G4Media.ro

De la Rio la Neptun: Final de globetrotter la Cotroceni

De la Rio la Neptun: Final de globetrotter la Cotroceni

Un banc bun spune că orice leneș are un scaun lângă pat ca să se odihnească puțin când se trezește din somn. Umorul popular ne ajută să înțelegem de ce președintele Iohannis, altfel un harnic turist, a simțit nevoia să aterizeze direct la vila de vacanță din Neptun după sejurul de nouă zile în America de Sud. Episodul ar putea fi amuzant dacă nu ar fi relevant. Arată marele gol din cartea de istorie al celor 8 ani și jumătate de mandate Iohannis.

Japonia, Singapore, Dubai, Abu Dhabi, Brazilia, Chile, Argentina. Urmează Londra – încoronarea Regelui Charles. Așa arată itinerariul președintelui României în ultimele două luni. Răzbunarea turistului după doi ani de pandemie și un an de război la graniță, perioadă în care ieșirile externe au fost rărite drastic.

Să ne înțelegem. Vizitele și turneele externe ale unui președinte sunt de salutat când ele produc rezultate și onorează funcția. Vizita în Japonia a avut câteva rezultate: parteneriat strategic, implicarea industriei nipone în construcția reactoarelor nucleare modulare și într-un centru de producție de optică de mare putere legat de Laserul de la Măgurele. În Emiratele Arabe au fost semnate acorduri în domeniul energetic.

Turneul din America de Sud a fost însă epic. 9 zile de voiaj, din care patru lucrătoare. În rest nu știe nimeni ce a făcut președintele, nu există nici o atestare documentară a vreunui activități în folosul cetățenilor care – ghinion! – îi plătesc salariul.

În America de Sud nu a existat nici o delegație de oameni de afaceri care să justifice marota oficială cu reluarea schimburilor economice. Ce cooperare de afaceri să pretinzi când singurele detalii financiare ale voiajului au fost nota de plată la hotel și prețul la Caipirinha pe Copacabana?

Mai mult: rezultatele formale ale vizitelor în Brazilia, Chile și Argentina au fost sub nivelul unui stat aflat pe locul 6 ca mărime în UE. O declarație comună privind dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Brazilia și trei memorandumuri legate de SMURD și cercetarea agricolă.

Momentul cel mai de jos a fost în Brazilia, unde președintele României a fost primit la nivel foarte scăzut de reprezentare în statul Rio, de viceprimar și viceguvernator. Asta după ce Iohannis se întâlnise cu președintele Lula da Silva. Chiar nu se găsea în toată Brazilia un primar plin care să-și facă loc pe agendă pentru șeful statului român?

Oricât s-a străduit echipa de diplomați să stoarcă ceva din vizită, imaginea e de fiasco. Raportul cost-beneficiu nu prea justifică cele zece zile de voiaj la capătul lumii.

Între timp, acasă la București s-au întâmplat câteva lucruri oarecum importante: o nouă discuție în coaliție despre impozitarea progresivă, măcelărirea educației și blocajul unor reforme importante din PNRR, care periclitează miliardele de euro din fonduri europene. Ca de obicei, președintele a lipsit din dezbaterea publică, ocupat de data asta cu sejurul în exotica Americă Latină, zonă care lipsea din palmaresul de invidiat al cuplului prezidențial.

Revenirea la bază a fost fulminantă: aeronava premium (mă rog, răutăcioșii spun că e de-a dreptul kitsch) a aterizat la Constanța, de unde țuști la reședința de la Neptun, pentru un 1 Mai relaxant acasă. Ce-și poate dori mai mult un președinte pe ultima sută de metri a mandatului, când se apropie rapid de irelevanță?

De ce această sfidare a bunului-simț și a banului public? Pentru că poate. Iohannis e protejat de mare parte a presei mainstream, plătită din banii PNL. Cu câteva excepții, criticile la adresa lui sunt mai degrabă înțepături amicale, pișcături ce nu ar deranja nici un candidat în plină campanie, necum un demnitar la final de mandat.

Dar mai e un motiv: societatea aproape că s-a obișnuit cu stilul președintelui. Un politician venit din Ardeal, dar cu comportament balcanic sadea, care a promis marea cu sarea în două campanii și a livrat invers. După opt ani și jumătate de mandat, singura realizare e că nu a scos România de pe orbita euro-atlantică pe care o puseseră predecesorii lui. În rest? A ținut PSD la putere aproape 7 ani din 8 și jumătate, a contribuit activ la contra-reforma din justiție, a acceptat prăbușirea dramatică a standardelor în politică prin promovarea la vârful PNL a unor personaje fără substanță politică precum Ciucă, Cîțu ori Alina Gorghiu.

Pe scurt, un om politic căruia pur și simplu nu-i pasă de ce crede societatea despre el. Și-a păcălit votanții atât de mult, că o sfidare în plus nu i se pare gaură-n cer.

Ajuns aproape de finalul mandatelor, Iohannis se îndreaptă rapid spre irelevanța dublată de bășcălie. Nu că i-ar păsa de altceva în afară de următorul job, pe care și-l dorește în fruntea Consiliului European. Dar, așa cum se prefigurează ultimul său an de mandat, în dreptul capitolului Iohannis din viitoarele cărți de istorie vor rămâne următoarele fapte: i-a dat țării pe premierii Viorica Dăncilă și Nicolae Ciucă, urmează să-l pună pe Marcel Ciolacu și i-au plăcut mult călătoriile, golful și schiul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

28 comentarii

  1. Asa popor – asa conducator.
    Votati PNL ca P$D e naspa

    • Da ai dreptate !
      Nimic relevant in cele 2 mandate ale „dulapului” …exceptie facand :
      1. aruncarea cu paltonul
      2. ski de weekend
      3. golf cand altii comemorau victimele de la Colectiv
      4. concedii vara la Miami.
      5. nașitul mariajului PSD cu PNL
      6. demiterea Codrutei Kovesi
      7. ungerea ca premier a Vioricai Dancila…si lista „realizarilor” poate continua…
      Votati PSDNL + UDMR in continuare !

    • Aruncarea paltonului a defint perfect caracterul abject al premierului de la Grivco. Un psiholog bun putea să îi pună diagnostul exact : provincial arogant fără rușine cu pretenții de stăpân de sclavi !

  2. Bine zis, dar trist, foarte trist.

  3. Ati vrut Iohannis si Dancila in turul 2. Luati cu paine.

    • Eu recunosc că așa am vrut să iasă, ba am mai convins și vreo câțiva amici…
      Unde aveți un „loc de dat cu capul”? Că e ora potrivită…

    • Greșeala recunoscută e pe 1/2 iertată!

  4. Curierul de lux,
    născut obosit și trăiește ca să se odihnească…

  5. Nesimtirea sa este maximă și la ea acasă!

  6. Unde sunteți toți cei ce îl adulați și îi luați apărarea când arătam că nu putea câștiga bani de șase case din meditații ( la fizică,într-un orășel uitat de lume și la început de carieră), unde sunteți cei ce mă criticați,că să mă exprim decent, când îl criticam pentru nimicul făcut de la Cotroceni, unde sunteți toți cei ce mă înghesuiți cu comentarii denigratoare când îl criticam pentru ieșirile lui în stradă îmbrăcat în porticaliu? Unde sunt toți lătrăii care îmi promiteau pedepse inimaginabile?

    • Intre el si Dancila, tot Iohannis e de preferat, părerea mea.

    • @Barney. Oare iti dai seama cati bani poate sa puna deoparte un om care nu are copii in ingrijire?

    • Citiți pe Rise project cazul caselor lui Iohannis. Rețeta a fost simplă : o jumătate de vilă în centrul Sibiului luată ilegal (notarul a fost condamnat 2 ani cu suspendare), închiriată la o bancă prietenoasă, cu chiria de 10.000 de euro pe lună luate în câțiva ani alte case.
      După câțiva ani actul de proprietate ilegal e pe cale să se anuleze în instanță, dar tov. Iohannis tergiversează procesul cât poate, apelând la toate mizeriile posibile, în special prietenul complice din străinătate care avea cealaltă jumătate de vilă nu se prezintă , cere amânări, se ascunde de instanță (care e blândă și le face jocul).
      În final se anulează definitiv, dar statul, care câștigă dreptul la vila respectivă, nu cere banii rezultați din închirierea bazată pe un fals. Anaf-ul tace, DNA-ul se uită în altă direcție, turistul își vede de treabă.

  7. Bag sama ca Tanta/Constanta n-a trecut de „algoritm”. Daedalus non gratus!

  8. Ca se duce prin concedii si este intr-o perpetua vacanta poate fi si sansa noastra sa scapam de el definitiv, dupa 2024. Faceti bine ca semnalati toate derapajele presedintelui, caci ele se vor consema in istorie. Unde vor ramane si nereusitele si schimbarile lui de directie. La urma urmei ca sef NATO/UE iti trebuie si ceva prezenta la birou si macar o urma de conseventa

  9. Nu, va ramane (oare?) in istorie cu vorba lui de inceput: Ghinion.

  10. „Înflorește țara mea,
    Mă uit la ea și simt că-mi crește inima.
    Fiecare colțișor prinde viață, prinde zbor
    Spre mândria tuturor…”
    Cântece pionierești din amintirea unui septuagenar.
    Pare că totul se petrece aevea. 🤕

  11. Iohannis? Un nimeni…

  12. Ciolannis? Ein Trottel!

  13. De ce sa ne mai vaicarim? Facem parte din poporul care l-a ales. Care si atunci cand a avut solutii mai bune, a preferat asemenea alegeri.
    Care, in loc sa gaseasca solutii, inca prefera sa se vaicareasca…

  14. Ce putea să facă ,în condițiile în care în primul mandat a avut o majoritate parlamentară potrivnică(PSD_UDMR_ALDE),în prima parte a celui de-al doilea mandat și-a creat singur o majoritate potrivnică prin înlăturarea USR-lui de la guvernare,iar în ultima jumătate de mandat lasă impresia că a fost controlat ,șantajat de oameni din umbră pentru a lua deciziile pe care le-a luat(probabil amenințat cu o procedură asemănătoare celei declanșate împotriva lui Traian Băsescu) ,astfel încât s-a resemnat,nu-i mai pasă de nimic și își trăiește viața personală.

    • Ce simplu i-ai găsit scuze. A înlăturat Usr-ul pentru că Stelian Ion, așa mediocru cum e el, a încercat să reformeze puțin justiția. Deci Ficusul s-a opus reformării justiției. Ori e un gunoi corupt ori a fost o marionetă șantajată din primul minut de mandat.

    • Paguba in ciuperci …daca era demis. Eu l-am votat cu mare convingere si in circumstantele date l-as vota si acum dar cu un emetiral luat inainte.

  15. Spre deosebire de Traian Băsescu se pare că. dl Johanis a cedat șantajului pentru a-și asigura o viață liniștită.

  16. Cum ar trebui să procedez ca să-mi șterg contul de pe acest site?