De la restricțiile de călătorie la certurile cu guvernatorii și declarațiile scandaloase. Ce a făcut bine și unde a greșit Trump în criza coronavirusului
Mii de protestatari au demonstrat în diferite state din SUA în ultimele zile, cerând guvernantorilor – în marea lor majoritate, din Partidul Democrat – să redeschidă economiile închise de cauza pandemiei de coronavirus. Din Arizona pâna în Colorado, Montana, Texas, Maryland, Virginia sau Washington, manifestantii au afirmat ca restrictiile impuse de guverntori sunt „nejustificate si exagerate,” solicitând redeschiderea cât mai rapida a statelor respective, în ciuda recomandărilor unor experti din domeniul sănătății care afirmă că acest lucru ar putea duce la o crestere dramatica a cazurilor de persoane infectate.
De la Casa Alba, presedintele Donald Trump a lasat sa se înteleaga ca sustine cererilor protestatarilor, în ceea ce analistii cred ca este cea mai recenta, dar nu si ultima, initiativa controversata a liderului american.
Administrația președintelui Trump se confrunta în acest moment cu cea mai mare provocare din 2020 si, fara îndoiala, din întregul sau mandat: pandemia de coronavirus și boala pe care o provoacă, COVID-19.
Din momentul în care a apărut în China, la sfârșitul anului 2019, virusul s-a răspândit în toată lumea, iar SUA sunt în prezent cea mai afectata tara, cu peste 814.000 de cazuri și mai mult de 44.000 de decese (Sursa). În ultimele zile, au aparut semne ca America a atins vârful focarului si că ritmurile de infecție încetinesc în unele state.
În acest context, analistii au încercat sa descifreze strategia lui Trump de a sustine protestele din ultimele zile. Cu o economie blocata, cu o rata a somajului uriasa si cu zeci de milioane de americani afectati de dificultati financiare majore, presedintele conteaza enorm pe repornirea economiei. Si nu doar din calcul strict electoral, caci stie ca orice zi în care economia nu merge înseamna pierderea unor voturi importante în scrutinul din noiembrie. Liderul de la Casa Alba si echipa sa sunt constienti si de faptul ca foametea si saracia risca sa produca pe termen lung un dezastru si mai mare decat virusul.
Gestul lui Trump de încuraja demonstrantii reprezinta, cred unii comentatori, doar cea mai recenta dintre initiativele sale controversate în actuala criza. În confruntarea cu pandemia, administrația american a raspuns initial lent, apoi a urmarit sa minimalizeze situatia, înainte de a încerca sa limiteze proportiile dezastrului, mobilizând o gama uriasa de resurse si implementând planuri de stimulare economica de trilioane de dolari. Administratia republicana a fost, de asemenea, tinta multor critici în actuala criza, în timp ce conferintele de presa zilnice tinute de Trump sunt marcate de afirmații contradictorii, declaratii considerate scandaloase si confruntari cu ziaristii.
Care au fost însa cele mai importante decizii luate de Administrația Trump în criza coronavirusului?
31 decembrie: apar primele informatii ca oficialii din China investighează „focarul unei boli respiratorii în centrul orașului Wuhan.”
6-8 ianuarie: The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) emite o serie de avertismente si alerte de călătorie pentru americanii care vor să meargă în China, îndemnandu-i sa ia măsuri de precauție suplimentare. De asemenea, CDC anunta că monitorizează îndeaproape virusul, dar nu există cazuri cunoscute în SUA.
16 ianuarie: CDC spune că SUA vor examina pasagerii care sosesc din Wuhan sau care tranziteaza orasul din China.
21 ianuarie: Primul caz confirmat de persoana infectata cu COVID-19 în Statele Unite: un călător care vizitase recent China și s-a întors în statul Washington.
A doua zi, Trump spune, într-o conferință de presă, ca SUA se afla „în totalitate sub control. Este vorba de o persoană care vine din China, iar noi o avem sub control. Va fi bine.”
22 ianuarie: „Încă nu știm tot ce trebuie să știm despre acest virus. Dar asta nu ne împiedică să ne pregătim și să răspundem,” afirma Alex Azar, secretarul american pentru Sănătate și Servicii Umane.
29 ianuarie: Casa Alba a creat forța de raspuns anti-coronavirus, condusa de Alex Azar. Doctorul Anthony Fauci, directorul National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), este numit în echipa de lucru, el devenid ulterior una dintre cele mai cunoscute si respectate figuri în eforturile Administrației Trump împotriva coronavirusului (Sursa).
31 ianuarie: Presedintele Trump emite un ordin executiv care blochează intrarea în Statele Unite a oricarei persoane care a fost în China în ultimele 14 zile. Restrictia nu se aplică rezidenților americani și membrilor de familie sau soților rezidenților sau cetățenilor americani. Ordinul intra în vigoare pe 2 februarie.
De asemenea, secretarul Azar declară coronavirusul „o urgență de sănătate publică.”
24 februarie: Trump solicita un ajutor de urgență de 1.25 miliarde de dolari, după ce indicele bursier Dow Jones scade 1.000 de puncte în contextul temerilor privind coronavirusul. Presedintele scrie într-un mesaj tweet că virusul „este foarte mult sub control,” iar piața bursieră „începe să arate foarte bine pentru mine!”
26 februarie: Oficialii din Statele Unite înregistreza primul caz de răspândire în comunitate, dupa ce un locuitor din California este confirmat pozitiv cu coronavirus fără sa fi călătorit în focarele de infectie si fara sa fi avut contacta cu o persoană infectată. Sursa necunoscută a infecției confirmă faptul că „răspândirea în comunitate” a virusului are loc în SUA.
Într-o conferință de presă organizata în aceeasi zi, presedintele Trump afirma ca SUA sunt „într-adevăr pregătite.” Vicepreședintele Mike Pence este numit șef al grupului de lucru al Casei Albe, iar doctorita Deborah Brix este numită coordonator al răspunsului anti-virus.
29 februarie: Food and Drug Administration (FDA) ușurează regulile privind testarea, însa materialele de testare rămân o preocupare pentru SUA, în contextul în care țările cu un numar mai mari de infectii, precum China și Coreea de Sud, sunt capabile să efectueze teste la rate mult mai mari.
Presedintele Trump susține că SUA se afla pe primul loc în ceea ce priveste numarul de teste efectuate, deși rapoartele indica că doar câteva mii de teste fusesera administrate la nivelul înteregii tari până pe 28 februarie.
4 martie: Camera Reprezentantilor aproba un pachet de urgenta de 8.3 miliarde de dolari, pentru a ajuta cu răspunsul imediat la criza de sănătate. Trump va semna legea pe 6 martie.
Liderul de la Casa Alba se confruntă cu critici din ce în ce mai vehemente pentru răspunsul administrației sale la focarul de infectii. Președintele îl critică pe predecesorul sau intr-un interviu acordat Fox News, spunând că Administrația Obama „nu a făcut nimic” în legătură cu gripa porcină din urma cu 11 ani.
11 martie: Într-un discurs televizat din Biroul Oval, președintele Trump anunță o interdicție a călătoriilor din Europa catre Statele Unite, dupa ce continentul european a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor, în special în Italia și Spania. Interdicția nu se aplică cetățenilor americani si include doar țările din zona Schengen. Marea Britanie și Irlanda nu sunt vizate de restrictii.
La mai puțin de o săptămână, oficialii americani au anunțat însa că interdicția va fi extinsă la Marea Britanie și Irlanda, dupa cresterea numarului de cazuri în cele doua tari.
Piețele reacționează cu îngrijorare dupa ce Trump sugerează că transportul de marfuri ar fi și el supus interdicției, deși acest lucru nu este adevarat.
De asemenea, Trump a afirmat în timpul declaratiei că furnizorii de asigurări de sănătate au promis că vor renunța la toate coplatile pentru tratamentul împotriva coronavirusului. În realitate, numai testarea va deveni gratuită pentru americani.
13 martie: Presedintele Trump declară stare de urgență națională, permitând accesul statelor și teritoriilor americane la fonduri de 50 miliarde de dolari. Mișcarea permite doctorilor și spitalelor sa raspunda mai rapid în lupta contra coronavirusului.
Trump afirma că SUA vor crește capacitatea de testare, dar avertizează împotriva testarii celor care nu prezinta simptome: „Este total inutil. Acest lucru va trece.”
16 martie: Casa Alba prezinta „Coronavirus Guidelines for America” cu informatii, sfaturi si recomandari pentru americani.
17 martie: În timpul unei conferințe de presă, Trump le cere „tuturor să lucreze de acasă, dacă este posibil, să amâne călătoriile inutile și să limiteze adunările sociale la nu mai mult de 10 persoane”
În aceeași zi, Trump afirmă că „a știut întotdeauna că aceasta este o realitate, aceasta este o pandemie. Am simțit că a fost o pandemie cu mult înainte de a fi numită pandemie.” (Organizația Mondială a Sănătății a declarat coronavirusul o pandemie la 11 martie, dupa ce timp de doua luni a trimis mai multe mesaje contradictorii. OMS a fost acuzata de altfel ca este un pion de propaganda al regimului de la Beijing si ca a pemis Chinei sa musamalizeze situatia si sa elimine vocile critice).
22 martie: În contextul în care presedintele este acuzat ca face declaratii neverificate, doctorul Fauci afirma într-un interviu pentru revista Science că „nu poate sări în fața microfonului și să-l dea la o parte (pe presedinte). OK, a spus-o. Sa facem un efort si sa o corectam data viitoare.”
Când este întrebat cum evită să fie concediat, Fauci a afirmat că, chiar și pe cei cu care nu este de acord, Trump îi asculta. „Dar face cum stie el.”
24 martie: După ce a declarat că „leacul nu poate fi mai rău decât problema în sine,” în conditiile în care economia americană a scăzut puternic, Trump a afirmat la Fox News i-ar plăcea „ca țara să fie deschisă” pâna de Paște (12 aprilie). Experți medicali, inclusiv doctorul Fauci, au declarat însa că evolutia virusului este cea care decide cronologia revenirii la normalitate. „Președintele ascultă în mod clar. Adică, el are acest obiectiv aspirațional de a spera că putem fi capabili să o facem până la o anumită dată. Am discutat cu el despre asta. Spunem că trebuie să fim flexibili. El își dă seama de asta și o acceptă,” a afirmat Fauci.
27 martie: Camera Reprezentantilor și Senatul adopta cel mai mare proiect de stimulare economica din istoria SUA, în valoare de 2.2 trilioane de dolari. Legea este semnata apoi de presedintele Trump. Proiectul de lege oferă până la 1.200 dolari pentru un adult și 500 dolari pentru un copil pentru gospodăriile care au venituri de până la 150.000 dolari pe an, deși unele limitări se aplică persoanelor fizice.
Întreprinderilor mici li se oferă acces la peste 377 miliarde de dolari în împrumuturi nerambursabile, iar corporațiile, guvernele locale și statale primesc acces la 454 miliarde de dolari. Industriei medicale i se oferă acces la 180 miliarde de dolari.
30 martie: Pe masura ce numarul de cazuri de infectii din Statele Unite creste (160.000 până la sfârșitul lunii martie,) Trump afirma că administrația sa a moștenit „un sistem stricat de testare” pentru COVID-19. Aceasta în conditiile în care lucrătorii din domeniul sănătății și autoritățile din întreaga țară acuza lipsa testării.
Trump le spune americanilor să se pregătească pentru „zile grele.”
2 aprilie: 6.6 milioane de angajati depun cereri pentru șomaj într-o saptamâna, un record pentru Statele Unite, pe masura ce economia continuă să se prăbușească. Cresc temerile că multe afaceri se vor închide, iar America se va confrunta o criză imobiliara din cauza incapacitatii omenilor de a plati chiriile sau ipotecile bancare.
3 aprilie: Trump anunță că administrația sa recomandă oamenilor să poarte măști pentru a ajuta la blocarea răspândirii virusului, contrazicând astfel declaratiile facute saptamâni de zile de oficiali din administrația sa că măștile ar putea să nu ajute.
Măsura nu va fi impusa cu ajutorul fortelor de ordine, dar este voluntară.
Trump a afirmat că nu se vede pe sine purtând masca. „Nu cred că o voi face,” a declarat presedintele, citând dificultăți în întâlnirile cu liderii mondiali: „Purtând o mască pe față în timp ce întâmpin președinții, primii miniștri, dictatorii, regii, reginele – pur și simplu nu vad asta.”
Potrivit rapoartelor, recomandarea a venit după săptămâni de dezbateri aprinse în cadrul administrației. Doctorul Fauci spusese pe 3 martie că măștile ar putea ajuta, dar ca nu vor oferi protecția la care spera oamenii. „Dacă toată lumea face asta, ne protejăm reciproc,” a afirmat Fauci după formularea recomandărilor.
4, 5 aprilie: Trump spune în două conferinte de presă succesive că cetățenii americani ar trebui să încerce un medicament anti-malarie neaprobat, hidroxiclorochina, pentru a trata COVID-19. „Luati-l. Ce aveti de pierdut?” a afimat Trump, sugerând că ar putea face acest lucru el însuși după ce se va consulta cu „doctorii mei.”
A doua zi, presedintele a afirmat că nu e timp „să dureze câțiva ani” pentru a testa eficienta medicamentului împotriva COVID-19, desi expertii sustin ca folosirea gresita a medicamentului poate fi fatala.
Doctorul Fauci afirma că „în ceea ce privește știința, nu cred că putem spune definitiv că funcționează. Datele sunt într-adevăr în cel mai bun caz sugestive. Au existat cazuri care arată că poate exista un efect și există altele care arată că nu există niciun efect.” (O politiciana democrata anunta ca vrea sa ceara anchetarea lui Trump pentru „crime împotriva umanitatii” din cauza insistentei sale de a cere utilizarea medicamentului anti-malarie.
7 aprilie: Presedintele Trump susține că numarul de teste a crescut la 1.790.000 la nivel național. „Asta este mai mult decât oricare altă țară din lume, prin urmare, avem mai multe cazuri. Și acest număr crește cu aproape 125.000 de oameni pe zi. Gânditi-va la asta. Deci, crește cu 125.000 de oameni testati pe zi.”â
Washington Post a relatat ca, de fapt, numarul de teste a fost în medie de 147.000 pe zi în acea perioadă. SUA au rămas însa în urmă în ceea ce privește testarea pe cap de locuitor.
13 aprilie: Tot mai multe informatii afirma că Trump îl va concedia pe doctorul Fauci după ce președintele a retrimis un mesaj tweet care includea hastagul #FireFauci.
Mesjul a venit după ce Fauci a declarat că eforturile mai rapide de prevenire ar fi salvat mai multe vieți. Fauci a declarat că distanțarea socială și alte măsuri „ar fi putut salva mai multe vieți,” dar a adăugat că este „foarte dificil să te întorci și să spui asta,” iar procesul de a decide impunerea de restricții timpurii a fost „complicat.”
Ulterior, doctorul Fauci a afirmat că nu si-a ales cuvintele cum trebuie. La rândul sau, Casa Albă a anuntat că Trump nu îl concediază pe directorul National Institute of Allergy and Infectious Diseases.
În aceeasi zi, pe măsură ce statele americane încep să înregistreze o stabilizare a ratelor de infecție cu coronavirus, guvernatorii discută cu precauție despre redeschiderea acestora. Trump se confrunta cu guvernatorii pe aceasta temă, afirmând că are autoritate „totală” cu privire la momentul redeschiderii țării.
Declaratia sa este criticata, iar expertii afirma ca desi ramurii executive i se acordă unele puteri sporite în perioadele de urgență, chiar și aceste puteri au limite. Constituția SUA acordă, de asemenea, responsabilități de sănătate publică și siguranță în primul rând oficialilor locali și la nivel de stat în propriile lor jurisdicții. Ulterior, Trump pare sa dea înapoi în acesta privință.
În timp ce autoritățile speră că SUA pot reveni la normal cât mai curând, Fauci și alți experți medicali se așteaptă ca cest lucru sa nu aiba loc îninte de crearea unui vaccin. Șeful NIAID spune că speră să vadă un grad real de normalitate instalat pâna în luna noiembrie a acestui an.
16 aprilie: Președintele Trump a prezentat Guidelines for Opening Up America Again, o abordare în trei etape bazată pe avizul experților în sănătate publică. Aceste recomandari vor ajuta „oficialii de la nivel statal și local atunci când își redeschid economiile, îi vor readuce pe oameni la muncă și vor continua să protejeze viețile americanilor,” a afirmat administratia.
17 aprilie: Liderul de la Casa Alba lasa sa se înteleaga ca sustine cererilor protestatarilor care cer ridicarea restrictiilor impuse de guvernatorea democrata din Michigan, scriind pe Twitter: „Liberate Michigan!”. Demonstratii similare au loc în mai multe state americane.
20 aprilie: Președintele Donald Trump a spus pe Twitter că va semna un ordin executiv de suspendare temporară a tuturor imigrărilor în SUA din cauza coronavirusului. El a citat „atacul inamicului invizibil” și nevoia de a proteja locurile de muncă ale americanilor, dar nu a dat detalii despre ce anume prevede ordinul sau.
NOTA: O lista a masurilor luate de Administratia Trump în eforturile împotriva coronavirusului si recomandarile sale în ceea ce priveste protejrea de infectie poate fi consultată aici.
Surse: BBC, Al Jazeera, TIME, whitehouse.gov, donaldjtrump.com, FoxNews, TechCrunch, YouTube, Science, CNN, Forbes, CNBC, LA Times, NPR
Foto: Donald Trump / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii