G4Media.ro

De la Regina Maria la Codruța Kövesi: de ce femeile n-au putere…

De la Regina Maria la Codruța Kövesi: de ce femeile n-au putere în România

În România, femeile nu au, încă, o reală influență, nu pot schimba politicile guvernului în favoarea lor, nu sunt lăsate prea des să ajungă în vârful unor mari companii, scrie jurnalista Sabina Fati într-o analiză publicată de Deutsche Welle.

Ascensiunea spre culmile rarefiate ale puterii e complicată și se face (I) cu ajutorul familiei sau apropiaților; (II) prin compromisuri de toate felurile; (III) cu tenacitate și răbdare; (IV) cu sprijinul hazardului. Pentru femei e chiar mai complicat și multe dintre cele care ar fi chemate să aibă roluri importante în politică, renunță din cauza peisajului pestilențial pe care ar trebui să-l traverseze pentru a ajunge în locul de unde ar putea să schimbe ceva.

Există, însă, perioade în care câteva femei au modifica direcția în care mergea țara: Monica Macovei, a schimbat fața Justiției în așa fel încât România să poată fi primită în Uniunea Europeană, iar marea corupție să poată prinde chip, Laura Codruța Kövesi, a rezistat ani de zile intimidărilor de toate felurile, girând dosare grele în care au fost trimiși la închisoare politicieni dintre cei mai puternici.

Niciuna dintre ele nu a apucat să-și ducă la bun sfârșit strategiile, planurile, obiectivele. Erau prea incomode și prea fanatice în principiile lor. Nu puteau fi șantajate, nu agreau compromisurile și s-au emancipat imediat de sub tutela celor care le-au adus în funcții. Spre deosebire de mulți bărbați, făceau exces de onoare, un ingredient atât de rar în lumea autohtonă, în care mereu verigile parvenirii erau cele mai importante. Înainte de căderea comunismului a mai fost Doina Cornea, atât de curajoasă în fața călăilor, atât de neclintită în dizidența ei față de regimul Ceaușescu și atât de rațională în tot ceea ce s-a întâmplat după 1989, când a fost prima care a întrebat public de ce-ar trebui să fie Ion Iliescu numărul unu.

A mai fost și Regina Maria, care ar fi vrut să meargă pe front după ce a început Primul Război Mondial, dar nu era lăsată. Scria în Jurnalul ei, că bărbații sunt dezorientați și nu fac față situațiilor neprevăzute, că Brătianu, primul ministru, își pierdea „tot curajul” și „accepta concesii rușinoase”, fiindcă nu avea „spirit militar”. Nu-i iartă nici pe Carol sau pe Ferdinand: „am petrecut o seară neplăcută, tot încercând să-i conving pe bărbații din familia mea de ceea ce trebuie să facă. Pentru o femeie, a se amesteca în treburile militare e o sarcină care nu-i atrage nicio recunoștință, dar până la urmă sunt regina acestei țări și nu pot sta cu mâinile în sân privind-o cum piere”.

Maria crede că primii bărbați ai țării ar trebui să meargă printre soldați să le ridice moralul, că aceștia trebuie să aibă planuri pentru a scoate țara din mâinile dușmanilor și vede că soțul ei, Ferdinand „nu se ridică la înălțimea situației, fiindcă pur și simplu nu e în stare să dea ordine”.

În cele mai dificile perioade din timpul războiului Regina Maria e enervată, contrariată, revoltată de incapacitatea bărbaților de a reacționa:

„Vai, de ce nu sunt eu rege? M-aș duce peste tot, aș vedea totul, aș vorbi cu soldații și aș rămâne printre ei până ar ajunge să mă adore și ar pleca bucuroși la luptă în numele meu – aș fi o realitate în rândurile lor nu un nume” (Maria Regina României, Jurnal de război, 1916-1917, precedat de însemnări din 1910-1916, Humanitas, București, 2014, volumul I, traducere din engleză de Anca Bărbulescu, Ediție îngrijită de Lucian Boia).

