G4Media.ro

De unde e mai bine să cumperi mașina second hand: Dealer autorizat…

De unde e mai bine să cumperi mașina second hand: Dealer autorizat sau vânzător privat?

Garanție și un preț mai mare sau „ieftin, bun și pe încredere”? Orice persoană care dorește să-și achiziționeze un autovehicul second-hand este nevoită să facă această decizie în funcție de buget, modelul ales sau intenția de a-și asuma anumite riscuri.

Totuși, un cumpărător informat este întotdeauna în avantaj și astfel, oricare ar fi alegerea dumneavoastră vă recomandăm să verificați istoricul autovehiculului pe o platformă online precum carVertical. Veți putea descoperi kilometrajul înregistrat în baze de date oficiale, posibile daune și uneori chiar fotografii nemodificate cu mașina înainte de a fi cosmetizată în scopul vânzării.

În articolul de astăzi vom discuta despre beneficiile și compromisurile cumpărării unui autoturism de la o firmă sau de la o persoană fizică.

Achiziția de la persoană fizică

Avantaje:

1. Prețul. Persoanele fizice, fie proprietari sau intermediari (cei care aduc mașini din străinătate în scopul vânzării) listează autovehiculele la prețuri mai mici față de dealeri. Motivele sunt diverse. Unii preferă să vândă mai repede, alții nu mai au nevoie de mașina în cauză, dar există și situațiile nefericite în care bunul vândut a suferit daune grave, mascate spre a se comite o înșelăciune.

Un preț suspect de mic indică aproape întotdeauna o problemă. „Chilipirurile” din lumea auto trebuie analizate cu deosebită atenție pentru a nu fi puși în situații dificile.

2. Disponibilitatea la negociere. Vânzătorii de mașini second-hand vor fi dispuși să facă anumite compromisuri pentru a vinde mașinile pe care le dețin. Desigur, nu vom putea obține o reducere de 50% a prețului indiferent de informațiile pe care le avem despre mașina vândută. O negociere „în limita bunului simț” este reciproc avantajoasă dar trebuie susținută de argumente solide și serioase.

Urme de uzură specifice vârstei sau zgârieturi fine sunt ceva obișnuit pentru o mașină SH. Însă, anumite detalii pot reduce prețul în favoarea cumpărătorului. Aici putem menționa de exemplu lipsa unui set de anvelope de iarnă, uzura pronunțată a unor elemente (volan, schimbător, comenzi pentru geamuri etc.), plăcuțe, discuri de frână uzate, ș.a.

3. Atenția la detalii. Mașinile „pregătite” pentru vânzare vor fi în majoritatea cazurilor într-o stare estetică foarte bună. Dacă sunteți genul de persoană care acordă o atenție sporită aspectului comercial cu siguranță veți găsi un autovehicul care nu va necesita reparații de ordin estetic.

Atenție însă la tentativele de a ascunde urme de accident sau coroziune. Punctele cele mai comune în care o mașină corodează sunt aripile, pragurile, toba de eșapament și desigur, componentele suspensiei și ale șasiului.

Dacă de exemplu mașina pe care intenționați să o cumpărați are faruri cu date de fabricație diferite, lonjeroane asimetrice ca aspect, brațe îndoite ale suspensiei și alte asemenea, acestea sunt indicii ale unor evenimente rutiere. Acordați o atenție sporită părților „nevăzute” ale autoturismului deoarece acestea pot indica fapte ascunse de aspectul „impecabil” exterior.

Dezavantaje:

1. Lipsa garanției. Achiziția de la persoană fizică este întotdeauna un risc mai mare deoarece nu beneficiați de o garanție. Chiar dacă vânzătorul este de bună credință, posibilele defecțiuni ce apar după vânzare nu sunt responsabilitatea acestuia. Astfel, reparațiile vor fi efectuate de către cumpărător.

În situația în care clientul poate dovedi cu argumente/probe serioase că este victima unei înșelăciuni (a fost ascuns cu bună știință un defect grav), acesta îl poate da în judecată pe vânzător însă sumele cheltuite în instanță pot fi mai mari decât prețul reparației în sine.

Această opțiune nu este viabilă mai ales când vorbim despre defecte datorate uzurii, de exemplu cedarea ambreiajului sau a altor piese cu o durată de viață limitată.

Este de preferat ca atunci când cumpărați o mașină, cu precădere un model mai nou, această să beneficieze de o garanție valabilă din partea producătorului. În caz contrar, clientul va trebui să-și asume orice defect ce poate surveni ulterior achiziției.

2. Revizii. Unii vânzători pot dovedi cu facturi și uneori chiar fotografii veridicitatea reparațiilor efectuate la mașină. Există însă și situații în care vânzătorul omite să spună adevărul despre, să zicem, schimbul de distribuție sau afirmă că „nu este necesar, mașina e în stare perfectă”.
Este decizia clientului dacă merge pe încredere sau va efectua ulterior lucrările de mentenanță necesare pentru buna funcționare a autovehiculului.

3. Verificarea la fața locului. De obicei, cumpărarea unei mașini de la un vânzător privat presupune observarea acesteia în cadrul unui târg sau al unei parcări. De obicei, acestea sunt medii aglomerate și în care nu este posibilă o analiză amănunțită, mulți vânzători dorind să vă distragă atenția spre punctele forte ale mașinii.

Este esențial să puteți vedea mașina într-un loc liniștit și apoi să o verificați într-un service autorizat/reprezentanță pentru a afla detalii despre potențialele defecte sau erori.

Nu vă lăsați distrași de la elementele care contează. Este mai important să verificați, de exemplu, buna funcționare a sistemului de climatizare și a suspensiei decât puterea sistemului audio.

Achiziția de la dealer autorizat

Avantaje:

1. Mașini verificate și cu acte în regulă. Dealerii autorizați listează la vânzare mașini verificate tehnic și legal și de cele mai multe ori își iau angajamentul să ajute clientul în procesul înmatriculării, după caz.
Mai mult decât atât, în 99% din cazuri, o mașină achiziționată prin intermediul unei firme este cu actele la zi, neexistând dubii sau emoții atunci când vă prezentați cu autovehiculul la Registrul Auto Român.

2. Garanție. Dacă vă decideți să achiziționați un autovehicul vândut de către un dealer autorizat, acesta va beneficia de o garanție, de obicei axată pe cutia de viteze și motor dar nu numai. Fiecare firmă are o politică proprie în legătură cu acordarea și satisfacerea garanțiilor, dar acestea constituie un element de siguranță recomandat.
De asemenea, similar cumpărării de la persoană fizică, există posibilitatea ca mașina cumpărată să beneficieze de o garanție valabilă de la producător.

3. Service și istoric. Cumpărarea unei mașini de la un dealer/reprezentanță vă oferă beneficiile verificării istoricului de service și efectuarea unei revizii anterior semnării contractului de vânzare-cumpărare.
În plus, dealerul își asumă veridicitatea datelor prezentate în documentația de service și corectitudinea efectuării reviziilor.

Dezavantaje:

1. Prețul. Autovehiculele vândute de către dealeri sau importatori autorizați sunt mai scumpe comparativ cu cele listate de către persoanele fizice.
Dealerii se prevalează de încrederea pe care o inspiră și tind să vândă la prețuri mai mari modele care se găsesc cu 10-20% mai ieftine în târgurile auto sau la vânzătorii privați.

2. Spațiu mic de negociere. Când vorbim despre companii partenere ale producătorilor auto pe piața de autovehicule rulate, negocierile sunt destul de limitate și uneori atrag după sine retragerea dreptului la o garanție.
Deși acest lucru nu este comun la toți importatorii autorizați de vehicule, trebuie să cântăriți dacă preferați garanția, cu limitele ei sau vă asumați responsabilitatea efectuării posibilelor reparații.

3. Cosmetizare minimală. Dealerii de autoturisme second-hand tind să expună mașini cu anumite urme de uzură normale și uneori chiar zgârieturi sau defecte estetice.
Nu este ieșit din comun să găsiți autovehicule relativ noi dar cu mici defecte care în opinia unui vânzător privat ar fi inacceptabile.

Din cauza volumului mare de autoturisme și a disponibilității de a aștepta un timp îndelungat până la vânzare, unele mașini din parcurile auto ale importatorilor au un aspect aparent neglijat.

Pe de o parte, clienții pot considera prezentarea brută ca fiind un avantaj și un indiciu de încredere.
Pe de altă parte, există persoane care își doresc un autovehicul în stare estetică bună.

Fiecare are dreptate în felul său și este normal ca mașina pe care o achiziționați să arate bine pentru a nu fi necesar să cheltuiți bani în plus pe polish-uri, vopsitorii, tinichigerii, etc.

În final, cumpărătorul va lua decizia achiziției în funcție de disponibilitatea modelului dorit, intenția de a-și asuma anumite riscuri și prețul pe care e dispus să-l plătească.

Uneori 10% diferență în plus pentru achiziționarea de la dealer este de preferat pentru confortul psihologic, dar alteori e posibil să nu fie justificată din diverse motive.

Oricare ar fi opțiunea aleasă, recomandarea noastră este să verificați amănunțit mașina și să alegeți rațional opțiunea care vi se potrivește.

Nota: Articol susținut de CarVertical în cadrul unui parteneriat necomercial cu G4Media.ro

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Nu voi mai cumpăra niciodată o mașină uzată de la persoană fizică. Desigur, puteți găsi un vehicul la un preț mai bun, dar riscați întotdeauna. Recent am cumpărat o mașină de la persoană fizică. Am încercat să verific acea mașină foarte bine. M-am consultat și cu fratele meu, care știe mult mai multe despre mașini. Părea alegerea corectă. Am cumpărat mașina respectivă și am fost fericit în primele zile. Totuși, după doar o săptămână s-a dovedit că mașina are probleme cu adevărat grave la motor. Într-o dimineață mașina nu a mai pornit. Am sunat vânzătorul, i-am explicat situația și, din moment ce contractul de garanție nu a semnat, a spus că nu se poate abține.Eram foarte revoltat, dar nici măcar nu puteam să mă cert prea mult.

    • Ai fost foarte indus în eroare cu privire la starea mașinii. Unul dintre cei mai importanți pași înainte de a cumpăra un vehicul este de a verifica istoricul acestuia folosind un cod VIN. Raportul generat de Autodna, Carvertical sau alt decodor VIN online vă poate arăta kilometrajul real, istoricul service-ului vehiculului sau daunele ascunse. Dacă ați fi cunoscut starea reală a mașinii, ar fi ajutat. Prin urmare, sfatul meu este să nu economisiți câțiva euro și să verificați vehiculul înainte de a-l cumpăra. Desigur, sunt de acord cu dvs. că, atunci când cumpărați o mașină de la persoane fizice, riscați întotdeauna pentru că nu primiți o garanție pentru mașină. Cu toate acestea, puteți găsi o mașină mai ieftină, dar ar trebui să fiți foarte atenți.

  2. Am îndoieli că dealerii chiar serioși, case auto serioase chiar fac altceva decât o revizie și o verificare minimală. E cheltuiala și asta și nu sunt dispuși să cheltuie prea mult. După predare poți să te plângi cat vrei. Trebuie sa casti ochii înainte. Dacă mănâncă ulei nu va fi remediata in garanția de un an. Și nici alte părți ce țin de consumul curent.