G4Media.ro

Decizia Rusiei de a nu vinde petrol la preţurile plafonate nu a…

Sursa foto: Pixabay

Decizia Rusiei de a nu vinde petrol la preţurile plafonate nu a mișcat prețul țițeiului, așa cum spera Kremlinul

Refuzul Rusiei de a vinde petrol ţărilor care aplică plafonarea preţului barilului de petrol rusesc nu a avut decât un efect limitat asupra cursului, arată o analiză a publicației franceze La Tribune, citată de Rador. Pe de o parte pentru că astăzi principalii clienţi ai Rusiei sunt India şi China, care nu au aderat la acord, şi, pe de altă parte, investitorii rămân prudenţi din cauza riscurilor de recesiune a economiei mondiale, sinonime cu o cerere mai mică de aur negru.

Cursul petrolului, deja aproiat de cel mai ridicat de trei săptămâni, abia reacţionează după anunţul Moscovei din ajun că Rusia nu va vinde petrol, începând de la 1 februarie, ţărilor care folosesc preţul plafonat.

Miercuri dimineaţa pe a ora 7, preţul barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în februarie era în scădere cu circa 0,5%, comparativ cu preţul din ajun, evoluând sub 83,8 dolari. Pe an, este în creştere cu 6.3%.

Cât despre barilul de West Texas Intermediate (WTI) american, cu livrare tot în februarie, pierdea 0,4%, la 79,2 dolari. Pe an, este în creştere cu aproape 4%.

Ieri, cursul a reacţionat puternic la creşterea iniţială după anunţul Moscovei, faţă de ţările care utilizează plafonarea preţului aurului negru rusesc, fixat la începutul lui decembrie la 60 de dolari barilul de către Uniunea Europeană (UE), G7 şi Australia.

Dar această reacţie a fost de scurtă durată şi îmbunătăţită. „A fost o reacţie foarte distinctă a preţurilor” la anunţul Rusiei, „dar de fapt, această decizie nu este o surpriză pentru piaţă”, a comentat Matt Smith de Kpler, citat de AFP. „Ne puteam aştepta, având în vedere tot ce au spus ruşii în ultimele luni şi ce au făcut cu gazul natural, refuzând să vândă Bulgariei şi Poloniei, deoarece aceste ţări nu plătesc în ruble”, a adăugat analistul.

Potrivit lui, aplicarea acestei interdicţii va avea un impact limitat, deoarece „marii cumpărători de ţiţei rusesc precum India sau China nu aplică preţul plafonat” şi cumpără deja sub 60 de dolari barilul beneficiind de un preţ care nu este cotat.

Pe de altă parte, investitorii sunt în continuare prudenţi din cauza riscurilor tot mai mari de recesiune mondială anul viitor, favorizată de creşterea dobânzii principalelor bănci centrale în special în Statele Unite şi în Europa.

Cursul a fost susţinut în timpul şedinţei de anunţurile privind o redeschidere a Chinei pentru vizitatorii din străinătate. China va pune capăt pe 8 ianuarie carantinei obliatorii la sosire, ultimul vestigiu al politicii sale sanitare privind „zero Covid”, au anunţat luni autorităţile.

„Aceasta a încurajat cumpărătorii, dar se simte totuşi că această relaxare a restricţiilor va duce la o reluare inegală a economiei, deoarece Covid-19 se răspândeşte repede”, a adăugat Matt Smith.

Astfel, China a anunţat că va începe să elibereze noi paşapoarte şi a permis călatoria în Hong Kong rezidenţilor de pe continent la începutul lui ianuarie şi că va repune în funcţie şi punctele de control expres la frontiera cu Hong Kong şi Macao. (Traducere: Gabriela Sîrbu)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Relatia cu Rusia e ca relatia unui dependent de droguri cu dealerul sau. La inceput, dealerul ii da doze gratis, sau foarte ieftine, apoi stoarce din ce in ce mai mult. Si orice incercare a dependentului de a rupe dependenta e privita cu ostititate de dealer. Dealerul se va strecura in centrul de dezintoxicare ca sa-i furnizeze doze dependentului.
    Tarile europene trebuie sa rupa dependenta de resursele din Rusia, altfel riscand sa ramana fara casa, la propriu. Si sa fim prevazatori la tentatia de a renunta la dexintoxicare. Deunazi rusii au inceput sa propuna reluarea livrarii de ga z prin Yamal. Asta nu ar face decat sa prelungeasca dependenta. Trebuie sa refuzam orice fel de oferta care ne-ar mentine dependenta de acest agresor care ne vrea supusi.

    • Daca a doua zi după invazie omenirea s ar fi solidarizat cu Ucraina ,așa cum au facut o in 13 martie 2020 cu OMS ,si ar fi declarat un Rus-down ,asa cum au declarat lockdown ul in 2020 lăsând in funcțiune doar industria strict necesară si ar fi declarat un somaj tehnic global pt 3 luni ,scoțând Rusia din absolut tot ce este afară din granițele ei,daca toate astea s ar fi intamplat Rusia in 3 luni era istorie sau măcar nu ar fi durat 11 luni in razboi

  2. Razboiul a pornit de la petrol/gaze, ucrainienii se pregateau sa extraga gaze din Marea Neagra si cresteau taxele catre Rusia pentru teava care le trece teritoriul. Rusii si-au dat seama ca urmeaza sa fie scosi din schema si au inceput cu Crimeea in 2014.
    Au reusit sa scurteze termenul in care ne rupem de resursele Rusiei.
    Sa nu uitam ca rusii au cumparat industria si au distrus-o ca sa nu aiba competitie, ii multumim lui Adrian Nastase pentru privatizarile pe 1 euro.

  3. Bun comentariul precedent, pentru nimic in lume UE nu trebuie să reia adicția după război.
    Francezii, germanii si rușii deja amușină de un pact, se înțeleg din priviri pentru o eventuala reluare a adicției. De aici si discursul Moscovei „împăciuitor” , iau doar cele 4 județe acum, că sunt sleită de putere si voi îmi livrați bani încă vreo 5 ani si revin să termin ce-am început!

  4. rusiastanu a devenit o dictatura dă 💩💩💩💩💩💩💩…betivii muscali iau pă paine…‼️‼️‼️‼️‼️‼️😁😁😁😁😁😁😁😁

  5. Razbunarea rusiei pe aia care aplica pretul plafonat este ca in bancul cu ala care si-a inodat penisul si-i zice:
    „Na…. asa cum tu nu te-ai sculat aseara cand… nici io nu te las să te piși…”

    • Si le dă Chinei si Indiei cu cât vor ăia să plătească fiindcă plafonarea este valabilă indirect si pentru cele două care joacă cu manta .