G4Media.ro

Debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară, peste 10.000 mc/s, în…

sursa foto: Economedia

Debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară, peste 10.000 mc/s, în lunile aprilie şi mai, peste mediile multianuale/ Hidrologii au prognozat pentru râurile interioare valori cuprinse între 50-80% din medii

Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară se va situa la 10.000 metri cubi/secundă (mc/s) în aprilie şi mai, peste mediile multianuale ale acestor luni, în timp ce în regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 30 şi 100% din mediile lunare, potrivit prognozei trimestriale realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), transmite News.ro

Astfel, în luna aprilie 2022 regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Trotuş, Bistriţa, Suceava, în bazinele superioare ale Oltului şi Moldovei şi pe cursul Prutului şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice ale Oltului inferior şi Vedei. Cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice Rm. Sărat şi Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

De asemenea, în luna mai 2022 regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 80-100% din mediile multianuale lunare, mai mici (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna şi pe râurile din Dobrogea şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice ale râurilor: Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia.

În cursul lunilor aprilie şi mai sunt posibile episoade cu creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din nordul, vestul şi centrul ţării, în perioadele cu ploi mai însemnate cantitativ.

Pentru luna martie 2022, hidrologii au prognozat pentru râurile interioare valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bistriţa, Moldova, Suceava, în bazinele superioare ale Jiului, Mureşului, Oltului, Trotuşului şi pe cursul Prutului şi mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat, Bârlad şi pe afluenţii Prutului. Cele mai mari valori (peste normalele lunare) se vor înregistra pe râurile din bazinele hidrografice ale Vişeului, Izei şi Turului.

„Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) existente la începutul lunii în bazinele superioare ale râurilor Mureş, Olt, Moldova, Bistriţa şi Trotuş vor fi în prima decadă a lunii în extindere şi intensificare pe râurile din zona de munte, apoi vor intra într-un proces de diminuare, restrângere şi eliminare”, arată prognoza.

De asemenea, în luna martie sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare, pe unele râuri, îndeosebi din zonele de munte din vestul, nordul şi sudul ţării, datorită precipitaţiilor lichide, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna aprilie este de 10.000 metri cubi/secundă (mc/s), mai mic faţă de valoarea medie multianuală de 7.900 mc/s, iar cel minim de 7.000 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

Debitul maxim al Dunării estimat de către hidrologi pentru luna mai este tot de 10.000 mc/s, faţă de valoarea medie multianuală de 7.250 mc/s, iar cel minim de 5.500 mc/s.

Pentru luna martie, media este de 6.700 mc/s, în timp ce debitul maxim al Dunării este estimat la 7.500 mc/s, iar cel minim la 4.000 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste prognoze de lungă durată se vor actualiza prin estimări de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv. (Sursa: Agerprs)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. multa apa, mai multi bani in buzunarul mafiei din energie.
    Creste barilul, creste pretul la pompa. Scade barilul, creste pretul la pompa.
    Soricelul oparit, nu poate „face nimic”…