G4Media.ro

Decizie controversată a Arhiepiscopului Ortodox de Alba Iulia, Irineu Pop: a suspendat…

Foto: Irineu Pop și Jan Popescu / Facebook

Decizie controversată a Arhiepiscopului Ortodox de Alba Iulia, Irineu Pop: a suspendat pentru 30 de zile unul dintre cei mai apreciați preoţi din Ardeal pe motiv că a oficiat noaptea slujbele cât a fost caniculă

Jan Nicolae este unul dintre cei mai apreciaţi preoţi din Alba Iulia. De curând, superiorul său, Arhiepiscopul Irineu, conducătorul Arhiepiscopiei de Alba Iulia, i-a luat dreptul de a sluji timp de 30 de zile, dintr-un motiv fără precedent în lumea teologică. Pe timp de caniculă, preotul ar fi oficiat Sfânta Liturghie după ora 23.00 seara, pentru a-i feri pe credincioşi de arşita zilei.

  • UPDATE: Biroul de presă al Arhiepiscopiei Alba Iuliei a transmis Alba24 un punct de vedere: ”Ca urmare a apariției în spațiul public a unor opinii personale referitoare la sancționarea părintelui Jan Nicolae, paroh al Parohiei Cartier Nou 2 – Alba Iulia, cu oprirea de la săvârșirea unor lucrări sfinte timp de 30 de zile, precizăm faptul că această măsură disciplinară temporară a fost aplicată pe fondul unor probleme mai ample de natură administrativă, liturgică și sacramentală. Această sancțiune prevăzută de regulamentele bisericești nu a fost aplicată doar pentru oficierea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii în timpul nopții, începând cu ora 23:00, așa cum s-a afirmat în mediul online. Regretăm faptul că aceste interpretări au provocat tulburare în rândul credincioșilor și ne dorim ca în viitorul apropiat să se instaureze un climat de liniște și comuniune frățească în Parohia Cartier Nou 2 – Alba Iulia”.

Potrivit clericilor consultaţi de G4Media.ro, deşi aceasta este o practică des întâlnită în parohiile ortodoxe din Grecia, Spania sau Italia în zilele caniculare, Arhiepiescopul Irineu a das curs unei plângeri care a fost făcută de chiar subalternul parohului acuzat.

Decizia, considerată nedreaptă, a stârnit un val de indignare în rândul teologilor care au făcut zid în dreptul preotului Jan Nicolae. Printre cei mai vehemenţi apărători se numără Teodor Banconschi şi Radu Preda.

„Aflu că Părintele Profesor Jan Nicolae, de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia, a fost oprit de la cele sfinte pentru o lună, ca pedeapsă pentru că a slujit Sf. Liturghie într-o noapte, ceea ce nu e deloc necanonic, așa cum am observat la Athos și în alte locuri de veche tradiție ortodoxă. Cum știu că pagina mea este citită și de ierarhii noștri, țin să protestez împotriva acestei decizii arbitrare și complet nefondate. Părintele Profesor Jan Nicolae este un preot exemplar, dăruit cu toată ființa Bisericii lui Hristos, un om învățat, modest și cu o lucrare misionară de prim plan. Mărturisesc aici și că m-a scos dintr-un impas spiritual, dovedind tact pastoral, dragoste și înțelepciune. Astfel de slujitori ai Sfântului Altar ar trebui prețuiți, sprijiniți și protejați de orice episcop care-și respectă menirea, nu persecutați sub pretexte străvezii, produse birocratic”, a scris pe pagina sa de Facebook, Teodor Baconschi.

„Părintele, ctitor teologic și sufletesc al minunatei biserici denumite deloc întâmplător Arca noetică, a „îndrăznit” în Postul Adormirii Maicii Domnului, afară fiind caniculă, să slujească Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie noaptea, de la ora 23. Practica nu este nici bizară, nici anticanonică și nici antistatutară, nici singulară, preoții noștri din Spania sau Italia aplicând-o curent. La plângerea făcută, culmea!, de „colegul” Părintelui Jan, un zis inspector eparhial imberb face un raport pe baza căruia, fără nicio cercetare, fără dialog sau altele asemenea care definesc comuniunea eclesială, arhiepiscopul Irineu a luat decizia amintită mai sus”, este de părere și teologul Radu Preda.

Potrivit adevărul.ro, Jan Nicolae este de 19 ani preot paroh la Biserica Sfinților Ioan Botezătorul, Ioan Teologul și Ioan Hrisostom, din cartierul Micești din Alba Iulia, una dintre cele mai spectaculoase din România, denumită și Arca Noetică. Este directorul școlii doctorale de teologie din cadrul Facultății de Teologie a Universității „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia și este specialist în antropologie, istorie și etnologie religioasă.

În ceea ce îl priveşte pe superiorul său, Irineu Pop, acesta îndeplinește din 2011 funcția de arhiepiscop al Alba-Iuliei, după ce anterior a avut funcția de episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, cu numele de Bistrițeanul. O pată neagră din trecutul arhiepiscopului este „rătăcirea” sa de la începutul anilor ’90, când a recunoscut că a fost adeptul unei secte religioase cunoscute sub bunele de Grupul de la Glodeni-Pucioasa. În anul 1993, acesta s-a delimitat de această grupare printr-o scrisoare adresată patriarhului şi Sfântului Sinod, prin care îşi cerea scuze pentru implicarea în fenomenul religios de la Pucioasa.

***Deşi au fost contactaţi de mai multe ori, reprezentanţii Arhiepiscopiei Alba Iulia şi ÎPS Irineu Pop nu au fost de găsit pentu a ne oferi un punct de vedere. Îl vom publica în măsura în care îl vom primi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează