G4Media.ro

Decizie-cheie pentru comercianții din UE: ghișeu unic pentru accelera vămuirea mărfurilor

sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Decizie-cheie pentru comercianții din UE: ghișeu unic pentru accelera vămuirea mărfurilor

Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns joi la un acord provizoriu privind un ghișeu unic pentru vamă, potrivit unui comunicat al Consiliului. Scopul acestui ghișeul unic este de a facilita comerțul internațional, de a scurta timpii de vămuire și de a reduce riscul de fraudă. În plus, el va reduce sarcina administrativă pentru comercianți. Punerea în aplicare va avea loc pe parcursul mai multor ani.

Inițiativa a venit în 2020 de la Comisia Europeană, pe fondul pandemiei de Covid, când controalele anevoioase din vămi UE au dus la blocaje masive ale mărfurilor.

Noile norme au rolul de a reduce sarcina administrativă pentru comercianți, în special prin economisirea timpului și prin simplificarea și automatizarea procedurilor de vămuire.

Odată ce ghișeul unic va fi implementat integral, firmele nu vor mai fi nevoite să transmită documente către mai multe autorități prin intermediul unor portaluri diferite. Ghișeul unic va permite autorităților vamale și altor autorități să verifice în mod automat dacă mărfurile în cauză sunt conforme cu cerințele UE și dacă au fost îndeplinite formalitățile necesare.

La frontierele externe, comercianții trebuie completeze peste 60 de acte UE care nu sunt de natură vamală, precum și legislația națională care nu este de natură vamală în domenii precum sănătatea și siguranța, mediul, agricultura, pescuitul, patrimoniul internațional și supravegherea pieței, arată Consiliul UE. Acest lucru necesită documente suplimentare în plus față de declarațiile vamale și afectează sute de milioane de mișcări de mărfuri în fiecare an.

Autoritățile statelor membre implicate în vămuirea mărfurilor la frontierele externe ale UE vor putea accesa și face schimb de informații electronice transmise de comercianți. Mediul de ghișeu unic pentru vamă va sprijini, de asemenea, verificarea automată a formalităților extravamale pentru mărfurile care intră sau ies din UE. Aceasta înseamnă că nu vor mai fi necesare controale manuale ale documentelor pentru verificarea anumitor formalități vamale.

Acordul provizoriu la care s-a ajuns astăzi face obiectul aprobării de către Consiliu și Parlamentul European înainte de a trece prin procedura oficială de adoptare.

Această inițiativă va fi pusă în aplicare pe baza interfețelor cu sistemele de import, export sau tranzit existente la nivel național, mai degrabă decât pe baza introducerii unor platforme informatice complet noi.

Statele membre vor investi în transformarea proceselor și a sistemelor informatice, astfel încât să poată profita pe deplin de avantajele ghișeului unic. Statele membre vor înființa medii naționale de ghișeu unic, prin intermediul cărora întreprinderile vor putea încărca informațiile legate de bunurile pe care le introduc sau le scot din UE. Aceste medii naționale de ghișeu unic vor fi apoi conectate la bazele de date ale UE care gestionează formalitățile extravamale, astfel încât toate autoritățile relevante să poată accesa datele relevante și să colaboreze mai ușor la controalele la frontieră. (Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. WOW! nu, pur si simplu WOW!!! Cum de au gandit birocarnatii de la bruxelles atat de …atat de imaginativ!! Iti dai seama, sa nu mai fii nevoit sa submiti aceleasi hartii la 7 portaluri! Ce idee revolutionara! 😑

    • Iar vrea Europa sa ne strice traditiile. Deosebirea dintre aia de la Bruxelles si cei ca dvs e ca dvs nu v-ati fi gandit niciodata, iar daca v-ati fi gandit, nu ati fi pus in practica, pe motiv ca e ceva progresist

  2. Au! Asta o sa doara rau! Cita spaga n-o sa mai fie varsata in buzunarele infinit de largi ale structurilor politico-vamuiste.

  3. 1. Tu te-ai gândit la o asemenea măsură, inteligentu’ României ?
    Daca nu te-ai gândit, îți dărâmi postamentul de mare gânditor.
    2. Daca un individ oarecare din UE gândește … o măsură, cum o poate el pune in practica țărilor membre ?
    Daca răspunzi, nu emana „perle” de gândire (ca sa fiu blând in caracterizări)

    • 1. Da, m-am gandit, ce, va e ciuda ca dvs nu? Pai daca va curge ceva alb pe la coltul gurii, cum sa va ganditi?
      2.O adreseaza celor care sunt in masura sa o puna in practica. Ce intrebari sunt astea? Dvs stiti ca trebuie sa apsati pe clanta sa ca se deschida usa?