G4Media.ro

Curtea Constituțională a amânat pe 20 mai o decizie privind competența lui…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Curtea Constituțională a amânat pe 20 mai o decizie privind competența lui Florin Iordache de a face sesizări la CCR în locul lui Liviu Dragnea

Curtea Constituțională a amânat marți, pentru 20 mai, luarea unei decizii privind competența lui Florin Iordache de a sesiza CCR în locul lui Liviu Dragnea. Sesizarea a fost făcută de PNL, partid care a solicitat Curții să precizeze dacă președintele Camerei Deputaților își poate delega atribuția de sesizare a CCR către unul dintre vicepreședinți.

Liberalii au depus sesizarea după ce vicepreședintele Florin Iordache, căruia Liviu Dragnea îi delegase atribuțiile de președinte, a sesizat la CCR presupusa nelegalitate a compunerii completelor de 3 judecători de la Curtea Supremă. O eventuală acceptare de către CCR a sesizării lui Iordache ar putea duce la reluarea de la zero a procesului lui Dragnea.

Tot pentru 20 mai a fost amânată și pronunțarea pe fondul speței: legalitatea constituirii completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. De asemenea, pe 20 mai și Înalta Curte de Casație și Justiție a dat un nou termen în procesul angajărilor fictive în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate cu executare.

PNL a atacat la Curtea Constituţională aceste prevederi şi a cerut amânarea sesizării lui Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei, privind un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe tema completurilor specializate în corupţie. Instanţa constituţională a amânat speţa pentru 20 mai.

„PNL a atacat la Curtea Constituţională Regulamentul Camerei Deputaţilor, solicitând CCR să se pronunţe asupra delegării de competenţe pe care poate să o facă preşedintele Camerei Deputaţilor către vicepreşedinţi. Punctul nostru de vedere este foarte clar: preşedintele Camerei Deputaţilor nu poate să delege atribuţii ale preşedintelui Camerei Deputaţilor prevăzute de Constituţie către vicepreşedinţi”, motiva demersul preşedintele PNL, Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Pe 25 martie, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache anunţa că a sesizat CCR cu un posibil conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte pe tema completurilor specializate în corupţie.

Sesizarea a fost făcută în perioada în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, îşi delegase atribuţiile lui Florin Iordache.

Ulterior, la dezbaterile de la CCR din 10 aprilie, Florin Iordache a susţinut că Înalta Curte a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

În replică, preşedintele Înaltei Curţi, Cristina Tarcea, a arătat că Florin Iordache a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate.

Totodată, Tarcea i-a trimis preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, un răspuns primit de la Reţeaua Preşedinţilor Curţilor Supreme de Justiţie din Uniunea Europeană, în care se arată că, la nivelul instanţelor supreme, doar Austria are completuri specializate în dosare de corupţie.

Foto: Valer Dorneanu, presedintele Curtii Constitutionale si Florin Iordache, vicepresedinte al Camerei Deputatilor (Inquam Photos / George Călin)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Ce sa judece astia ma? Baga o amanare ca de obicei. Magistratii pulii. Justitia se face cu amanari pana mor infractorii de moarte buna.

    • 1. Ciordache nu poate sesiza CCR.
      2. Motivul invocat este aberant si sesizarea trebuie respinsa ca inacceptabila.
      3. CCR se poate pronunta doar pe constitutionalitate, nu pe legalitate.
      4. Oricum, deciziile CCR se aplica doar in viitor, deci nu se poate pune problema de a desfiinta decizii luate de completurile de trei judecatori, specializare sau nespecializate.
      5. Acelasi lucru a fost si cu completurile de cinci judecatori.
      6. CCR si-a depasit atributiunile, a comis abuz in serviciu, a obstructional justitia si i-a favorizat pe infractori.
      7. Asa cum CCR a cerut desfiintarea sentintelor date completurile de cinci judecatori, pentru ca unul nu era ales, la fel ultimele decizii ale CCR trebuie desfiintate pentru ca unul din judecatorii de la CCR avea mandatul depasit, iar CCR a functionat ilegal.

  2. CCR va respinge direct sesizarea, sau o va amâna pt. 21 mai, slugile PSD ştiu de ce.

  3. Nu ne facem iluzii în ce privește rezultatul Infectul de Dorneanu a infectat toată această așa zisă curte constituțională, așa că e de așteptat să accepte sesizarea celuilalt infect pesedist.

  4. Desigur ca o amana sau o respinge. Daca CCR avea putintica logica ar fi dezbatut sesizarea PNL pe 10 aprilie, inainte de a dezbate sesizarea lui Iordache.

    • Ce aveti ma o sa se amane ca de la 1 iunie or sa aive majoritate la CCR
      Astia isi iau salariu degeaba acolo

  5. Hai cu prostitutia, judecatori prostitutionalisti!

  6. Deci tot prostitutionalisti au ramas!

  7. Băi, căcaților, ce aveți voi de judecat?? Are sau nu voie să facă jegul ăla sesizare??
    Ce trebuie sa hotărâți voi?
    Da sau nu! Ce trebuie amânat de zeci de ori, zeci de luni? Legea spune clar cine poate face sesizare, ce reinterpretați voi acolo?
    Până nu declanșați o revoluție adevărată, să dea poporul cu voi de pământ, nu vă lăsați!
    Cum ar fi să facem noi o grevă generală să nu vă mai plătim statul degeaba și furtul din buzunarul nostru? De asta vă plătim, să „asigurați de șase” hoților?

    • Poporul asta, de care vorbesti, nu mai are sange-n ….sa faca greve generale sau alte lucruri de anvergura. Am devenit o poulatie amorfa si lanceda care nu-si mai propune lucruri marete pentru tara. Nu te baza pe poporul roman, pentru ca vei ramane singur la o adica!

  8. Mai bine ziceau că amână după ce ÎCCJ pronunță verdictul în dosarul angajărilor fictive.
    Cum să amâni aceste decizii pentru fix aceeași zi când se judecă și cazul la ÎCCJ? Câtă nesimțire! CCR nici măcar nu mai simulează că ar lucra.
    Ar trebui cercetați pentru obstrucționarea justiției.

  9. Baaa nu va e rusine sa iesiti pe strada pentru ticalosia voastra.Cum e sa te numesti om si sa nu ai coloana vertebrala?Da’ ce ma va aduce Dragnea de mancare si o sa muriti daca nu il apărați? Chiar nu aveti nici o minima dorința sa fie si asa cum vreti voi ,nu doar cum vrea ,,NIMIC”-ul?