Decizie crucială în SUA împotriva giganților Facebook și Twitter: O curte de apel din SUA a confirmat o lege din Texas care interzice companiilor mari de social media să blocheze sau să cenzureze utilizatorii pe baza ”punctului de vedere”
O curte de apel din SUA a confirmat o lege din Texas care interzice companiilor mari de social media să blocheze sau să cenzureze utilizatorii pe baza ”punctului de vedere”, un eşec pentru grupurile din industria tehnologiei care spun că măsura va transforma platformele în bastioane de conţinut periculos, relatează Reuters, citată de News.ro.
Reamintim că Facebook și Twitter au un comportament similar și în UE, unde șterg anumite postări pe baza unor algoritmi de inteligență arficială.
Hotărârea Curţii de Apel din Circuitul a 5-a din SUA, cu sediul la New Orleans, dată în unanimitate, stabileşte potenţialul Curţii Supreme a SUA de a se pronunţa asupra legii, despre care conservatorii şi comentatorii de dreapta au spus că este necesară pentru a preveni ca firmele ”Big Tech să suprime opiniile utilizatorilor.
”Astăzi respingem ideea că corporaţiile au dreptul liber de a cenzura ceea ce spun oamenii, conform Primului Amendament”, a scris în hotărâre judecătorul Andrew Oldham, numit de fostul preşedinte Donald Trump.
Legea din Texas a fost adoptată de legislativul condusă de republicani al statului şi semnată de guvernatorul său republican.
Grupurile tehnologice care au contestat legea şi au fost pierdut în urma deciziei de vineri includ NetChoice şi Computer & Communications Industry Association, care numără între membrii săi Facebook, deţinută de Meta, Twitter şi YouTube, parte a grupului Alphabet.
Companiile au căutat să îşi păstreze drepturile de a reglementa conţinutul utilizatorilor, atunci când cred că poate duce la violenţă, invocând îngrijorarea că platformele nereglementate vor permite extremişti precum susţinătorii naziştilor, terorişti şi guverne străine ostile.
Deoarece hotărârea curţii din al 5-lea circuit este în contradicţie cu o parte dintr-o hotărâre a curţii celui de-al 11-lea circuit, părţile vătămate au un caz mai puternic pentru a se adresa Curţii Supreme, în vederea audierii chestiunii.
În mai, curtea celui de-al 11-lea circuit, cu sediul în Atlanta, a constatat că cea mai mare parte a unei legi similare din Florida încalcă drepturile companiilor la libertatea de exprimare şi nu poate fi aplicată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii