G4Media.ro

De ce ziua de vineri 13 este considerată cu ghinion? Superstițiile și…

Sursa foto: Pixabay

De ce ziua de vineri 13 este considerată cu ghinion? Superstițiile și miturile din spatele zilei „ghinioniste” / Un teatru din Sibiu a renunțat la locurile 13 ”pentru a evita în viitor orice disconfort”

Astăzi este prima zi de vineri 13 a anului, urmând ca o a doua să aibă loc pe 13 decembrie. Data este considerată cu ghinion și sunt menționate o serie de superstiții: cum ar fi să nu treci pe sub scări, să te ferești de pisicile negre care îți traversează calea și să spargi o oglindă.

Asocierea dintre numărul 13 și ghinion are o istorie lungă, cu rădăcini în mitologia nordică, creștinism și zeii greci. Legătura sa cu ziua de vineri, însă, are origini mai neclare.

Deși istoricii sunt în general de acord că legătura dintre ziua de vineri și numărul 13 nu a fost stabilită până în secolul al XIX-lea, o anumită zi de vineri 13 rămâne celebră ca fiind începutul sfârșitului Cavalerilor Templieri, în secolul al XIV-lea.

După secole de construire a puterii și bogăției, căderea ordinului militar monahal european a început în primele ore ale dimineții de vineri, 13 octombrie 1307, cu o serie de arestări.

În Regatul Unit, ziua de vineri era cunoscută drept „Ziua spânzuratului”, când cei condamnați la moarte erau trimiși la spânzurătoare. Un roman al omului de afaceri american Thomas W Lawson, intitulat ”Friday, the Thirteenth”, în care un broker profită de superstiție pentru a declanșa o panică pe Wall Street în ziua de vineri 13, a consolidat această zi ca fiind una cu ghinion.

Multe culturi au superstiții centrate pe numărul 13. Conform folclorului, numărul a căpătat conotații ghinioniste în mitologia nordică, datorită unei povești despre 12 zei la o cină în Valhalla. Neinvitat, Loki apare ca al 13-lea invitat și îl convinge pe Hoor, fiul orb al lui Odin, să îl ucidă pe Balder, un alt fiu al lui Odin, cu o săgeată cu vârf de vâsc. Balder moare, iar tragedia este asociată cu numărul 13.

În creștinism, au fost 12 ucenici la ultima cină a lui Iisus Hristos în Joia Mare, noaptea dinaintea crucificării sale. Iuda Iscarioteanul, ucenicul care îl va trăda pe Iisus, a fost al 13-lea om care și-a ocupat locul.

În cultura modernă se pot găsi aluzii la această superstiție, multe clădiri și hoteluri omițând etajul 13, trecând de la 12 direct la 14, în timp ce unele companii aeriene nu au rândul 13.

Recent, Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” din Sibiu a anunțat că modifică structura sălilor de spectacol și elimină toate locurile notate cu cifra 13 pentru a oferi un confort mai bun tuturor categoriilor de public.

„Superstițiile definesc cultura unui loc, iar noi ne dorim ca experiența la teatru să fie una excelentă! Pentru a evita în viitor orice disconfort legat de așezarea publicului în sală, am hotărât că e cel mai simplu să eliminăm rândul 13 și orice alte locuri notate cu cifra 13. Astfel, rândul 13 devine rândul 14, locul 13 dintr-un rând devine locul 14 și se continuă tot așa mai departe, în limita locurilor disponibile pentru fiecare tip de eveniment în parte. Bineînțeles, cu respectarea tuturor măsurilor de securitate și siguranță atât pentru spectatori, cât și pentru angajații și colaboratorii noștri”, a declarat Adrian Tibu, managerul Teatrului pentru Copii și Tineret din Sibiu, într-un comunicat de presă.

Contactat de Turnul Sfatului, directorul a explicat că locul 13 va fi scos întrucât era ocolit de publicul teatrului.

„Au fost reclamații prin care ni s-a spus că nu vor să se așeze pe acest loc, de la mămici în general. Se pare că aduce ghinion”, a spus Adrian Tibu pentru Turnul Sfatului.

În cultura hispanică și greacă, ziua de marți 13 este considerată în mod tradițional o zi cu ghinion.

În Grecia, ziua de marți este asociată cu Ares, zeul războiului, iar Constantinopolul a căzut de două ori într-o zi de marți: în 1204, în timpul celei de-a patra cruciade, și în 1453, în fața otomanilor.

Cu toate acestea, în Italia, numărul 13 este considerat norocos, în timp ce vineri 17 este ziua ghinionistă. Alitalia, compania aeriană a țării, nu are rândul 17 pe avioanele sale.

Legătura dintre numărul 17 și ghinion se datorează cifrelor romane pentru 17, XVII, care atunci când sunt rearanjate creează cuvântul VIXI. Cuvântul se traduce prin „am trăit”, al cărui timp trecut implică moartea.

În ciuda reputației sale, această zi se poate dovedi, de asemenea, norocoasă pentru unii.

În ianuarie anul trecut, un rezident din Dubai a câștigat 4 milioane de dolari în ziua de vineri 13.

Russel Reyes Tuazon din Filipine, magazioner la un restaurant brazilian, a câștigat marele premiu la Stragerea Emirates. Tuazon și-a folosit data nașterii, vârsta și zilele de naștere ale fiului, surorii și mamei sale printre cifrele alese pentru extragere.

„Când am venit în această țară ca adolescent, nu am avut nicio idee că viața mea s-ar putea schimba în felul în care s-a schimbat”, a declarat el după câștig.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...