G4Media.ro

De patru ani, situația democrației în Serbia este în declin – raport…

De patru ani, situația democrației în Serbia este în declin – raport Freedom House

De patru ani democrația din Serbia este în regres, iar înrăutățirea situației este prezentă în toate categoriile analizate – de la independența presei și a societății civile până la instituțiile statului și autoritățile locale – arată noul raport anual Freedom House, citat de BETA şi preluat de Rador.

Potrivit raportului privind situația democrației în statele ex-comuniste, „Națiunile în tranziție 2018”, în 19 din cele 29 de state monitorizate se constată consolidarea regimurilor autoritare și nu consolidarea democrației.

Serbia, împreună cu Muntenegru, Croația, Ungaria, România și Bulgaria, se află în grupul statelor cu „democrație semiconsolidată”, cu scorul 3,96, cea mai mică notă din grup. Raportul apreciază că în Balcani în perioada 2005-2010 democrația a avansat, dar în prezent este în regres, cu excepția Macedoniei, unde se așteaptă progresele promise de noua coaliție la guvernare.

„Aranjamentele disfuncționale instituționale blochează progresul Bosniei-Herțegovina și apropierea de Uniunea Europeană, în timp ce Serbia și Muntenegru sunt printre cele opt state conduse de persoane care își depășesc atribuțiile” – se spune în raport. „Vucic în Serbia și Djukanovic în Muntenegru și-au subjugat statele, transformându-le în mecanisme care le servesc pentru consolidarea propriilor partide” – se subliniază în raport și se adaugă că retorica naționalistă, care a condus la conflictul armat din fosta Iugoslavie, a revenit în vocabularul politicienilor.

Raportul menționează că, deși în noua Strategie de extindere a Uniunii Europene, Serbia și Muntenegru sunt considerate „lidere în procesul de integrare, președintele Serbiei continuă să-și consolideze puterea”. Anul trecut, printr-o „rocadă” Vucic a trecut din fotoliul de premier în cel de președinte și a desemnat un premier cu o autoritate limitată. Astfel de manevre subminează ordinea constituțională și independența instituțiilor statului.

Din fostele republici iugoslave, doar Slovenia este încadrată în grupul statelor cu „democrație consolidată”, iar Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Macedonia, inclusiv Albania sunt plasate în grupul statelor cu „regim tranzitoriu hibrid”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. SERBIA ADMISA IN UE = RUSIA IN UE ! ASA CEVA NU TREBUIE SA INTAMPLE ! POPULATIA SERBIEI IUBESTE RUSIA MAI MULT DECAT SERBIA… INTREBATI UN SARB DE RUSIA . O SA VA SPUNA CA ESTE REGATUL LUI DUMNEZEU… INTODEAUNA EI SUNT VICTIME . EI SUNT CEI CARE AU DISTRUS JUGOSLAVIJA …..