Decizie cu implicații majore pe piața gazelor din estul Europei: UE obligă Ungaria să conecteze conducta BRUA din România până în Austria
Agenția Europeană pentru Reglementarea Energiei (ACER) a publicat joi o decizie care obligă Ungaria să construiască și interconectarea cu Austria, ultima fază a gazoductului BRUA, considerat de Comisia Europeană un proiect strategic pentru diminuarea dependenţei faţă de gazele naturale din Rusia. Decizia a fost publicată pe site-ul Agenției. Una dintre sursele de alimentare pentru BRUA ar putea fi zăcămintele din Marea Neagră.
Decizia ACER vine după ce Ungaria a decis în 2017 să nu construiască ultima fază a proiectului, decizie care a iritat România, Austria, dar și Comisia Europeană. Explicația de la acel moment a Ungariei a fost că o conductă spre Austria nu avea logică economică. Decizii și poziționări ulterioare ale premierului Viktor Orban au demonstrat însă că Ungaria își dorea să devină principalul hub regional de gaze naturale prin controlul asupra fluxurile de export și import.
Pentru România, decizia Ungariei de a stopa conectarea cu Austria însemna pierderea accesului la piața occidentală pentru gazele naturale ce ar putea fi exportate.
Agenția Europeană pentru Reglementarea Energiei a luat decizia după ce Austria a depus o plângere împotriva Ungariei. Decizia poate fi atacată de Budapesta în două luni.
Răzvan Nicolescu, fost președinte al ACER și fost ministru al energiei, a explicat pentru G4Media.ro consecințele deciziei ACER: “Cred că BRUA se va face în forma sa inițială, fără ocolirea prin Slovacia. Această decizie nu este o victorie sau o înfrângere pentru cineva. Este doar o necesară clarificare care pune în practică reglementările europene în vigoare și care va ajuta cooperarea regională. Va urma și o perioadă în care decizia poate fi contestată la bordul ACER care se ocupă de contestații condus de fostul comisar european leton Andris Piebals. Apoi, decizia are un caracter obligatoriu și trebuie implementată”.
Statele implicate, dar și companii-cheie din sectorul energetic din regiune au depus puncte de vedere consemnate de ACER. Printre acestea nu se numără România, potrivit documentului oficial de pe site-ul agenției europene.
Mare parte din finanțarea necesară pentru construcția BRUA vine de la Comisia Europeană, prin fonduri nerambursabile. Dacă Ungaria nu respectă decizia obligatoria Agenției Europene pentru Reglementarea Energiei, Comisia Europeană poate declanșa o procedură de sancționare în justiția europeană (infringement).
Foto: Platformă pentru extracția gazelor din Marea Neagră (Sursa: Pexels.com)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii