G4Media.ro

Decizie cu implicații majore a Curții Supreme din Israel: Bărbații ultra-ortodocși trebuie…

sursa foto: Platforma X/Netanyahu

Decizie cu implicații majore a Curții Supreme din Israel: Bărbații ultra-ortodocși trebuie să servească în armată / De ce coaliția de guvernare a premierului Netanyahu riscă să se prăbușească după această decizie

Curtea Supremă a Israelului a decis marți în unanimitate că armata trebuie să înceapă recrutarea bărbaților ultra-ortodocși pentru serviciul militar, o decizie care ar putea duce la prăbușirea coaliției de guvernare a premierului Benjamin Netanyahu, în timp ce Israelul continuă războiul în Gaza, relatează Associated Press.

Curtea a hotărât că, în absența unei legi care să facă distincție între elevii de seminar evrei și alți recrutați, sistemul de serviciu militar obligatoriu din Israel se aplică ultraortodocșilor ca oricărui alt cetățean.

Conform unor acorduri de lungă durată, bărbații ultraortodocși au fost scutiți de recrutare, care este obligatorie pentru majoritatea bărbaților și femeilor evrei. Aceste scutiri au fost mult timp o sursă de furie în rândul publicului laic, o diviziune care s-a adâncit în timpul războiului de opt luni, deoarece armata a chemat zeci de mii de soldați și spune că are nevoie de toată forța de muncă pe care o poate obține. Peste 600 de soldați au fost uciși.

Partidele ultraortodoxe puternice din punct de vedere politic, parteneri-cheie în coaliția guvernamentală a lui Netanyahu, se opun oricărei schimbări în sistemul actual. În cazul în care se pune capăt scutirilor, acestea ar putea părăsi coaliția, provocând prăbușirea guvernului și conducând la noi alegeri.

În timpul pledoariilor, avocații guvernului au declarat instanței că obligarea bărbaților ultra-ortodocși să se înroleze ar „sfâșia societatea israeliană”.

Decizia instanței vine într-un moment delicat, în timp ce războiul din Gaza se prelungește în cea de-a noua lună și numărul soldaților morți continuă să crească.

Curtea a constatat că statul a efectuat „o aplicare selectivă invalidă, care reprezintă o încălcare gravă a statului de drept și a principiului conform căruia toți indivizii sunt egali în fața legii”.

Instanța nu a spus câți ultraortodocși ar trebui să fie recrutați.

De asemenea, instanța a decis că subvențiile de stat pentru seminariile în care studiază ultraortodocșii scutiți ar trebui să rămână suspendate. Curtea a înghețat temporar bugetele seminarelor la începutul acestui an.

Într-o postare pe platforma de socializare X, ministrul Yitzhak Goldknopf, care conduce unul dintre partidele ultraortodoxe din coaliție, a numit hotărârea „foarte nefericită și dezamăgitoare”. El nu a spus dacă partidul său va părăsi guvernul.

„Statul Israel a fost înființat pentru a fi un cămin pentru poporul evreu a cărui Tora este fundamentul existenței sale. Sfânta Tora va prevala”, a scris el.

Ultra-ortodocșii consideră că studiul lor religios cu normă întreagă reprezintă rolul lor în protejarea statului Israel. Mulți se tem că un contact mai mare cu societatea seculară prin intermediul armatei îi va îndepărta pe adepți de la respectarea strictă a credinței.

Bărbații ultraortodocși urmează seminarii speciale care se concentrează pe studii religioase, acordând puțină atenție subiectelor laice precum matematica, engleza sau științele. Criticii au afirmat că aceștia sunt slab pregătiți să servească în armată sau să intre în forța de muncă laică.

Femeile religioase primesc în general scutiri generale care nu sunt la fel de controversate, în parte pentru că nu se așteaptă ca femeile să servească în unități de luptă.

Hotărârea pregătește acum terenul pentru o fricțiune crescândă în cadrul coaliției între cei care susțin recrutarea mai multor ultraortodocși și cei care se opun acestei idei. Parlamentarii ultra-ortodocși se vor confrunta probabil cu presiuni intense din partea liderilor religioși și a alegătorilor lor și vor trebui să aleagă dacă merită să rămână în guvern.

Shuki Friedman, vicepreședinte al Jewish People Policy Institute, un think tank din Ierusalim, a declarat că ultra-ortodocșii „înțeleg că nu au o alternativă politică mai bună, dar în același timp publicul lor spune „de ce am votat pentru voi?””

Scutirile s-au confruntat cu ani de zile de contestații juridice, iar o serie de hotărâri judecătorești au considerat sistemul nedrept. Dar liderii israelieni, sub presiunea partidelor ultra-ortodoxe, au blocat în mod repetat. Rămâne neclar dacă Netanyahu va putea face acest lucru din nou.

Coaliția lui Netanyahu este susținută de două partide ultra-ortodoxe care se opun creșterii înrolării pentru alegătorii lor. Liderul israelian de lungă durată a încercat să adere la hotărârile Curții, încercând în același timp să își păstreze coaliția. Dar cu o majoritate subțire de 64 de locuri în parlamentul de 120 de membri, el este adesea dependent de problemele minore ale partidelor mai mici.

Netanyahu a promovat un proiect de lege prezentat de un guvern anterior în 2022, care urmărea să abordeze problema înrolării ultra-ortodocșilor.

Dar criticii spun că acel proiect de lege a fost elaborat înainte de război și nu face suficient pentru a aborda o lipsă urgentă de forță de muncă, în timp ce armata încearcă să își mențină forțele în Fâșia Gaza, pregătindu-se în același timp pentru un potențial război cu gruparea libaneză Hezbollah, care se luptă cu Israelul de la izbucnirea războiului din Gaza în octombrie anul trecut.

Cu o rată a natalității ridicată, comunitatea ultraortodoxă este segmentul de populație cu cea mai rapidă creștere, de aproximativ 4% pe an. În fiecare an, aproximativ 13 000 de bărbați ultra-ortodocși ajung la vârsta de recrutare de 18 ani, dar mai puțin de 10% se înrolează, potrivit Comisiei de control de stat a parlamentului israelian.
__

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...