G4Media.ro

De Ziua Națională, România a fost pe locul 1 în Europa la…

Sursa: Unsplash

De Ziua Națională, România a fost pe locul 1 în Europa la energie eoliană, cu 26% din energia electrică asigurată la nivel national

Energia eoliană a asigurat marți, 1 decembrie 2020, 27% (37 GWh) din energia electrică consumată în România, ceea ce ne situează pe primul loc în Europa, unde turbinele eoliene au asigurat în medie 10,4% din consum, conform datelor Wind Europe, citate de tvr.ro și RFI.

Clasamentul este completat de Belgia – 26%, Spania – 24%. Portugalia – 21%, Grecia – 16%, Marea Britanie – 15%, Suedia – 12%, Austria – 12%, Germania – 11% și Estonia – 11%.

Din punct de vedere al cantităților de energie produse, topul este condus de Germania – 174 GWh, urmată de Spania – 172 GWh, Franța – 161 GWh, Marea Britanie – 131 GWh, Belgia – 56 GWh, Suedia – 56 GWh, România – 37 GWh, Polonia – 32 GWh, Italia – 30 GWh și Portugalia – 27 GWh.

Energia eoliană a asigurat 11,6% din consumul european de electricitate în 2019, iar în unele zile energia eoliană a asigurat peste 100% din cererea de energie a unor state membre ale UE.

Conform datelor Transelectrica, miercuri, la ora 9:00, consumul de energie era în România de circa 9.000 MW, iar producția de 8246 MW.

Hidrocentralele asigurau 22,5% din producția de energie, urmate de centralele pe hidrocarburi (20%), energia eoliană (20%), centralele pe cărbune (17%) și centrala nucleară de la Cernavodă (17%).

Sursa: RFI

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Atentie,problema nu e la generarea de electricitate,ci la stocare.Nu avem,noi umanitatea adica capacitatea de a stoca energie electrica.Bateriile noastre sunt complet inutile cand vine vorba de stocare de energie electrica.Daca nu mai bate vantul sau nu mai e soare,ne ducem naiba.Adica nu e neaparat bine ca e f mult acoperit din energie obtinuta prin metode usor de indeplinit,sustinut si repetat cum ar fi asta eoliana,pt ca daca se suprapune o perioada de mare cerere cu o perioada in care nu prea bate vantul,suntem gata,cum a fost in vara in California.Daca am avea baterii serioase,ar fi total diferita situatia.De fapt,petrolul,gazul,uraniul sunt intr-un fel un soi de „baterie”,adica ele sunt ca arhivele de pe PC,sunt energie dispusa intr-o anume structura,care iti ia timp ca sa o extragi cand ai nevoie de ea.Noi nu suntem in stare sa facem depozite artificiale de energie adica,ceea ce inseamna ca e inutil daca avem sau nu avem energie obtinuta din deplasarea aerului sau etc.

    • Se poate rezolva prin interconectarea rețelelor. Tot timpul bate vântul undeva în lume, deci dacă nu bate vântul la noi azi bate la alții care poate au un surplus.

    • Ce spui tu acolo se rezolva prin pornirea unor centrale pe gaze sau carbuni, reglarea nivelului de energie produs hidro, si interconectarea cu sistemele de electricitate a tarilor vecine (pentru ca de multe ori un virf de cerere scurt e mult mai ieftin de acoperit din import decat prin pornirea unor alte unitati.
      Iar stocarea energiei electrice la nivele de megawats e extrem de scumpa si nepractica.

    • In perioadele in care vantul bate mai mult decat e nevoie, poti folosi surplusul de electricitate sa urci apele inapoi in lacurile de acumulare.

  2. Avem nevoie de hidrocentrale pe pompaj, pe versantii de deasupra lacurilor de acumulare. In schimb Hidroelectrica insista cu hidrocentrale pe rauri, care nu rezolva nimic, doar distrug.

    • Problema e politică: niște cretini au zis că dacă centrala cu acumulare prin pompaj e utilizată de Hidroelectrica, energia produsă să fie vândută la preț de hidro, deci ignorând cheltuielile de pompare. Sigur ca Hidroelectrica a zis că așa centrală e nerentabilă.
      Ideea de acumulare prin pompaj a fost studiată în România încă înainte de 1989, dar specialiștii nu pot impune politicienilor legislația necesară (exproprieri, finanțare, etc.).
      Si când mai intervin unii (care n-au citit „O scrisoare pierdută”) cu „să se facă, dar fără lucrări în albia râului”, neputința e gata.
      În tehnologia existentă la nivel mondial, acumularea prin pompaj este SINGURA metodă de stocare la scară mare.

    • Asa e in Dubai, cu nisipocentrale pe dealuri? 😂

    • Fara comentarii aneuronice de la excrementul Petrov nu se poate?
      ”Un urs”, ce dracu are treaba albia raului cu pompajul, pompajul se face din lac, ca pe la noi, ultima oara cand am verificat, nu curgea Amazonul. Iar pentru expropriere este toata legislatia din lume. Cum le place la unii sa inventeze scuze, cand de fapt lenea, furtul si prostia (nu neaparat in ordinea asta) sunt singurele cauze ale inapoierii tarii.

    • Fara comentarii aneuronice de la excementul Petrov nu se poate?
      ”Un urs”, ce treaba are albia raului cu pompajul? Pompajul se face din lacuri, ca, ultima oara cand am verificat, pe la noi inca nu trecea Amazonul. Iar pentru expropriere este toata legislatia din lume. Lenea, furtul si prostia (nu neaparat in ordinea asta) sunt singurele cauze ale inapoierii tarii. Cum le mai place la unii sa inventeze scuze …

    • Japíta ecofascista a mai tras o sparcaita

  3. Acest tip de energie, impreuna cu cea solara, genereaza mari probleme prin faptul ca nu poate fi generata constant. In momentul in care nu bate vintul trebuie pornite centralele clasice (un mod neeconomic de a functiona pentru acestea) sau/si importata energie electrica. Asa am ajuns azi sa importam la greu energie electrica.
    Pina ce nu vor fi puse la punct metode de stocare (si probabil ca nici atunci) aceste surse de energie sint mai mult o problema decit o solutie.
    Ca sa rezolvam problema asta trebuie sa mai dam drumul la doua reactoare la Cernavoda si sa mai construim doua – trei minicentrale nucleare in alte zone. https://www.bbc.com/news/science-environment-54703204

  4. Nu știam de ce îmi tot scade factura la curent!!

  5. Ooo, avem Gigei …