească funcția de președinte, care nu ar face decât să înlocuiască un alt alb bătrân și furios, care dovedește zilnic că nu a fost pregătit să fie președinte.
În ceea ce-l privește pe Donald Trump, negările sale publice legate de imixtiunea rusă în alegerile din 2016 și afirmațiile absurde despre amestecul ucrainean, susținerea pretenților Rusiei asupra Crimeei, retragerea sa din Siria și deschiderea ușii pentru ca Rusia să umple golul din Orientul Mijlociu și Turcia, toate acestea fac jocul lui Putin. Deși a menținut unele sancțiuni împotriva Rusiei și a vorbit împotriva obținerii de către Germania de petrol rusesc, aceste lucruri pălesc în comparație cu aplecarea sa către Rusia în majoritatea cazurilor.
Trump are interese financiare în Rusia. Există informații despre cetățeni ruși care cumpără apartamente în Trump Tower ca să-l facă să supraviețuiască financiar. De asemenea, împrumuturile sale prin Deutsche Bank, cu influență rusă, sunt motive de îngrijorare.
Cu Trump, totul se învârte în jurul intereselor sale financiare și electorale personale, care au prioritate asupra celor ale Statelor Unite sau chiar asupra Partidului Republican. Mulți din lumea informațiilor îl privesc pe Trump nu neapărat ca pe un om al rușilor, ci mai mult ca pe un idiot util, care poate fi ușor influențat. Oferă-i o mare paradă, pompă și ceremonie (uitați-va la ce s-a întâmplat zilele trecute în timpul vizitei sale în India) și aplecarea lui către dictatorii reali (Putin, Kim Jong Un, Xi Jinping etc.) îi ușurează munca lui Putin.
Trump are un nucleu dur de suporteri care reprezintă 35-40% din țară, care îl va vota indiferent de ce face. Dar acest lucru singur nu va câștiga alegerile. El trebuie să obțină o parte din voturile independenților, cei care pur și simplu nu au putut vota pentru Clinton în 2016, dar care acum regretă în mare parte că au facilitat alegerea lui Trump.
Cota lui de încredere este, în mod constant, sub 50%, astfel că drumul său la realegere este îngust. De aceea este în interesul său de a candida împotriva unui candidat ca Sanders, care nu va inspira, de exemplu, prezența mare a alegătorilor negri – ce votează în mod normal cu democrații. Cea mai bună șansă a lui Trump pentru realegere va fi calitatea adversarului său, de aceea el salivează la oportunitatea ce i se oferă de a candida împotriva lui Sanders.”
FIŞĂ BIOGRAFICĂ I.C. Smith şi-a început cariera ca detectiv în Monroe (Louisiana)
- între 1973-1998 a lucrat pentru FBI în St.Louis, Washington (a anchetat cazuri de corupţie în rândul congresmenilor, apoi contraspionaj chinez, fiind cel care l-a anchetat pe Larry Wu-tai Chin, agentul CIA care a spionat 30 de ani pentru chinezi), Hong Kong, Tokyo
- şef de unitate la cartierul general, în chestiuni de contraspionaj legate de RDG, Bulgaria şi Iugoslavia
- agent special adjunct în Miami având responsabilităţi în domeniul crimei organizate, terorismului, contrainformaţiilor * ataşat legal în Australia
- şef de investigaţii la Biroul de contrainformaţii al Departamentului de Stat
- agent special al FBI în Arkansas, în timpul anchetei Whitewater
- după pensionare a predat dreptul penal
- a ţinut sute de discursuri pe teme de spionaj, contrainformaţii
- autorul volumelor INSIDE A Top G Man Exposes Spies, Lies and Bureaucratic Bungling Inside the FBI şi Historical Dictionary of Chinese Intelligence.
Surse: TIME, New York Times, CNN, Global News, CNBC
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii