G4Media.ro

Decizie importantă așteptată azi la Bruxelles: Colegiul Comisarilor discută concluziile preliminare ale…

Sursa foto: Consiliul European

Decizie importantă așteptată azi la Bruxelles: Colegiul Comisarilor discută concluziile preliminare ale Mecanismului de Verificare și Cooperare referitoare la România / Comisia ar putea face un pas important în direcția ridicării MCV – surse

Update 10.33: La Consiliul UE pe Justiție și Afaceri Interne (JAI) ar putea intra atât propunerea de aderare la Schengen a României, cât și ridicarea MCV pentru România, au declarat pentru G4Media surse oficiale

Articol inițial: Colegiul Comisarilor din cadrul Comisiei Europene se reunește astăzi la prânz urmând să discute, între altele, concluziile raportului MCV (Mecansimul de Verificare și Cooperare) în cazul României, au declarat pentru G4Media mai multe surse de la Bruxelles.

”Există varianta în care Colegiul Comisarilor să recomande într-o scrisoare adresată președintelui ridicarea MCV, adăugând o lungă listă de chestiuni pe care România le mai are de făcut. Nu va fi un CEC în alb. MCV va trebui ridicat, dar nu azi, încă nu suntem acolo”, ar fi declarat oficiali europeni la o întâlnire cu europarlamentarii români.

Decizia privind o eventuală ridicare a MCV va fi propusă de către Comisia Europeană către Consiliul UE și Parlamentul European.

Autoritățile române insistă de ani buni pentru ridicarea MCV în cazul României, pe motiv că este un instrument discriminatoriu în raport cu alte state UE, care deși au probleme cu funcționarea justiției nu beneficiază de monitorizare.

Pe de altă parte, există un nou mecanism care monitorizează statul de drept în toate statele membre și condiționează fondurile europne de respectarea unor principii și valori precum indpendența justiției și libertatea presei. MCV s-ar suprapune peste acest mecanism care e mult mai eficient, dat fiind că are un instrument de sancționare eficientă a statelor care nu respectă statul de drept: blocarea fondurilor UE.

MCV a fost instituit odată cu aderarea României la Uniunea Europeană în 2007 și utilizat ca un instrument de monitorizarea  progreselor în reformarea justiției.

Context. Ridicarea MCV este dorită de autoritățile române și pentru a facilita aderarea la spațiul Schengen, dat fiind că Olanda a făcut o legătură directă între cele două dosare.

Premierul olandez Mark Rutte a menționat public că are în vedere rapoartele MCV atunci când vine vorba de acceptarea aderării României la Schengen.

El a spus într-un discurs în Parlamentul Olandei în 20 octombrie că ”nu avem nimic de principiu împotriva aderării Bulgariei sau României la Schengen”, dar a adăugat că e nevoie de o actualizare a monitorizării MCV și de o ”lărgire” a misiunii de evaluare pe Schengen.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

32 comentarii

  1. @bani
    De ce mafia neomarxista din Romania pute si sare mai repede in ochii tuturor, comparativ mafia neormaxista la nivel europena ? Pentru ca voi rumenii INTOTDEUNA ati privit strainii ca pe niste SFINTI, inschimb tara si poporul vostru satana. Nu exista popor, in spatiul civilizat al UE, care sa-si urasca si injosesca , tara si poporul careia apartin RUSINE !!!

  2. Daca Romania va intra in Schengen, succesul va fi al romanilor cinstiti, care merita asta, si nu al mafiotilor Iohannis-PSD-PNL-UDMR care guverneaza azi tara.
    Iohannis si ceilalti hoti PSD, PNL si UDMR trebuie insa trasi la raspundere in caz de esec, pentru ca ei intretin coruptia din Romania prin jafuri de bani publici, inclusiv europeni, legi ticaloase, angajari de politruci incompetenti in functii inalte etc, subminand imaginea tarii.

    • Îmi place când vă tăvăliți de ciudă, useriștilor!

    • ABC,si dijmuind PIB-ul Romaniei.Ce-o mai fi facand marele program Anghel Saligny? El va scoate Romania din namol,nu fondurile europene ca „e gratis” si nu vrem de pomană😁”Suntem mandrii ca santem romani”!

  3. „AFACERI”…
    guvernul A REUSIT INCA UN TUN CU BANII romaniei: A „CUMPARAT” CU 60 MILIONE DE EURO DATORIILE DE 200 MILIOANE DE EURO ALE blue air.

  4. Hai măi, din nou bancul ăla expirat cu ridicarea MCV? Nu vor renunța în vecii vecilor la discriminarea, umilirea și șantajarea României!

    • Adică UE ne șantajează cu funcționarea corectă a statul de drept?
      Să-ți faci un eco la cutia craniană!
      O fi plecat „chiriașul” de la mansardă!

    • Românii și-o fac cu mâna lor, votând hoți, care au și zero credibilitate, gen PSD și PNL.

    • @Pictor Vonta
      As dori sa va intreb ca vad ca stiti sa cititi ( desi nu prea intelegeti )
      Unde scrie ca MCV este o conditie pentru accesul in Shengen ? Eu nu gasesc.

      https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Mecanismul_de_Cooperare_%C8%99i_Verificare

      Multumesc
      😁

    • @😁
      Ți-am mai răspuns, dar tot nu pricepi.

      Dacă nu scrie nicăieri că ești prost nu înseamnă că nu ești, dar pentru cazuri speciale trebuie să se inventeze o astfel de diploma.

      Funcționarea statului de drept este o condiție implicită fără de care nu poți garanta nimic.

      După cum vezi, dincolo de orice norme, se mai trezesc proști fără diplomă care vor să facă legi împotriva statelor europene care nu doresc extinderea spațiului Schengen. Într-un „stat eșuat” orice e posibil. E bine să eviți orice risc atunci când ai de a face cu un „stat eșuat” și asta este o decizie care aparține statelor membre ale spațiului Schengen.

      Link-ul pe care l-ai trimis nu are nicio relevanță.
      Nu scrie in MCV nimic de spațiul Schengen și nici nu are ce să caute acolo vreo referință la acesta.
      Pe de altă parte nici în criteriile de admitere în spațiul Schengen nu are cum să scrie așa ceva pentru că nu s-a gândit nimeni vreodată că un „stat eșuat” ar putea ridica o astfel de pretenție.
      Ceea ce totuși trebuia să observi ai ratat.
      În mod surprinzător ai ratat importanța funcționării corecte a statului de drept pentru integrarea României în UE, motiv pentru care procesul de integrare a României în UE nu este finalizat. Acest obiectiv de neatins pentru Romania de 15 ani este un mare semn de întrebare pentru orice stat membru.

    • @Pictor Vonta
      Bre, pai daca nu scrie nici in MCV nici in Acordul pentru accesul Shengen ca cele doua sunt conectate de unde inventezi tu ca una depinde de cealalta ?
      Vezi mai jos definitia.
      https://ro.m.wikipedia.org/kiwi/Analfabetism_func%C8%9Bional
      😁

  5. Ar fi realmente amuzant, dacă nu ar fi trist. Nu se va da un cec în alb !? Dar oare la ce se așteaptă Uniunea ? – că se vor face progrese reale, fără MCV după ce, de la intrarea României în Eu , politicienii noștri – făr excepție – nu s-au sinchisit de această ”monitorizare” ? Exemplul cel mai recent este cel dat de președinte care a dat drumul la legile de ”reformare” a sistemului juridic, fără să aștepte sau să țină cont de ”recomandările” unor foruri juridice europene . Nu este nicidecum meritul actualei clase politice incorigibile, cu apucături perpetue corupte și cu atât mai puțin rezultatul lobbyului actualei coaliții toxice. Este clar că acordarea unor astfel de favoruri politice se explică prin situația strategică specială a României în contextul războiului din Ucraina.

  6. Oricum, electoratele PSD si PNL nu vor profita de intrarea in Schengen. Astia sunt niste do.bi.toci care voteaza cum le zic Latrina3 si RTV, cu aceiasi hoti de 33 de ani, pentru un kil de zahar si-o galeata, si nu ies din catunul lor.
    Asa ca useristii se vor tavali de ciuda in spatiul Schengen, iar na.t@raii uselisti vor fi veseli si mandri la coada vacii! 😀

  7. România e mai coruptă și mai ticăloasă azi decât în 2011! Cum să ridice MCV, când anul ăsta, Hellvig și Iohannis au pus căpăstru justiției și îi dau afară pe judecătorii cinstiți?

  8. Era si timpul: Statul roman esuat(vorba dlui prezident Iohannis!) a „reusit”: statul de drept e tot mai stramb, Justitia e la minim, judecatorii se pensioneaza pe capete, Legile Justitiei criticate de Comisia de la Venetia(unde reprezentantul Romaniei e Minsitrul de Externe Bogdan Aurescu!), pe Schengen facem „performanta” mai ales la trafic de tigari, de imigranti, de spagi luate de vamesi..
    Romania e numa’ buna” sa scape de MCV si sa adere la Schengen!
    Bravo, dle Iohannis, ai „reusit”, ai FACUT ce-ai promis: NIMIC!!!
    Romania e chair mai rau ca-n 2014 cand te-am votat dpdv al Justitiei!!

  9. Nu se schimba si cum se decide aderarea la Schengen? Majoritatea, cele 24 de tari pro, sau minoritatea, cele 2 tari?

  10. „Comisia ar putea face un pas important” în spate sau în lateral.
    Fără MCV acum Dragnea era stăpânul nostru, am fi fost un fel de Congo.

  11. Ridicare MCV si intrare in Schengen? Ar fi superb. Useristii ar face combustie spontana.

    • Olanda, Suedia și Austria se opun, fiindcă știu că România nu-și apără granițele, trec avioanele cu țigări fără probleme.

      Ce plm a făcut PSD-ul tău 20 de ani? Ați fost la putere atât de mult timp și doar ați furat.

  12. Propun eliminarea conditional-optativului din stiri. O stire „as putea sa ridice MCV” nu e o stire. Practic nu imi spui nimic nou! Sau ridica sau nu! Vaaaai ce o ajuns si site-ul asta…garagara

  13. Ridicarea MCV ar fi o recunoaștere a integrării depline a României în UE.
    Scopul principal al MCV este de a stabili criteriile de armonizare a legislației interne cu legislația UE astfel încât la momentul integrării depline să se poată garanta funcționarea statului de drept în noul stat membru.
    România nu a reușit în 15 ani acest lucru. Ba chiar, în ultimii 10 ani, a regresat.
    Nu cred că putem avea așteptări la ridicarea MCV pentru un „stat eșuat”.

    • @Pictor Vonta
      MCV-ul nu are nimic de-a face cu Shengenul si invers, dupa cum recunosti si tu mai sus, neexistand nici o referinta in nici un document la conectarea acestor doua teme.
      MCV-ul este gandit ca un suport pentru imbunatatirea justitiei , a luptei impotriva coruptiei si a statului de drept iar Shengenul este un acord comercial referitor la libera circulatie a persoanelor si bunurilor.

      😁

  14. @😁
    Răspunsurile tale, pe care le crezi inteligente, nu au nicio legătură cu subiectul.
    Nu faci altceva decât sa te repeți, ca o moara stricata.