Decizie istorică: Armenia, aliat apropiat al Rusiei, recunoaște Curtea Penală Internațională, unde Vladimir Putin este inculpat pentru crime de război/ Președintele Vahagn Haciaturian a ratificat Statutul de la Roma al CPI
Decizie istorică: Armenia, un aliat apropiat și vechi al Rusiei, recunoaște Curtea Penală Internațională (CPI), unde Vladimir Putin este inculpat pentru crime de război. Președintele Vahagn Haciaturian a ratificat sâmbătă Statutul de la Roma care guvernează CPI.
Gestul tensionează și mai mult legăturile dintre Erevan și Moscova, după ce s-au înrăutățit pe fondul furiei Armeniei privind lipsa de acțiune a Rusiei pentru protejarea etnicilor armeni, în contextul conflictului din Nagorno-Karabah.
Sub pretextul protejării poporului armean (creștin-ortodox, asemenea rușilor), Rusia a reușit să-și mențină influența și să țină captiv poporul armean, într-o zonă săracă și fără resurse, de-a lungul secolelor.
În momentul în care Armenia nu s-a mai simțit protejată, în contextul conflictului din regiunea separatistă Nagorno Karabah (populat majoritar de armeni, dar asupra căruia Azerbaidjan a preluat recent controlul), relațiile între Eervan și Moscova au început să se deterioreze rapid.
Mai mult de jumătate din populația din regiune a fugit în Armenia, iar guvernul separatist a anunțat că regiunea va înceta să mai existe până la sfârșitul acestui an.
Rusia a intermediat un acord în 2020, când au izbucnit luptele dintre cele două foste republici sovietice, războiul încheindu-se atunci la șase săptămâni după ce a început. Forțele ruse de menținere a păcii au fost apoi trimise în regiune ca parte a acordului de încetare a luptelor, un acord care era deja considerat o pierdere pentru guvernul armean. Când trupele azere au atacat din nou luna trecută, forțele rusești nu au intervenit, explică Deutsche Welle.
Țările care au semnat și ratificat Statutul de la Roma sunt obligate să îl aresteze pe președintele rus Vladimir Putin, care a fost acuzat de crime de război legate de deportarea copiilor din Ucraina, dacă acesta pune piciorul pe teritoriul lor.
Luna trecută, Moscova a calificat decizia Erevanului drept un „pas neprietenos”, iar Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul Armeniei. Ulterior, Armenia a încercat să asigure Rusia că Putin nu va fi arestat dacă va intra în țară.
Oficialii armeni au susținut că această mișcare nu are nimic de-a face cu Rusia și a fost provocată de ceea ce ei numesc agresiunea Azerbaidjanului împotriva țării, explică ABC News.
Armenia a început procesul de aderare la tribunal în urmă cu mai bine de 20 de ani, dar în 2004 Curtea Constituțională a decis că Statutul de la Roma contrazicea Constituția țării de la acea vreme, punând astfel procesul pe pauză. De atunci, constituția a fost modificată de două ori. În luna martie, Curtea Constituțională a decis că obligațiile semnatarilor prevăzute de Statutul de la Roma sunt în conformitate cu constituția existentă, arată apnews.com.
Sursa foto: © Pavel Byrkin | Dreamstime.com
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu