G4Media.ro

De ce vrea Trump ca SUA să controleze Groenlanda?

De ce vrea Trump ca SUA să controleze Groenlanda?

Vicepreședintele american JD Vance vizitează Groenlanda vineri, în timp ce președintele american Donald Trump își repetă dorința de a controla teritoriul danez semi-autonom, transmite agenția Reuters. Dar de ce este Trump atât de interesat de Groenlanda?

Poziția strategică și resursele Groenlandei ar putea aduce beneficii Statelor Unite, care și-au exprimat interesul de a-și consolida prezența militară pe insula arctică, în special prin amplasarea de radare pentru a monitoriza apele dintre Groenlanda, Islanda și Marea Britanie, prin care tranzitează navele militare și submarinele nucleare rusești.

Groenlanda se află de-a lungul celei mai scurte rute dintre America de Nord și Europa, o axă vitală pentru sistemele americane de avertizare privind rachetele balistice. Capitala sa, Nuuk, este mai aproape de New York decât de Copenhaga.

Donald Trump a declarat din nou miercuri că dorește să preia controlul asupra Groenlandei, adăugând că Washingtonul va merge atât de departe cât este necesar pentru a-și atinge obiectivul.

Insula este bogată în minerale, petrol și gaze naturale, însă dezvoltarea sa este lentă. Investițiile americane în sectorul minier al Groenlandei sunt foarte limitate, în timp ce majoritatea companiilor care operează în acest sector sunt australiene, canadiene sau britanice.

Un oficial al Casei Albe a declarat că Groenlanda are suficiente pământuri rare pentru a alimenta următoarea generație a economiei SUA.

CARE ESTE PREZENȚA AMERICANĂ ÎN GROENLANDA?

Statele Unite au o prezență militară permanentă pe insulă, cu baza aeriană Pituffik în nord-vest. În conformitate cu un acord de apărare semnat cu Danemarca în 1951, Washingtonul beneficiază de libertate de mișcare și poate construi baze militare în Groenlanda, cu condiția să informeze Copenhaga și autoritățile locale.

Kristian Soeby Kristensen, cercetător la Centrul de Studii Militare din cadrul Universității din Copenhaga, a declarat că Danemarca a fost în mod tradițional conciliantă cu Statele Unite, deoarece nu avea capacitatea de a apăra Groenlanda și din cauza garanțiilor de securitate oferite de Washington ca parte a NATO.

CARE ESTE STATUTUL ACTUAL AL GROENLANDEI?

Fostă colonie daneză, insula a devenit un teritoriu formal în 1953, supus Constituției daneze.

În 2009, Groenlandei i s-a acordat autonomie și posibilitatea de a-și declara independența prin intermediul unui referendum. În conformitate cu legislația în vigoare la momentul respectiv, parlamentul local, Inatsisartut, poate invoca o dispoziție care prevede negocieri privind independența între Danemarca și Groenlanda – orice acord trebuie apoi supus unui vot în Parlamentul danez.

Jens-Frederik Nielsen, liderul democraților, care au câștigat alegerile generale din 11 martie și sunt în favoarea independenței în etape, a declarat că dorește să construiască un guvern de coaliție largă ca simbol al unității în fața intențiilor Washingtonului.

CE DOREȘTE GROENLANDA?

Relațiile dintre Groenlanda și Danemarca au fost tensionate de dezvăluirile privind abuzurile suferite de populația indigenă în timpul regimului colonial. Cu toate acestea, interesul lui Donald Trump pentru insulă a determinat Copenhaga să își intensifice eforturile de îmbunătățire a relațiilor cu Nuuk.

Sondajele arată că majoritatea celor 57 000 de locuitori ai Groenlandei sunt în favoarea independenței, dar sunt divizați în ceea ce privește calendarul potențial și posibilele repercusiuni asupra condițiilor de viață.

Mulți avertizează împotriva unei decizii pripite, temându-se că Groenlanda s-ar putea afla într-o poziție mai delicată și mai vulnerabilă în fața Statelor Unite dacă s-ar separa prea repede de Danemarca. Majoritatea groenlandezilor nu doresc un nou stăpân colonial.

Economia locală depinde de pescuit, care reprezintă peste 95% din exporturile Groenlandei, și de ajutorul anual din partea Danemarcei, care acoperă aproximativ jumătate din bugetul public.

În timp ce politicienii insulei își repetă de mai mulți ani interesul pentru o cooperare și un comerț mai strânse cu Statele Unite, prim-ministrul demisionar Mute Egede a subliniat că Groenlanda nu este de vânzare și că depinde de populația locală să decidă viitorul său.

CE S-AR ÎNTÂMPLA ÎN CAZUL INDEPENDENȚEI?

Dacă Groenlanda ar deveni independentă, ar putea decide să își unească forțele cu Statele Unite, fără a deveni un teritoriu american.

Insula ar putea semna un așa-numit acord de „liberă asociere” cu Statele Unite pentru a înlocui ajutorul și protecția oferite de Danemarca, în schimbul unor drepturi militare extinse acordate Washingtonului, pe modelul Insulelor Marshall.

Potrivit lui Ulrik Pram Gad, cercetător și expert în Groenlanda, ideea lui Donald Trump de a „cumpăra” insula se bazează pe o înțelegere greșită a dreptului internațional și a principiului autodeterminării.

CARE ESTE POZIȚIA DANEMARCEI?

Atunci când, în timpul primului său mandat de președinte, Donald Trump a evocat ideea de a cumpăra Groenlanda, prim-ministrul danez Mette Frederiksen a calificat ideea drept „absurdă”.

Confruntată cu insistențele președintelui american de la revenirea sa la Casa Albă în ianuarie, liderul a exprimat dorința Copenhaga de a coopera strâns cu Statele Unite, subliniind în același timp că Groenlanda este cea care trebuie să își decidă propriul viitor.

Marți, Mette Frederiksen a criticat Statele Unite pentru „presiunea inacceptabilă” exercitată asupra Groenlandei prin vizita anunțată a lui JD Vance, promițând că Danemarca va rezista acestei presiuni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Fiecare fată de pe MEDISIE21 e gata să fie luată tare.