Debitul Dunării la intrarea în ţară se va menţine în jurul valorii de 8.600 mc/s pe parcursul săptămânii viitoare, peste media multianuală
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în primele zile ale intervalului de prognoză, până la 8.600 metri cubi/secundă (mc/s), apoi staţionar în jurul acestei valori, situându-se însă peste media multianuală a lunii decembrie (5.200 mc/s), conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la 30 decembrie 2023, transmite Agerpres.
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere, exceptând în partea a doua a intervalului sectorul Gruia – Tr. Măgurele, unde vor fi în scădere.
În ceea ce priveşte râurile din România, în prima zi a intervalului de prognoză ( 24 – 30 decembrie), debitele medii zilnice vor fi relativ staţionare, exceptând râurile din sud – vestul, vestul şi nordul ţării, unde vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prognozate şi propagării.
În următoarele două zile, ca urmare a precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării, se vor produce creşteri importante de debite şi niveluri pe majoritatea râurilor din Maramureş, Crişana, Banat şi Transilvania, iar pe celelalte râuri debitele vor fi relativ staţionare.
În ultima parte a intervalului debitele medii zilnice vor fi în scădere pe râurile din vestul ţării, exceptând cursurile inferioare ale râurilor mari, unde vor fi în creştere prin propagare şi relativ staţionare în rest.
„Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, curgeri de năboi) vor fi în extindere şi intensificare pe râurile din zonele de munte în prima parte a intervalului, apoi vor fi în diminuare şi restrângere”, avertizează hidrologii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank