Debut diferit al campaniei de vaccinare în UE: În unele state, primii vaccinați au fost medicii, în altele bătrânii, politicienii și preoții
În Uniunea Europeană a început campania de vaccinări – în principal cu imunizarea oamenilor mai vârstnici şi persoane care lucrează în sănătate, dar parţial şi cu politicieni şi preoţi.
Este vorba de un debut cu caracter de simbol – în toate statele membre UE a demarat campania oficială de vaccinare cu vaccinul produs de Biontech şi Pfizer. Începutul a fost mai mult sau mai puţin în aceeaşi zi, duminică, iar unele ţări începuseră acţiunea deja de sâmbătă. Printre cei ce au fost vaccinaţi în faţa camerelor, se aflau în principal oameni vârstnici. În Austria, prima persoană vaccinată la Viena a fost duminică pensionara de 84 de ani Theresia Hofer. În Germania prima persoană care a fost imunizată sâmbătă, a fost Edith Kwoizalla de 101 ani de la un centru de seniori din landul Saxonia-Anhalt. Iar în Spania Aracelo Hosario de 96 de ani de la un centru de îngrijire s-a bucurat de a fi fost beneficiara primului vaccin din ţară.
Cea de-a doua variantă pe lângă oamenii mai vârstnici care aparţin grupei de mare risc, au constituit-o cei care lucrează în domeniul medical. Astfel asistenta medicală Claudia Alivernini a fost prima italiană care a primit vaccinul. În mod similar a decurs acţiunea de vaccinare şi în România, unde a fost imunizată într-un spital bucureştean asistenta medicală Mihaela Anghel de 26 de ani, membră a grupului medical care l-a tratat la sfârşitul lunii februarie pe primul pacient internat cu Covid-19.
Însă nu pretutindeni în Europa persoanele mai în vârstă sau personalul medical au fost cei care au beneficiat de primele vaccinuri. De exemplu, în Cehia, printre primele persoane prezente s-a aflat şi şeful guvernului în vârstă de 66 de ani Andrej Babiš care se arătase anterior reticent faţă de vaccin din cauza unei boli suferite anterior, dar care s-a lăsat totuşi imunizat în faţa camerelor TV la Spitalul Militar Central din Praga. Premierul şi-a motivat atitudinea afirmând că văzuse la televizor o femeie care afirmase că „îl va aştepta cu vaccinul pe Babiš”.
În Bulgaria s-a aflat printre primii vaccinaţi ministrul sănătăţii Kostadin Anghelov, pentru a da un exemplu personal: „Nu pot să stau şi să aştept să-l văd pe tatăl meu de 70 de ani fără a-mi face griji că l-aş putea molipsi”, a declarat el în faţa camerelor. Odată cu Anghelov a fost vaccinat şi un preot ortodox, pentru a fi un exemplu pentru ceilalţi.
Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a calificat debutul vaccinărilor în orice caz drept „momentul cel mai impresionant al unităţii”, respectiv ca „o poveste europeană de succes”. La rândul său şi comisarul UE pentru sănătate Stella Kyriakides a vorbit despre „o zi încărcată de emoţii pentru noi toţi”. La şase luni după prezentarea strategiei de imunizare anti-Covid-19 UE şi-a onorat promisiunea privind achiziţionarea „în acelaşi timp a vaccinurilor pentru toate statele membre”. În ce priveşte vaccinările, Europa poate păşi „cu optimism” în noul an.
Uniunea Europeană a aprobat vaccinul de la Biontech şi Pfizer abia în urmă cu o săptămână. Debutul de duminică al acţiunii de imunizare a avut loc mai târziu decât în multe alte regiuni ale lumii, printre care Rusia, Canada, China, SUA, Elveţia şi Arabia Saudită. Prima ţară din vestul Europei, Marea Britanie, şi-a început campania de imunizare cu preparatul Biontech/Pfizer la 8 decembrie. (APA/red)
Sursa: Die Presse / Traducerea: Imola Stănescu (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii