G4Media.ro

De la Sanna Marin la Angela Merkel: femeile în guvern și în…

De la Sanna Marin la Angela Merkel: femeile în guvern și în Parlament, în UE și în lume

Finlandeza Marin este cel mai tânăr lider aflat la conducerea unui stat membru UE și OCDE. Cinci țări au o femeie ca șef al guvernului: Austria (până în 7 ianuarie, interimar), Belgia, Danemarca, Germania, Islanda și Norvegia. Spania, Suedia și Franța au mai multe femei decât bărbaţi miniștri, se arată într-o analiză a publicației italiene La Republica, preluată de Rador.

Astăzi, finlandeza Sanna Marin este cel mai tânăr lider în fruntea unui stat membru UE și OCDE. Cu toate acestea, guvernul său majoritar feminin nu ar fi o noutate absolută pe continentul nostru. Până în prezent – dacă nu se ține cont de guvernul finlandez al lui Antti Rinne, deja Spania, Suedia și Franța au mai multe femei, decât bărbaţi miniştri. De asemenea, alte cinci țări: Austria (până în 7 ianuarie, interimar), Belgia, Danemarca, Germania, Islanda și Norvegia aveau o femeie la conducerea guvernului. Dacă ne uităm la cele 36 de țări OCDE, comparativ cu cele menționate mai sus, doar Noua Zeelandă a lui Jacinda Ardern este condusă de o femeie.

Femeile și guvernele din Europa

Foarte puţine din cele 28 de state membre ale UE au o femeie ca șef al guvernului. În total, doar șase din 31 (19,3 la sută), acestea fiind Austria (cu Brigitte Bierlein, cancelar interimar până în 7 ianuarie 2020), Belgia (Sophie Wilmès), Danemarca (Mette Frederiksen), Germania (Angela Merkel), Islanda (Katrìn Jakobsdòttir) și Norvegia (Erna Solberg). La care se adaugă și Finlanda, cu Sanna Marin. În acest cadru, un guvern cu o majoritate de femei, precum cel care va fi în Finlanda cu Marin, nu ar fi o noutate absolută.

Deja astăzi, trei executive din Europa au mai multe femei miniștri decât bărbaţi miniștri: Suedia lui Stefan Lofven (12 femei și 10 bărbați), Franța lui Edouard Philippe (9 femei și 7 bărbați) și Spania lui Pedro Sànchez (9 femei și 8 bărbați), care încearcă acum să formeze un nou guvern după alegerile din noiembrie 2019. Acestora li se adaugă fostul guvern finlandez al lui Antti Rinne, care avea deja o majoritate feminină (11 femei și 7 bărbaţi).

Țara UE cu cele mai puține femei în guvern este Lituania (un singur ministru din 14), în timp ce cinci ţări au doar doi miniștri femeie: Cipru, Estonia, Grecia, Malta și Ungaria. Letonia, România și Belgia au în schimb, câte trei fiecare. Pe de altă parte, Italia lui Giuseppe Conte are șapte miniștri femeie din 21 (o treime), un număr identic cu cel din Marea Britanie a lui Boris Johnson.

Cu peste 40% femei în rândul miniștrilor, dar sub majoritatea de 50%, sunt Ţările de Jos unde premier este Mark Rutte și Austria, condusă (până în 7 ianuarie) de Brigitte Bierlein. Un caz special este cel al Consiliului Federal Elvețian, prezidat de Ueli Maurer, în care ceilalți șase membri sunt trei femei și trei bărbați.

Liderii țărilor OCDE

Odată cu numirea în funcția de prim-ministru al Finlandei, Sanna Marin a devenit şi liderul uneia dintre cele 36 de țări membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Dacă de la cele 28 de state membre ale UE (la care se adaugă şi cele trei țări din afara UE) trecem la cele OCDE, procentul șefilor de guvern femeie nu se schimbă. În afara celor șase lideri europeni citaţi anterior (Austria (!), Belgia, Danemarca, Islanda, Germania, Norvegia, cu nou adăugata Finlanda), mai rămâne doar Noua Zeelandă, ca țară OCDE condusă de o femeie (Jacinda Ardern). Procentul rămâne mai mult sau mai puțin același, de la 19,3% în Europa la 19,4%.

În Canada lui Justin Trudeau, din 36 de ministere, 50% din portofolii sunt conduse de femei şi chiar şi în Coreea de Sud a lui Lee Nak-yon se înregistrează un procent destul de mare (41,6%)

Traducerea: Cătălina Păunel

Foto: Sanna Marin, premiera Finlandei / Sursa: Ministerul Transporturilor din Finlanda

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Care este ideea articolului?!

    Ca se poate sa fie si femei politicieni? Era evident.

    Ca se poate sa fie mai multe femei decat barbati, ministru, intr-un guvern? Era evident. [Daca s-a intamplat pe egalitate de tratament (adica pe competente), e foarte bine si eficient. Daca e doar pe egalitate de gen (adica egalitate de rezultat), e jalnic si ineficient. Dar articolul nu ne spune nimic despre cum s-a ajuns in situatia respectiva.

    Deci este doar o statistica, nu e un articol! La INS cu el, atunci.

  2. Si urmatorul presedinte al Romaniei va fi o femeie ? Puteti ghici cine este ? Doar o indrumare -va fi viitorul primar al Bucurestilor ,dar nu cine credetri voi .

  3. Pina azi nimeni nu isi pune problema urmasului actualului presedinte K.Johannis . Va fi o doamna sau un domn ? Ce domn puteti afirma ca este atit de puternic incit sa devina presedinte ,dar o doamna ?

  4. Dupa expirarea mandatului actualului presedinte ,nu se zareste la orizont nici o figura masculina puternica si prezidentiabila , vom alege o doamna ca sef al statului ?

  5. Doamna Violeta Alexandru va fi urmatorul presedinte al tarii

  6. Presedintele Johannis va propune numele urmatorului presedinte al tarii ce va fi aratat ca singurul candidat real in ultimul an de mandat

  7. O idee interesanta ,domna Violeta Alexandru pare a avea forta si inteligenta necesara a unui viitor presedinte .

  8. Doamna Alexandru poate deveni un subiect de discutie doar daca cistiga primaria Bucurestilor .

  9. de ce nu pomeneste nimic, articolul asta, despre femeia romana ajunsa sus, despre toate Vasilicile, Olgutele, Rovanele, Robertele si inca o infinitate de asemenea nulitati, unele mai mari ca altele, unele mai ticaloase si mai hoate ca altele.

  10. Prezenta femeilor in functii de raspundere este meritorie atata timp cat se respecta principiul meritocratiei.
    Daca e vorba de discriminare pozitiva, li se face un deserviciu – a trecut vremea cand lumea trebuia sa fie obisnuita cu femei la conducere inpolitica si nu numai. Discreditarea – din vina proprie -a unei femei cu functie se rasfrange mai apasat asupra celorlalte decat daca ar fi vorba de un barbat. Deocamdata.