Decanul Facultății de Istorie de la UBB Cluj cere ca Arhivele Naționale să iasă de sub arhiva Ministerului de Interne după scandalurile de cenzurare a documentelor secrete
Ovidiu Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie din cadrul UBB, a declarat că instituția Arhivele Naționale ar trebuie să fie mutată de sub tutela Ministerului de Interne, arătând că aceasta s-a dovedit ”contraproductivă”, potrivit publicației Făclia.
„Destinul acelor arhive ne arată că există și multă zădărnicie. Statul român a demonstrat și o demonstrează și astăzi că este dezinteresat de această chestiune a arhivelor. Este disprețuitor față de aceste probleme. Arhivele naționale ar trebui să treacă sub o altă tutelă, așa cum au fost la început, nu sub tutela Ministerului de Interne, care s-a dovedit a fi contraproductivă”, a spus decanul Facultății de Istorie și Filosofie.
Poziția sa vine după ce mai mulți istorici au semnat o scrisoare deschisă prin care protestează împotriva deciziei administrative adoptate de Arhivele Naționale ale României, prin care se limitează accesul liber și neîngrădit, la documentele ce fac parte din Fondul Arhivistic Național.
De asemenea, mai mulți cercetători români acuză Ministerul Afacerilor Interne și serviciul secret DIPI (cunoscut drept Doi și-un sfert) că interzic accesul istoricilor la toate documentele de arhivă marcate drept Secrete, indiferent de data lor. Un alt istoric susține că DIICOT anchetează doi cercetători și doi arhivari pentru că ar fi publicat documente secrete din perioada comunistă, dar și a imperiului austro-ungar.
Reacția cercetătorilor a venit după ce reprezentanții Arhivelor Naționale ale României au postat pe contul oficial de facebook un anunț potrivit căruia unele documente nu pot fi cercetate. ”Ca urmare a necesității verificării prealabile a conținutului unităților arhivistice solicitate la sala de studiu, în vederea asigurării respectării măsurilor cu privire la protecția informațiilor clasificate, vă informăm că există posibilitatea apariției unor întârzieri în onorarea cu promptitudine a comenzilor și chiar posibilitatea ca unele unități arhivistice solicitate să nu poată fi date spre cercetare”, se arată în comunicatul Arhivelor Naționale, o instituție aflată în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.
Istoricul Mihai Demetriade, cercetător la Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), a criticat în termeni duri decizia Arhivelor Naționale. El a mai spus că decizia reprezintă ”o imensă rușine care nici măcar nu mai maschează instincte nedemocratice, ci le exhibă cu mândrie”.
Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, a transmis, luni, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului de Interne Lucian Bode, că „posibilitatea restricţionării accesului la documentele (din depozitele proprii) cu marcaje de secretizare”, din perioada comunistă şi chiar mai vechi constituie „o lovitură gravă pentru cercetarea istoriei naţionale, în totală contradicţie cu practica din ultimele decenii, cu precedentul creat de activitatea Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România şi cu recomandările organismelor europene privind accesul la arhive”, potrivit agenției news.ro.
Istoricul Dorin Dobrincu, fost șef al Arhivelor Naționale, a scris într-un articol publicat de G4Media că ”Deriva autoritaristă devine îngrijorătoare și în România”, iar ”pretenția serviciilor secrete de a controla administrarea documentelor istorice este ilegală, antidemocratică și absurdă”. (Sursa foto: CNSAS/ Facebook)
Citește și:
- DOCUMENT Mai mulți istorici protestează față de „cenzura” prin care se limitează accesul liber și neîngrădit la Arhivele Naționale: „Crimele trecutului nu pot fi acoperite prin acte administrative” / „Reprezintă un reflex care apropie România de regimurile dictatoriale”
- Mai mulți cercetători denunță ”cenzura” serviciului secret al Poliției, temutul Doi și-un sfert, în gestionarea arhivelor. Mihai Demetriade: Obsesia culturii secretului este parte din ADN-ul unor societăți militarizate
- Preşedintele Academiei Române către ministrul Bode: „Restricţionarea accesului la documentele din depozitele proprii, o lovitură gravă pentru cercetarea istoriei”
- Istoricul Dorin Dobrincu despre scandalul limitării accesului la arhivele istorice: Deriva autoritaristă devine îngrijorătoare și în România / Pretenția serviciilor secrete de a controla administrarea documentelor istorice este ilegală, antidemocratică și absurdă (Op-ed)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii