G4Media.ro

De la 1 aprilie, românii din străinătate se pot înscrie pentru vot…

De la 1 aprilie, românii din străinătate se pot înscrie pentru vot prin corespondenţă sau la secţie pentru alegerile parlamentare, anunță Autoritatea Electorală Permanentă

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat luni că, începând cu data de 1 aprilie, cetăţenii români din străinătate care vor să îşi exercite dreptul de vot la alegerile parlamentare din acest an prin corespondenţă sau la o secţie de votare mai aproape de casă se pot înscrie online pe portalul www.votstrainatate.ro cu una dintre aceste opţiuni.

Potrivit prevederilor art. 4 alin. (1) din Legea nr. 288/2015 privind votul prin corespondenţă, precum şi modificarea şi completarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doreşte să îşi exercite dreptul de vot prin corespondenţă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor sau pentru preşedintele României trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, precizează AEP într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.

Înregistrarea se realizează prin înscrierea într-un formular on-line, aflat pe site-ul gestionat de Autoritatea Electorală Permanentă, a numelui, prenumelui, codului numeric personal, a adresei de domiciliu sau reşedinţă şi a adresei de e-mail, precum şi a opţiunii de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă, la care alegătorul anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine, menţionează sursa citată.

De asemenea, AEP arată că înscrierea alegătorilor români cu opţiunea vot la secţia de votare este reglementată de art. 42 alin. (2) din Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare.

Astfel, începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile parlamentare se poate înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular on-line, aflat pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. Fiecare alegător înscris în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate este arondat unei singure secţii de votare.

AEP precizează că, potrivit legislaţiei în vigoare, termenul de înregistrare ca alegător prin corespondenţă sau la o secţie de votare începe la data de 1 aprilie a anului în care au loc alegerile şi se termină la data expirării a 15 zile de la data începerii perioadei electorale.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Corect este: fix de 1 aprilie romanii pot face orice.
    P.S. pot face orice dimineata la buda. in rest e interzis.

  2. Chesiunea,intradevar,este de exrema urgenta !!!

  3. Urgenta ar fi implementarea votului electronic. Asta ar fi o masura care sa ne dovedeasca cu nu avem.un guvern de paie. Pensii speciale nu ati taiat, sectia speciala a ramas in picioare, vot electronic nu. Sunt curios de ce ati vrut la guvernare daca nu mai vreti sa va implementati propriul program ?

  4. Romania a devenit strainatate !
    mai crede cineva ca se va deplasa la vot?
    sa se voteze votul pe online, de pe telefon eventual .

  5. Mai voteaza dracul PNL.

    • Te inseli, dracul are si el mandria lui.

    • Până și ”dracul”, în halul ăsta a ajuns mafia PRO-PSD?

  6. !tim

    toate golanelile, furturile si smecherelile din ultimii 30 de ani au fost infaptuite cu ajutorul aparatului judiciar..

    desfiintarea sectiei speciale de investigare a magistratilor are drept scop protejarea astora…

    lucrati in sistemul juridic sau aveti parintii judecatori care au facut potlogarii si nu stiti cum sa-i aparati?

    oleaca de onestitate stimate domn, oleaca de onestitate!