G4Media.ro

Decizie cu implicații majore pe piața gazelor din estul Europei: UE obligă…

Imagine: Captură Youtube

Decizie cu implicații majore pe piața gazelor din estul Europei: UE obligă Ungaria să conecteze conducta BRUA din România până în Austria

Agenția Europeană pentru Reglementarea Energiei (ACER) a publicat joi o decizie care obligă Ungaria să construiască și interconectarea cu Austria, ultima fază a gazoductului BRUA, considerat de Comisia Europeană un proiect strategic pentru diminuarea dependenţei faţă de gazele naturale din Rusia. Decizia a fost publicată pe site-ul Agenției. Una dintre sursele de alimentare pentru BRUA ar putea fi zăcămintele din Marea Neagră.

Decizia ACER vine după ce Ungaria a decis în 2017 să nu construiască ultima fază a proiectului, decizie care a iritat România, Austria, dar și Comisia Europeană. Explicația de la acel moment a Ungariei a fost că o conductă spre Austria nu avea logică economică. Decizii și poziționări ulterioare ale premierului Viktor Orban au demonstrat însă că Ungaria își dorea să devină principalul hub regional de gaze naturale prin controlul asupra fluxurile de export și import.

Pentru România, decizia Ungariei de a stopa conectarea cu Austria însemna pierderea accesului la piața occidentală pentru gazele naturale ce ar putea fi exportate.

Agenția Europeană pentru Reglementarea Energiei a luat decizia după ce Austria a depus o plângere împotriva Ungariei. Decizia poate fi atacată de Budapesta în două luni.

Răzvan Nicolescu, fost președinte al ACER și fost ministru al energiei, a explicat pentru G4Media.ro consecințele deciziei ACER: “Cred că BRUA se va face în forma sa inițială, fără ocolirea prin Slovacia. Această decizie nu este o victorie sau o înfrângere pentru cineva. Este doar o necesară clarificare care pune în practică reglementările europene în vigoare și care va ajuta cooperarea regională. Va urma și o perioadă în care decizia poate fi contestată la bordul ACER care se ocupă de contestații condus de fostul comisar european leton Andris Piebals. Apoi, decizia are un caracter obligatoriu și trebuie implementată”.

Statele implicate, dar și companii-cheie din sectorul energetic din regiune au depus puncte de vedere consemnate de ACER. Printre acestea nu se numără România, potrivit documentului oficial de pe site-ul agenției europene.

Mare parte din finanțarea necesară pentru construcția BRUA vine de la Comisia Europeană, prin fonduri nerambursabile. Dacă Ungaria nu respectă decizia obligatoria Agenției Europene pentru Reglementarea Energiei, Comisia Europeană poate declanșa o procedură de sancționare în justiția europeană (infringement).

Foto: Platformă pentru extracția gazelor din Marea Neagră (Sursa: Pexels.com)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Printre statele care au depus puncte de vedere la ACER nu se numara si Romania pentru ca actualii guvernanti din Romania (PSD-ALDE-UDMR) si Ungaria (FIDESZ) sunt pilotati de Rusia in ambele cazuri.

    In cazul Romaniei, marsavia este acoperita si de bla-bla-uri legate de santajul nerusinat Ungariei la OCDE (se opune intrarii Ro in OCDE) la adresa Romaniei, Romanie care in realitate ar putea spulbera Ungaria politic dar nu o face din cauza PSD-ului care asculta de Moscova (si administratiei de tip Otoman care nu este preocupata de vreun interes national Romanesc – de care este straina – ci de protectia propriei integritati si mod de viata alien (fata de Romania si Europa) si parazitar.

    Intre timp, Ungaria isi face de cap, ceea ce este ok pentru PSD pentru ca si el vrea sa-si faca de cap si are nevoie de ajutorul Rusiei (si de concursul birocratiei otomane) pentru asta.

    • Vorbesti prostii. In afara de Claudiu Manda care este cu radacini otomane din Vidin si Bacalbasa toti ceilalti sefi din PSD sunt ori rusi ori tigani. PSD nu are o adminstratie otomana ci una in principal ruseasco- tiganeasca.
      Ungaria nu e pilotata de Rusia. Rusia nu e in stare sa se piloteze singura.
      Ungurii vor sa duca conducta in Slovacia pentru ca asa e mai rentabil pentru ei.
      Din Slovacia poate sa mearga conducta in Deutschland prin Cehia si nu are nevoie sa intre in Austria.

  2. Bun! O palma peste fatza lui Putin.

    Pacat ca PSD-ul face tot posibilul sa cumpere gaze scumpe de la rusi.

    Dar deh, asta ati ales la urne, prostilor.

    • Am mai scris că ,,asta ati votat” este fie o afirmatie fațarnică ,poate asta ai votat dumneata, dar inca sper ca e o exprimare nepotrivită față de cei care urmaresc g4media, exceptand trolii.

  3. si in ce va consta acel „infrigment” ? v orban pur si simplu pune pe balanta acest infrigment fara sens vs foloasele personale care constau in faptul ca el personal primeste bani grei de la oamenii din gazprom.

  4. Tema de „gandire”!

    Tot se discuta de BRUA si de (posibilile) gaze din Marea Neagra. Dar n-am auzit nici un politician, investitor, om de afaceri sau bagator de seama pe forumuri sa-si puna intrebarea:
    N-ar fi mai bine, in loc sa exportam gazul natural (brut) sa-l „ambalam” frumos si apoi sa-l trimitem la export?
    Un terminal de LGN cu „fabricuta” aferenta nu s-ar putea construi? Ceva petrochimie cu gazul viitor exploatat nu s-ar putea face????

    Hai sa-l vindem repede, sa-i facem pe altii cu „tolba” mare!!!

    • Noi exportăm grâu in Hungaria.
      Si importa pâine congelata.
      In general exportăm resurse neprelucrate.
      Si cu gazu va fi la fel.
      Datorită unor afinități politice.

  5. Cap avem ,minte ce ne mai trebuie.