G4Media.ro

Decizie a Tribunalului UE cu implicații majore în Europa de est: A…

Decizie a Tribunalului UE cu implicații majore în Europa de est: A dat undă verde unei inițiative cetățenești sprijinite de Viktor Orban pentru protejarea drepturilor minorităților

Tribunalul Uniunii Europene (TUE) a respins marți o acțiune a României împotriva Comisiei Europene, care, constrânsă de o altă sentință TUE, a înregistrat în 2017 propunerea de inițiativă cetățenească europeană numită „Minority SafePack – one million signatures for diversity in Europe”. Inițiativa cetățeanească sprijinită de guvernul Ungariei și a fost atacată de România cere Comisiei Europene să ia decizii prin care să întărească drepturile minorităților din UE.

Acest document cuprindea 11 măsuri care ar fi urmat să fie luate de UE în domenii ca învăţământ, cultură, drepturi lingvistice, politica regională, reprezentarea europeană a minorităţilor, reglementarea nediscriminării, a mediei publice şi în domeniul sprijinului acordat organizaţiilor minorităţilor naţionale, potrivit Rador.

Ce urmează. Comisia Europeană va trebui să adopte diferite acte în domeniul protecției minorităților, în sensul cerut de inițiatori. Rador nota într-o analiză din 2017 că şansele adoptării unor reglementări în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale de către UE sunt minime din două motive. În primul rând, prin acesta s-ar modifica filozofia care stă la baza tratatului comunitar, prin care UE este definită ca o comunitate economică. Pe de altă parte, în UE există deja foarte multe tensiuni interne, așa că nu mai este nevoie de altele noi. Acest lucru s-a observat foarte ușor în timpul crizei catalane, când Bruxelles-ul a luat o poziţie clară în favoarea guvernului de la Madrid.

Cu toate aceste reticențe ale executivului de la Bruxelles, e de așteptat ca guvernul maghiar, dar și alte entități asociate, să preseze Comisia și alte organisme europene pentru a cere emiterea unor reglementări în domeniul drepturilor minorităților.

Istoricul acestei inițiative cetățenești sponsorizate de Budapesta (premierul Viktor Orban a făcut campanie activă) este extrem de sinuos și începe în 2011, când trei entități (UDMR, Uniunea Federativă a Naţionalităţilor Europene – FUEN şi Tineretul Naţionalităţilor Europene) au demarat o iniţiativă civică europeană pentru protecţia minorităţilor, denumită Pachet de Salvare pentru Minorităţi – Un milion de semnături pentru diversitatea Europei (Minority Safepack – one million signatures for diversity in Europe), pe scurt Minority Safepack.

În decurs de un an organizatorii au reuşit să strângă un milion de semnături, iar în 16 iulie 2013 au depus documentul la Comisia Europeană.

Această solicitare însă, a fost respinsă de Comisie în data de 13 septembrie 2013 cu motivarea că problemele solicitate trebuie soluționate la nivelul statelor membre. Comisia a recunoscut că respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale reprezintă o valoare a UE, dar a adăugat că nici Tratatul UE şi nici Tratatul de funcţionare a UE nu constituie o bază juridică pentru a crea reglementări comunitare în domeniul drepturilor minorităţilor naţionale, arată Rador.

În 25 noiembrie 2013, FUEN (unua dintre entitățile inițiatoare ale Minority Safe Pack) s-a adresat Tribunalului Uniunii Europene (TUE) atacând decizia CE, pe motiv că aceasta nu a luat în considerare pachetul de măsuri ataşat solicitării. În anul 2014 Slovacia şi România au solicitat să fie parte în proces de partea CE, iar Ungaria a dorit să intre în proces de partea iniţiatorilor. Din cauza aceastei decizii a guvernului României, s-au ivit tensiuni în cadrul coaliţiei de guvernare (UDMR pe vremea aceea a făcut parte din guvernul condus de Victor Ponta), iar Kelemen Hunor a demisionat din funcţia de vicepremier şi ministru al culturii.

În 3 februarie 2017, Tribunalul UE a desfiinţat decizia Comisiei Europene, după care Comisia a decis că înregistrează parţial iniţiativa civică, în sensul de a păstra nouă măsuri din cele 11 câte au fost iniţial.

Imediat, România a sesizat Tribunalul UE, solicitând anularea deciziei Comisiei. România afirmă printre altele că Comisia a săvârșit o eroare de apreciere atunci când a concluzionat că propunerile de acte juridice nu se aflau „în mod vădit în afara” sferei de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act și că motivarea deciziei Comisiei este insuficientă.

Prin hotărârea sa de astăzi, 24 septembrie 2019, Tribunalul a respins acțiunea introdusă de România împotriva Comisiei. România poate face apel la decizia Tribunalului la Curtea de Justiție a UE.

De ce a respins Tribunalul UE acțiunea României. În ceea ce privește sfera competențelor Comisiei, Tribunalul amintește că Minority SafePack are printre altele ca scop să încurajeze participarea cetățenilor la viața democratică a Uniunii și mărirea accesibilității acesteia. Astfel, Comisia este abilitată să refuze înregistrarea unei propuneri numai în cazul în care o propunere de inițiativă cetățenească se află, având în vedere obiectul și obiectivele sale, în mod vădit în afara sferei de competență a Comisiei în ceea ce privește prezentarea unei propuneri de act juridic al Uniunii, se arată în comunicatul Tribunalului.

În plus, Tribunalul constată că actele juridice menționate în propunerea Minority SafePack sunt menite să contribuie, pe de o parte, la asigurarea respectării drepturilor persoanelor care aparțin minorităților, valoare a Uniunii, și, pe de altă parte, la respectarea și la promovarea diversității culturale și lingvistice în UE, obiectiv urmărit de Uniune. În această privință, Tribunalul arată că, contrar celor susținute de România, Comisia nu recunoaște Uniunii, prin decizia atacată, o competență generală în aceste domenii, ci numai că aceste valori și obiective ale Uniunii menționate în Tratatul UE trebuie să fie luate în considerare cu titlu de acțiuni ale Uniunii în domeniile vizate de propunerea de ICE.

Citește aici comunicatul integral al Tribunalului UE

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. Nu e clar, totusi daca UE a mers pe doleantele lui Orban sau nu. Articolul mi se pare confuz, in relatie cu titlul.

  2. Bratianu a stiut totdeauna ca asta cu minoritatile este un mar otravit care deschide calea amestecului unor puteri straine in treburile domestice. Daca nu ne convine, exista totdeauna o solutie. ROEXIT

    • Aberezi la capacitate maxima. N-a mai vorbit maica-ta de mult rusa si nu stie cum sa se reapuce …

    • Drept, dar folosind minoritatile Rusia a castigat Crimeea si Romania Ardealul.

    • Si asta inseamna ca ce ? Ca o sa ia si romanii Londra ? :)) Hai sa nu sarim prea tare …

    • Ba daniele, va zica-n mintea aia cat un bob a ta, Ardealul s-a unit cu Romania in 1918 datorita minoritatilor??? Pune mana pe istorie, fratioare, tu ai luat bacu’?

    • Comisia Europeana nu va adopta o propunere care sa reglementeze o chestiune de politica interna. Nu numai Romania se impotiveste ci si Italia, Spania, Franta, Slovacia etc. Daca prin absurd aceasta propunere va fi facuta de Comisie ea nu va trece niciodata de votul Consiliului UE.

  3. Nu cred ca-i de rau … Ar trebui si romanul sa stie ca tiganul a fost ‘negrul’ lui(sclav), pt. cine n-a vazut „Aferim” macar … Ne plangem de tigani si mai stiu eu de cine dar nu facem nimic in privinta lor, asteptam sa se ilumineze vreun sarpe de mult putrezit, ca nu-mi dau seama … Oamenii sunt arhifrustrati istoric si contextual, mult mai mult decat arhi-abuzatul taran roman. Deci ?

  4. Totusi cred ca va fi un plus pentru Romania. Atat prin faptul ca se vor reglementa drepturile oferite celor cu dubla cetatenie ( ma refer la cei de etnie maghiara in mod deosebit) si sper sa se anuleze toate favorurile oferite de Ciuma Rosie , cat si drepturile pe care le vor primii romanii in diaspora.

    • Propunerea nu are nicio legatura cu drepturile pe care le pot avea romanii din diaspora, numai comunitatile istorice pot beneficia. Iar comunitatiile romanesti sunt in principal in Ucraina, Serbia si Republic Moldova, deci nu in UE.
      La fel nu va avea niciun impact asupra celor cu dubla cetatenie si nici asupra favorurilor oferite de PSD. Singurul impact va fi ca maghiarii si romii din Romania se vor putea plange direct la Bruxelles de ne respectarea unor drepturi si Comisia va putea sa deschida o procedura de infringement. Dar acest lucru are foarte putine sanse sa se intample caci o asemenea propunere trebuie sa si fie votate de Parlamentul European si de Consiliul UE, si sunt mult state ca Franta, Spania, Italia, Slovacia, Romani, Grecia care se opun.

  5. Pe vremea cand Ardealul(denumire maghiara, apropo nationalistii care folosesc un cuvant unguresc pt. a-si exprima nebunia) era sub tutela Imperiul Habsurgic, deputatii romani la Budapesta erau mai bine respectati decat cei din UDMR acum in Ro.

    (Nu faceti nici macar un femtometru in afara strica a ceea ce am spus.

    Nu va dau note, puneti mana pe carte ca d’aia bateti campii. Incultura si creierul reptilian in Era Informatiei. Hazna mai mare nu se putea …

    • *Habsburgic …

    • G4Media, poate implementati si voi confirmare cu email ‘bind-uita’ de un singur ‘nickname’, cu capacitate de EDIT, ca sa nu mai stam sa repostam cand gresim ca prostii cate-un cuvant… (Eventual, avertizare in caz ca cineva a comentat (raspuns) la un comentariu de-al tau… Cred ca-i legal …

    • *strct a ceea ce … mor …

    • Greu cu traducerile pe google. Vezi daca nu ți-a placut limba română (sau scoala) in general, vrei s-o faci pea interesantul pe aici si nu iti iese.

    • Buna replica, Adrian, chiar voiam sa-l intreb pe lexicon asta ce balmajeste el acolo, si-am citit mesajul tau, care m-a luminat de ce si cum!
      Lexicoane, ce-ar fi sa nu le mai plangi tu de mila udmereilor, care se descurca excelent dupa cum vedem toti, in 30 de ani au fost constant la masa puterii, explicit sau implicit, si cara-te de pe situl asta!

    • Pe vremea cand Transilvania era in imperiul Habsburgic romanii erau mult sub reprezentati in Parlament fata de numarul lor, pe cand maghiarii sunt reprezentati proportional cu numarul lor. Situatia de astazi e mult mai corecta decat ceea ce le-a fost aplicat romanilor pe vremuri.

  6. Drepturile minoritatilor au fost intotdeauna respectate in Ardeal SI Banat. Aceasta discriminare in cazul Romania vine de peste Carpati, in primul rand Bucuresti. Consecintele, in primul rand de imagine, au fost si continua sa fie catastrofale pentru noi, Ardeal SI Banat. Uniunea Ardelenilor SI Banatenilor (UAB), Cluj.

    • Si tu cine mai esti, mai nene aluas? Despre ce discriminare vorbesti c-ar fi in Romania, si-n primul rand in Bucuresti, dupa cum o zici? Terminati cu prostiile, minoritatile in UE n-au nici pe departe atatea drepturi cate au in Romania, unde fiecare minoritate, si sunt vreo 18 inregistrate, au reprezentant prin constitutie, adica deputat in parlament, si ce sa vezi, aproape toti voteaza cu psd! Ce manarii ordinare, ca sunt romanii prosti si iliescu destept, lepra! Slovacii clari in problema, le-au spus ungurilor ca nu permit doua cetatenii in tara lor, si-asa ungurii din Slovacia trebuie sa aleaga : slovaca sau ungara, si daca aleg ungara, sa plece in Ungaria.

    • Lasa-ma cu discriminarea care vine de la Bucuresti. Maghiarii erau la conducere prin diverite minstere si CC-uri inca de pe vreamea comunistilor, Au venit la Bucuresti pe toate posturile posibile. Mai inainte, unguroaicele, erau fate in casa, gospodine foc, se intilneau in Cismigiu cand aveau liber ;)… asta dupa ce romancele au fost ele fete in casa prin Cluj si Oradea inainte de ’18. Lumea traieste si se adapteaza, se amesteca si invata unii de la altii. Cred ca eram singurii in Est cu emisiuni si in limba germana si in limba maghiara la TV. La scoala colegii si colegele mele aveau nume nemtesti, maghiare si evreiesti. Prietenii si dragoste fara tuchuri de Romeo si Julieta.
      Doar ca unii, asa mai afurisiti si mai manipulanti, cu sarcinile bine descrise si scrise de niste politiceni din umbra au o agenda bine pusa la punct functionand pe principiul picaturii de apa. Si tot picura si pe internet/G4/etc cum prind un subiect.

    • Sunt Ardelean si nu consider ca minoritatile ar fi discriminate de peste Carpati, vorbeste in nume personal, eu nu ma regasesc in ceea ce scrii. Pentru mine problema reala este sa scapam de mafia PSD, ALDE, UDMR si Pro Romania. Adevarata discriminare este cea a hotilor maghiari si romani din cele 4 partide enumerate mai sus, fata de restul populatiei.

  7. Mai mult ca sigur ca, pe langa directivele care vor impune statelor o anumita conduita fata de minoritatile conationale, va aparea si o serie de reglementari referitoare la ceea ce NU le va mai fi permis acelor minoritati, mai ales ale celor (ultra)nationaliste.
    Asta inseamna ca orbanistii s-ar putea bucura cam prea devreme.

    • In plus Harghita si Covasna vor trebui sa tina si ele seama de drepturile romanilor de acolo pe care toti politicienii par a-i uita.

    • Este si asta adevarat, insa trebiuie sa fim realisti: probabil aceasta directiva nu va trece niciodata de Consiliul UE.