G4Media.ro

Decizie finală în Bulgaria: Toți elevii se prezintă în clase din 15…

Decizie finală în Bulgaria: Toți elevii se prezintă în clase din 15 septembrie

Anul școlar începe cu prezența fizică în toate școlile și pentru toți elevii din învățământul de zi. Aceasta este decizia finală a Ministerului Educației și Științei din Bulgaria, anunțată zilele acestea de ministrul bulgar al educației, Krasimir Vâlchev, potrivit agenției Rador.

Sunt prevăzute forme alternative de pregătire, care vor fi doar prin excepție și în conformitate cu anumite reguli și situații stabilite în prealabil.

Vâlchev a subliniat că situația epidemică din Bulgaria va continua probabil în următoarele 10-12 luni, ceea ce înseamnă tot anul școlar următor. Potrivit acestuia, decizia de prezență fizică a fost luată când s-a pus în balanță dreptul la sănătate și cel la educație, iar închiderea școlilor din cauza coronavirusului ar putea avea efecte mai serioase asupra elevilor.

“Pe de o parte, trebuie să fim responsabili și atenți pentru sănătatea copiilor și a noastră, iar pe de altă parte – să organizăm activitatea sistemului, astfel încât să învățăm, să lucrăm și să trăim relativ normal”, a spus categoric ministrul.

El a reamintit că toate țările și sisteme de învățământ se confruntă cu această provocare. “Cel mai probabil, nicio țară europeană nu va lua decizia luată în primăvară, de închidere deplină și continuă a sistemelor din învățământul școlar.

Modelele finale de distanțare socială nu pot dura multe luni”, a adăugat Krasimir Vâlchev.

Potrivit acestuia, dacă școlile rămân închise, există riscul unui efect negativ și mai mare asupra copiilor decât pandemia. Încercăm să găsim un echilibru între dreptul la sănătate și dreptul la educație”, a asigurat ministrul Vâlchev și a reamintit că Bulgaria are deja experiență în ceea ce privește învățământul la distanță și își va menține disponibilitatea de a trece la acesta, dacă acest lucru va fi necesar.

Au fost stabilite și valori maxime ale numărului de îmbolnăviri, discutate anterior cu Ministerul Sănătății, care vor fi o premisă necesară pentru trecerea la forma electronică de instruire.

Măsurile vor fi respectate cu strictețe, a mai spus Vâlchev. El a subliniat că, în cazul în care un student sau profesor va fi diagnosticat cu boala, autoritățile medicale vor fi anunțate imediat.

Se va permite formal, fără schimbarea formei, trecerea temporară la o formă specială de pregătire – vor combina școala individuală cu cea online. Posibilitățile vor fi din motive medicale și cu un regim permisiv în anumite condiții, este decizia Ministerului Educației și Științei de la Sofia.

Acest lucru nu înseamnă „deschiderea largă a ușii”, a spus Vâlchev, precizând că în acest fel cererile părinților vor fi satisfăcute, pentru a putea decide singuri dacă copiii lor urmează cursurile în clasă sau vor să studieze de la distanță.

MES oferă, de asemenea, școlilor o strategie de reducere a interacțiunilor epidemice, dar aceasta nu poate fi pusă integral în aplicare peste tot. La rândul lor, instituțiile de învățământ sunt libere să aplice propriile lor măsuri.

Circa 15 și 20 de școli vor deveni centre de învățământ la distanță. Un astfel de centru va putea cuprinde elevi din mai mult de o școală, din mai multe municipalități, chiar din mai multe raioane, a spus Krasimir Vâlchev, explicând că cu această măsură nu vor fi gata la 15 septembrie.

Din spusele sale a reieșit clar că școala online nu se va baza pe o modificare a Legii privind educația preșcolară și școlară, deoarece nu este cea mai bună alternativă.

Krasimir Vâlchev a amintit însă că situația din jurul COVID-19 este extrem de dinamică, iar în cele 3 săptămâni rămase până la începutul anului școlar, pot fi făcute alte modificări.

Foto: pexels.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...