Lumea femeilor curajoase e mare, dar ele n-au avut niciodată destulă putere pentru a putea produce transformări ireversibile. Elisabeta Rizea a stat 12 ani în închisorile comuniste. Bătută și schingiuită de profesioniștii Securității, Rizea a rezistat eroic fără să-i trădeze pe cei care se refugiau în munți și pe care îi ajuta cu bani și alimente. A făcut cât a putut și nu a putut deveni un exemplu, înainte de 1989. Au arestat-o prima dată la 38 de ani:

„M-au atârnat cu mâinile la spate de un cârlig prins în tavan. Şi mi-a fost frică şi stam şi ţipam:«Domnule, împuşcaţi-mă, tăiaţi-mi capul, scoateţi-mi ochii, tăiaţi-mi limba, dar nu ştiu de ei. Nu mă întrebaţi, că nu ştiu!». «Îţi dăm 300 de lei!», au zis şi mi-au pus banii în faţă. «Domnule căpitan, eu nu sunt Iuda, să-i vânz pe 30 de arginţi…». M-au trântit pe jos. M-au legat şi m-au bătut cu cauciucu’, de la ceafă la călcâi, şi pe stânga, şi pe dreapta” (Elisabeta Rizea, Cornel Drăgoi, Povestea Elisabetei Rizea din Nucșoara urmată de mărturia lui Cornel Drăgoi, ediție îngrijită de Irina Nicolau și Theodor Nițu, Editura Humanitas 1993).

Numărul celor puternice este mare, dar puține reușesc să treacă de omniprezența bărbaților, într-o țară în care filosofia macho are încă multă trecere. În guvernul României e o singură femeie, nu neapărat cea mai merituoasă, în Parlament sunt sub 30%, iar la vârful Parchetului General, unde președintele a numit o femeie, aceasta s-a remarcat mai degrabă în scandalul porumbeilor, decât în rezolvarea chestiunilor urgente.

Prima șefă a executivului din România și-a încheiat mandatul la finele anului 2019, după ce toată Europa a râs de ea că încurcă țările pe care le vizitează și capitalele în care se oprește. I s-a dat funcția doar fiindcă era o persoană ușor de manevrat și foarte îndatorată șefului de partid, care atunci era Liviu Dragnea. Cu ani în urmă, Elena Udrea a primit funcții importate din postura de favorită a președintelui. Mereu politicienii autohtoni au avut câte o favorită pe care au plasat-o într-un fotoliu confortabil, într-o vitrină, unde să fie admirată, în vreun loc în care sinecura e asigurată pe termen lung.

Modalitățile acestea de selecție le descurajează pe cele care ar avea cu adevărat ceva de spus sau de făcut. În decorul politic românesc dominat de prea mulți bărbați mediocri, adesea lipsiți de entuziasm și de idei, femeile rămân ex-centrice, neasimilabile.


Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. savuros! sa le aduci gramada pe regina maria si elisabeta rizea cu veorica si lulu e un nou pas spre jurnalismul galactic. trebuie o perceptie serios avariata sa compari principiile solide si hotararea cu „flexibilitatea” si obstinatia.

    • Dacă nu săreai rânduri ai fi aflat scopul: să înțelegem că momâi ca Dăncilă împing la o parte cetățeni ca Rizea. Bine, puteai citi ultimul paragraf, care e un fel de rezumat, dar deși nu te omori cu cititul, țineai neapărat să ne dai de citit inepțiile tale.

    • alinuta, cititul printre randuri si cititul rezumatului te aduc in avantaj. d-aia lucrurile e clare pentru tine. keep up the good work!

    • Pocnitoarea insurgentilor postlegionari era „puternica”? Dar ce era, dominatrix dintr-aia cu bici?

  2. Regina Maria e și acum dată la o parte. Doamna Firea i-a făcut o statuie mult prea mică și neimportantă. În școli nu se spune mai nimic elevilor, despre eroismul său uriaș și despre Marea Unire.

    • Catre @Sanda. Asa e, Regina Maria s- a comportat foarte eroic in anul 1899 in vagonul de tren regal, la o vizita in Rusia, unde s-a suit un conte rus ca sa o faca pe Marioara, viitoarea Regina a Iugoslaviei.
      In afara de Carol al II-lea nici un alt urmas, din ceilalti 5 ai Reginei Maria, nu a fost facut cu Regele Ferdinand. Asta arata desigur cel mai mare ,,eroism regal” al inceputului de secol 20 din Europa.

  3. Dar de ce Rareș Bogdan a fost omis din listă?

  4. Româncele in Ro nu sunt lăsate sa promoveze pt ca nivelul de educație al majorității este slab. Bărbații sunt misogini, violenti verbal și fizic cu o scăzută încredere de sine. E mai ușor sa convingi cu pumnul decât cu vorba. Tara noastră frumoasa are prea mulți prosti care considera ca femeia trebuie sa stea la cratiță toată ziua.
    In schimb străinătatea primește cu brațele deschise pe poziții înalte și de multă responsabilitate Româncele noastre. Am cunoscut românce de succes prin toată lumea și au plecat din Ro tocmai pentru ca nu li s-a dat o șansa.

    • Ca să completez: „În schimb, străinătatea primește cu brațele deschise pe poziții înalte și de multă responsabilitate româncele noastre cele mai educate, inteligente, pragmatice, onorabile.”

  5. In vremea Reginei Maria Romania avea mai putini hoti decat in vremea doamnei Kovesi.

    • asta e ca aia cu maidanezii care degeaba sunt eutanasiati ca se inmultesc mai rau. cam tot aia e logica. adica vrei sa zici ca hotii furau din cauza ca nu ii prindea kovesi sau ca ii stimula cumva evident. daca ai fi avut un pic decenta sa te uiti pe rapoartele DNA din vremea aia, publice. ai fi realizat cati hoti erau INAINTE sa intre Kovesi in ei. dar na, trebuie sa bati si tu campii un pic, si inca fara gratie.

  6. Bărbații e nașpa. Femeile e bune. Ce contează specificul persoanei, caracterul. Bărbații e nașpa frate. Dacă e sa fie femei la putere totul ar merge uns…. Oare, asa sa fie?

  7. Deci ne-ar trebui mai multe ca Nuți, EBA, Muiagiu, Vulvuța, Țurcana sau Veorica???

  8. Femeile sa fie mame si sotii. La multi ani tuturor mamelor de ziua mamei!

  9. La multi ani tuturor mamelor de 8 Martie! ( mai putin feministelor)
    Eroi cunoscuti ca luptatori in miscarea de rezistenta anticomunista romaneasca :

    Toma Arnăuțoiu
    Gheorghe Arsenescu
    Oliviu Beldeanu
    Spiru Blănaru
    Iosif Capotă
    Eugen Chirca
    Marina Chirca
    Ioan Chirilă
    Nicolae Ciurică
    Alexandru Dejeu
    Vasile Gavrilescu
    Alexandu Huianu
    Ioan Ienea
    Teodor Mărgineanu
    Vasile Militaru
    Gheorghe Muruziuc
    Ion Gavrilă Ogoranu
    Dumitru Opriș[
    Gheorghe Pașca
    Ioan Victor Pica
    Elisabeta Rizea
    Gavril Rusu
    Isidor Sârbu
    Avisalon Șușman
    Teodor Șușman
    Ion Uță
    Din 26 sunt 24 barbati si doar 2 femei , restul ar fi vrut dar vedeti voi, opresion…

    ”M-aș duce peste tot, aș vedea totul, aș vorbi cu soldații și aș rămâne printre ei până ar ajunge să mă adore și ar pleca bucuroși la luptă în numele meu”
    Nota bene, in numele ei nu cu ea. Cam asta vor si feministele, CEO sau memmbre in consiliul de administratie al companiilor agro alimentare dar nu la volanul tractorului .

    Alte BS si manipulari feministe :

  10. Precum bănuiam și e doar la început articolul, misoginismul din Românica face furori!
    De la ioni la lavrici. Fără considerentul „educației”!
    Transhumanța rumânului „verde” în coeziune cu ” familia tradițională” nu se va disipa degrabă!
    Așa că, mamelor, doamnelor, vedeți că se arde oala pe foc și plânge ăla micu….
    PS. ” Dă-i două peste ochi că știe ea de ce”!
    Hai cu CPF, că pe hAUR la-ati realizat.

  11. Leana Ceaușescu ar fi cam pe la jumătatea drumului dintre Regina Maria la Codruta.
    Și viitorul sună bine, acuși intră Bahmuțeanca in politică.

  12. Cum adica „nu pot schimba politicile guvernului în favoarea lor?! Ideea nu era cu egalitatea?! Hmmm…

  13. Pe scurt: am vrea si am putea dar nu stim cum. Asa ca ocupati-va de astia care nu vor si impuneti ca si noi sa fim respectate si sa ne puneti si pe noi sefe. Ca asa e corect. Voi ajungeti toti sefi fara sa aveti si alte calitati in afara de a fi barbati. Ce competitie, formarea unei retele de conexiuni, demonstrarea capacitatii de a conduce si de a lua decizii rapide si uneori neplacute, impunerea in fata unui colectiv uneori ostil si in general sacrificarea vietii private?

  14. Ei ar trebui sa scrie rahaturile alea de dosare cum trebuie, incat sa aiba rata de succes in instanta aproape de 100%.

    Putere ar putea sa aiba, de exemplu, primarul Craiovei, in calitae de ales. Dar koveseii „fara putere” mi ti-l bagara la zdub, pe motiv ca cum adica infrumuseteaza fatadele. Mai bine sa arate ca la Bucuresti, nu?