G4Media.ro

Decesul asistentei de 45 de ani din Botoșani nu mai este atribuit…

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Decesul asistentei de 45 de ani din Botoșani nu mai este atribuit Covid-19, deși aceasta nu suferea de alte afecțiuni / INSP: „Nu întrunește definiția de caz a unui deces cu infectare cu noul coronavirus”

Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, luni, că decesul asistentei medicale din Botoșani, în vârstă de 45 de ani și care nu avea alte afecțiuni, nu mai este atribuit Covid-19. Instituția precizează că DSP Botoșani a descoperit astăzi, la două zile de la decesul asistentei, un al doilea test negativ la coronavirus al femeii.

„INSP a revenit și a înlocuit decesul 1178 deoarece cazul alocat a fost declarat vindecat cu 2 teste negative (al doilea test negativ a fost descoperit astăzi de către DSP Botoșani), prin urmare codul de deces s-a realocat”, a anunțat luni Ministerul Sănătății.

„Conform INSP, cazul de la 1178 era cazul asistentei medicale care nu întrunește definiția de caz a unui deces cu infectare cu noul coronavirus”, a mai precizat sursa citată.

Este vorba despre o asistentă din Botoşani care a ajutat mai mulţi pacienţi să se vindece de coronavirus.

În urmă cu câteva săptâmâni, asistenta s-a infectat cu coronavirus. Pentru că starea sa de sănătate s-a înrăutăţit, asistenta a fost transferată la Iaşi şi internată pe secţia Reanimare a Spitalului de Boli Infecţioase, unde, în pofida eforturilor medicilor, a decedat.

„A fost o internare lungă în Terapie Intensivă, de aproape două săptămâni, a urmat tratamentul cu Remdesivir, a avut două rezultate negative la testul pentru SARS-CoV-2. Nu avea comorbidităţi care să determine o atât de mare imunodepresie sau afectare anterioară încât să putem spune că a avut un teren la care să ne facă să ne gândim că ar putea prezenta o formă atât de gravă. Ea, de la început, a fost internată la Terapie Intensivă”, a declarat duminică, la Digi24, Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

  • Definiția de caz pentru „deces la pacient confirmat cu COVID-19”, publicată de INSP este următoarea:

Decesul la pacient confirmat cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relație cu COVID-19 (ex.traumatism, hemoragie acută majoră, etc) și la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală și momentul decesului.

Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de ex. cancer, afecțiuni hematologice etc.) și COVID-19 trebuie raportata ca și cauza a decesului, independent de condițiile medicale pre-existente care se supectează că au favorizat evoluția severă a COVID-19.

COVID-19 trebuie menționată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. autopsie se face? totusi de ce a murit ?

    • Legitima intrebare. Daca de Covid scapase si alte afectiuni nu avea, ma gandesc ca a facut o complicatie la Remdesivir.

    • nu se face , mortul se baga repede in punga ( sac mortuar ) si sicriu sigilat ! In germania se face !

    • Probabil din cauza altor viruși sau bacterii din spitalele de la noi pentru care nu s-au efectuat teste

  2. Ei, haideți, sigur, a decedat din întâmplare si fara nicio legatura! După ce a zacut, biata de ea, „numai” vreo 2 saptamani la ATI, dusă acolo cu teste COVID pozitive.
    Puneti mana_ma rog, bisturiul_ si faceti necropsie, ca sa vedeti daca nu cumva biata doamna s- a stins ca urmare a unei complicatii a bolii( la nivelul inimii,rinichilor, recoltați fragmente necrotice, faceti din nou testul, hai ca nu tb. sa va spuna altcineva ce aveti de facut, lăsați placa aia stupidă cu „definiția de caz”, noii/ vechii ochelari de cal în sistemul medical).
    Ca, altminteri, creati impresia, daca nu cumva certitudinea, ca nu doriti, de fapt, sa aplicați legea privind pe urmasii celor ce decedeaza, lucrând direct/ indirect cu pacienții, infectati cu acest virus, in spital sau in laboratoare, ambulanțe etc, adică o meschinarie.
    Sau se stie careva, pe la Spitalul Județean Botoșani, cu musca( COVID- ul) pe căciulă pt.ca nu ar fi luat la timp măsurile necesare pt a nu expune inutil personalul medical(nu mai vorbesc de pacienți!) si, atunci, e „musai” ca decedata sa nu fie incosciugata( nu stiu daca realizam, dar aceasta doamna efectiv a murit la datorie, mai avea o jumătate de viata in fata sa) in curtea Covidului?

    • Domnu, daca iesi negativ la doua teste succesive nu mai ai ce complicatie legata de covid sa faci, Elvis has left the building.

  3. Nu face nimeni autopsie. Frica medicilor este depasita doar de lacomie. Sunt si cativa medici altfel, dar nu ii punem la socoteala.