G4Media.ro

De luni se deschid terasele și plajele în România. Esențial: accesul se…

Pregatiri pentru redeschiderea teraselor restaurantelor din Bucuresti, duminica, 31 mai 2020. Inquam Photos / Ilona Andrei

De luni se deschid terasele și plajele în România. Esențial: accesul se va putea face doar pe bază de rezervare / Toți clienții vor fi obligați să își lase datele de contact

Începând de luni, 1 iunie, România mai face un pas pe drumul relaxării măsurilor de izolare luate la jumătatea lunii martie pentru prevenirea răspândirii coronaviruslui: deschiderea teraselor și plajelor. Cu o serie de condiții însă, printre care se numără rezervarea obligatorie, prin telefon sau online.

Toți cei care vor merge la terasă sau la plajă își vor lăsa numele și numărul de telefon pentru a putea fi contactați în eventualitatea unei anchete epidemiologice.

La terasă

Normele care trebuie respectate la redeschiderea teraselor au fost publicate sâmbătă dimineața în Monitorul Oficial, acestea stabilind că nu se va permite accesul clienţilor cu respiratorii. Totodată, la o masă vor putea sta maximum patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii, şi nu se vor transfera meniuri, solniţe sau alte obiecte de la o masă la alta, urmând să fie făcută dezinfecția după plecarea clienţilor. Personalul de servire trebuie să poarte măşti şi mănuşi.

În document se arată că trebuie reorganizate circuitele de producţie şi livrare, unde este cazul, trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaţilor, dar şi existenţa unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică.

De asemenea, trebuie luate măsuri de respectare a distanţei între angajaţi sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie (reducerea numărului de angajaţi şi lucrul în ture, folosirea de echipament de protecţie). Totodată, curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcute mai frecvent.

În ceea ce îi priveşte pe clienţi, nu li se va permite accesul celor cu  de infecţie respiratorie, iar la intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare trebuie să fie puse dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini.

De asemenea, se interzice transferul de la o masă la alta al meniurilor, solniţelor, olivierelor şi altor obiecte, care trebuie dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă.

Conform documentului, este interzis şi consumul de alimente în picioare, pentru a se minimiza circulaţia clienţilor pe terasă. La o masă pot sta maxim patru persoane, cu respectarea distanţei de 1,5 metri între persoane, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii, care locuiesc împreună. Între scaunele de la mese alăturate  trebuie să existe o distanţă de minim doi metri.

Locurile se vor ocupa cu rezervare anterioară, pentru a evita aglomeraţia şi a face mai uşoară o eventuală anchetă epidemiologică, dacă aceasta s-ar impune.

Personalul de servire trebuie să poarte mască şi mănuşi, iar mănuşile folosite la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei.

La plajă

Accesul pe plajele de pe litoralul Mării Negre se va face doar pe baza unei rezervări telefonice sau online, numărul de persoane fiind limitat, având în vedere că şezlongurile trebuie aşezate cu păstrarea distanţei de doi metri între ele, conform normelor publicate sâmbătă în Monitorul Oficial. Şezlongurile şi alte echipamente de pe plajă trebuie dezinfectate înainte de a fi folosite de alţi clienţi. Pe plajele neconcensionate, autorităţile locale sunt responsabile de evitarea aglomeraţiei.

Potrivit ordinului pentru aprobarea normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului  pentru activităţile de operare a plajelor turistice, semnat de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi de secretarul de stat Mircea Fechet de la Ministerul Mediului, publicat în Monitorul Oficial, între şezlongurile de pe plajă trebuie păstrată o distanţă de doi metri, dacă acestea sunt utilizate de persoane care nu sunt din aceeaşi familie.

De asemenea, administatorii plajelor trebuie să ia măsuri pentru a limita accesul în funcţie de locurile disponibile, pentru a se evita aglomeraţiile, să stabilească în mod clar culoare unidirecţionale, de intrare/ieşire, să limiteze numărul de angajaţi care intră în contact cu publicul.

Accesul la plajă se va face după o rezervare, telefonică sau online.

Clienţii vor fi serviţi la locurile lor de pe plajă şi se recomandă servirea de produse ambalate individual, iar angajaţii operatorului economic trebuie să poarte măşti de protecţie.

Totodată, zonele de lucru de pe plajă (scaunele sau turnurile salvamarilor) trebuie reamenajate, astfel încât aceştia să poată păstra distanţa de minim 1,5 metri între ei.

Echipamentele de pe plajă (şezlonguri) vor fi dezinfectate după fiecare utilizare, înainte de a fi folosite de alţi clienţi. Totodată, trebuie asigurate substanţe dezinfectante pentru clienţi pe plajă şi la grupurile sanitare.

De asemenea, sunt interzise sporturile şi activităţile de agrement pe plaje în alte locuri decât cele amenajate, iar acolo se desfăşoară cu limitarea numărului de persoane care nu sunt din aceeaşi familie.

În cazul plajelor neconcesionate, autorităţile locale sunt responsabile pentru măsurile de evitare a aglomeraţiei.

Foto: Pregatiri pentru redeschiderea teraselor restaurantelor din Bucuresti, duminică, 31 mai 2020. Sursa: Inquam Photos / Ilona Andrei

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Sunt curios la cârciuma de machitori de langa blocul meu, care are și un fel de terasă, adică scoate aia trei mese jegoase de plastic fără scaune afară, cum isi vor face rezervare telefonică! :)))

  2. Eu nu inteleg cum va decide militianul de la terasa daca 5 cetateni sunt rude sau nu.
    La „numele și numărul de telefon” va recomand sa treceti datele celor care va enerveaza de obicei pentru ca se vor trezi arestati de Cercel cand va stranuta cineva pe la vreo terasa.

  3. Birocrație extinsă la maximum: „Noi am spus cum trebuie, suntem acoperiți, de vină sunt cei care nu se conformează”. Cum își închipuie birocrații care au emis o astfel de bazaconie că la terasă se vor face rezervări cu transmiterea datelor de contact ?!? Scenariu: la terasa de cinci … mese fac o rezervare pentru familia mea ( soț și soață ), transmit perioada ( data și intervalul orar ) și datele de contact ( nume, prenume, CNP sau adresă ). Patronul oferă datele unui șef de bandă de șuți iar aceștia merg la sigur. Și asta numai să se simtă dl. Tătaru și dl. Arafat în siguranță ( în sensul că în caz de infectare a unui client anchetatorii epidemiologi au date la îndemână ).

  4. Si dupa toate mizeria asta, vor colecta informatiile si vor avea o baza de date cu clientii si normal vor trage concluzia ca au prea multi bani, deci trebui impozitati mai tare!!!!!

  5. Chiar nimeni,dar nimeni,nu se mai gandeste la minunile alea ( camere de inregistrare video,parca se numesc) agatate prin toate spatiile publice,dar mai ales pe la toate terasele?!
    :))))))))))))) circ ieftin si multi spectatori utili!

  6. Aha, si te inregistrezi repede ca unitate autorizata sa prelucreze date personale si dai clientului sa semneze cateva pagini ca sa ai acordul GDPR, nu?
    La terasa? Ca altfel amenzile sunt imense.
    Astia gandesc?

    • Noup, inafara de actiunic are sa combata corona nu prea au nimic in cap. Asta e, pe hartie e una , realitatea e alta. Peste 2 saptamania vedem nota de plata, daca va fi ca acum , presimt 60 70 de cazuri pe zi.

  7. Nu zau!Dar de GDPR astia nu au auzit?Lasati la orice crasma sau butic datele personale? Bravos,ma!
    Care a fost „desteptul” cu asa idee traznita?

  8. Domnilor si doamnelor, este scandalos ce se intampla! Asta este un atac frontal la adresa agenturilor rusesti din Romania care vor putea fi mai usor monitorizate. Asa ceva este inadmisibi, domnul vladimir Putin va protesta la ONU si in Consiliul de Securitate. Se incalca dreptul la confidentialitate ale agenturilor subversive rusesti! Daca se mai pun si camere de supraveghere, Rusiei nu-i va mai ramane decat sa declare razboi.

  9. Dar pe tăpşan printre rumegatoare, sper ca va fi voie făra rezervare.

  10. Deschiderea teatrelor si a plajelor a o chestie măruntă care nici nu e relevanta decat la voturi.
    Sau toate pozele cu ăia din guvern care fumau sau beau cate ceva.
    Romania nu are oameni capabili de o relansare a economiei.
    Nu exista nici un plan concret de acțiune, nu exista un plan cu obiective si termene pentru ca oamenii politici sunt de kakao.
    Vor puterea, vor depune moțiune vor ajunge la cascaval si iar atacuri in presa.
    De plan de relansare economică nici vorba.
    De pornirea a minimum 20 sau 30 de santiere pentru investitii care sa absoarba forta de munca necalificata intoarsa din vest nici Nu s-a auzit in Romania.
    Doar demagogie la Tv.
    Deschiderea teraselor e o chestie măruntă dar e ridicata la nivel de politica de stat de toti politicienii.

  11. Cum sa te programezi la terasa, ma? Cum pula calului sa iti ceara astia datele? Este ILEGAL SI IMORAL! NU voi merge la nicio terasa in conditiile astea! Sa nu mearga NIMENI!