G4Media.ro

„De unde pleacă Occidentul, vine Wagner”: Un raport al parlamentarilor britanici critică…

Sursa foto: OLIVER BUNIC / AFP

„De unde pleacă Occidentul, vine Wagner”: Un raport al parlamentarilor britanici critică guvernul pentru subestimarea mercenarilor lui Prigojin

Comisia pentru afaceri externe a Camerei Comunelor din Parlamentul britanic a publicat așteptatul raport de 82 de pagini privind activitățile Grupului militar Wagner, transmite BBC.

Raportul a fost redactat pe baza unor surse deschise, precum și a mărturiei unui „fost agent Wagner de rang înalt” (numele său nu este dezvăluit; o declarație anonimă a acestei persoane a fost publicată la 20 iulie). Acesta analizează activitățile acestei structuri în șapte țări: Ucraina, Siria, Siria, Republica Centrafricană, Sudan, Libia, Mozambic și Mali.

„În cei 10 ani de la formarea Rețelei Wagner, guvernul britanic nu a dezvoltat o strategie coerentă și nu a existat niciun efort pentru a lupta în mod semnificativ împotriva Wagner. Acest lucru a permis rețelei să se dezvolte, să lanseze tentacule în Africa profundă și să exploateze țări îngenuncheate din cauza conflictelor și a instabilității. De acolo de unde pleacă Occidentul, vine Wagner, care vede oportunități bune pentru sine în suferință și profit în haos”, a declarat președintele comisiei, conservatoarea Alicia Kearns.

Parlamentarii cer, în primul rând, ca Marea Britanie să ofere propriile servicii țărilor instabile, astfel încât acestea să nu fie nevoite să se bazeze pe Wagner, iar în al doilea rând, să aplice sancțiuni mai ferme celor care finanțează această structură – sancțiunile existente, în opinia lor, nu sunt suficiente. „Nu suntem convinși că „sancțiunile” impuse de guvern acestui grup surprind cu adevărat rețeaua complexă de structuri care se află la bază”, a declarat Kearns.

După rebeliunea din iunie a lui Prigojin, viitorul Wagner rămâne neclar, dar parlamentarii notează că această structură a fost capabilă să își schimbe în mod flexibil configurația și înainte.

„Într-un moment în care rețeaua este cea mai vulnerabilă – și ceasul ticăie – este timpul să acționăm”, subliniază ea.

În afară de fostul militant Wagner, care trăiește în prezent în Occident, dar care păstrează legătura cu colegii săi, comisia i-a audiat, printre alți martori, pe Mihail Hodorkovski și pe cercetătorul Bellingcat Hristo Grozev.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. @”În afară de fostul militant Wagner, care trăiește în prezent în Occident, dar care păstrează legătura cu colegii săi,…”: Militant? Mă îndoiesc că asta ați vrut să spuneți.

  2. un vatnik adevarat ar veni imediat si ar pune semnul egal intre cei doi…”ce mi-e un colonialist anglosaxon, ce mi-e un wagner” . Ba chiar daca e fanatic ar spune despre rusi sau chinezi ca e normal, ca a venit si randul lor, dupa ce occidentul decadent s-a infruptat pe indelete.

    • @bula,cred ca ai chiulit foarte mult de la Istorie ca sa poți face o paralela intre colonialismul anglo-saxon si Rusia,între Occidentul decadent si Wagner.