Decizie cu impact major în UE: agricultură ecologică pe un sfert din terenurile agricole din Uniune în următorul deceniu
Comisia Europeană propune ca până în 2030 nu mai puțin de un sfert din suprafața terenurilor agricole din UE să fie exploatate în regim ecologic, pentru a atinge obiectivele din Pactul verde (Green Deal) în cadrul strategiei „de la fermă la consumator” și al strategiei în domeniul biodiversității.
Comisia a lansat astăzi o consultare publică cu privire la viitorul plan de acțiune privind agricultura ecologică și a propus amânarea cu un an a intrării în vigoare a noii legi privind agricultura ecologică, de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2022, potrivit unui comunicat de presă.
Impactul acestei schimbări radicale în structura producției agricole va fi enorm asupra pieței, dat fiind că producția ecologică este mult mai scumpă decât cea clasică, în lipsa îngrășămintelor, pesticidelor și insecticidelor de sinteză. Ca atare, dacă obiectivul Comisiei Europene va fi atins în următorul deceniu, e de așteptat ca producția agricolă să scadă în UE, concomitent cu o creștere a prețurilor pentru produsele agro-alimentare.
Avantajele acestei strategii sunt protecția mediul și a consumatorilor. Utilizarea pe scară largă a pesticidelor și insecticidelor are un impact major asupra biodiversității, populațiile de albine, de alte insecte și chiar de păsări fiind amenințate în multe state membre UE.
Tocmai pentru a pregăti tranziția spre creșterea suprafeței cultivate ecologic, la presiunea statelor membre și a Parlamentului European, Comisia Europeană a propus amânarea cu un an a intrării în vigoare a noii legi privind agricultura ecologică. Amânarea a fost solicitată inițial de statele membre, de Parlamentul European, de țările terțe și de alte părți interesate din cauza complexității și a importanței legislației secundare în curs de elaborare. Ca urmare a crizei cauzate de coronavirus, activitatea de elaborare a legislației secundare a încetinit. Amânarea are rolul de a acorda timp suficient pentru derularea consultărilor și pentru efectuarea controlului legislativ necesar.
Foto: Pixabay.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii