G4Media.ro

Decizie scandaloasă a Parlamentului: Felix Stroe (PSD), fost informator al Securității comuniste,…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Decizie scandaloasă a Parlamentului: Felix Stroe (PSD), fost informator al Securității comuniste, e vicepreședintele Comisiei de control SIE. Din comisie mai fac parte Mircia Chelaru (AUR) – condamnat penal definitiv și Anamaria Gavrilă (POT), ambii cu poziții anti-occidentale

Parlamentul a ales luni seară prin vot secret membrii noilor comisii care ar trebui să controleze SRI și SIE. Felix Stroe (PSD), fost informator al Securității comuniste, e vicepreședintele Comisiei de control a SIE. Din comisie mai fac parte Mircia Chelaru (AUR) și Anamaria Gavrilă (POT), ambii cu poziții puternic anti-occidentale. Președintele comisiei e Alexandru Muraru (PNL).

Conform unui document transmis de CNSAS la solicitarea Info Sud-Est în 2015, Felix Stroe a fost informator al Securității, sub numele conspirativ ”Dan”, dar CNSAS a considerat că nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității și susține că nu există un angajament semnat al acestuia:

  • „Informez că în anul II C, Lic. B.P. Hașdeu învață elevul K.C. Despre acesta cunosc în ultimul timp că s-a despărțit de anturajul în care trăia și cred că nu a mai audiat emisiunile postului de radio ”Europa Liberă”. În ultimul timp a fost ocupat cu învățătura fiind corigent la două obiecte, fiind rar văzut în oraș cu prietenii”;
  • „Informez că P.V. este elev în anul II la Liceul Eminescu. Despre acesta cunosc că are o comportare normală, nu l-am văzut în anturaje dubioase și discuțiile pe care le-am avut cu acesta nu s-au referit cu nimic la emisiunile ”Europei Libere” precum nici alte comentarii cu caracter politic. Știu că tatăl său este ofițer”, sunt notele pe care CNSAS i le atribui lui Stroe. Vezi documentul la finalul articolului.

Felix Stroe a declarat în 2015 pentru Info Sud-Est că a fost numit în funcție în Consiliul Politic Superior al Marinei Militare (departament ideologic al Ministerului Apărării, care punea în practică doctrina și instrucțiunile PCR și ale tovarășului Nicolae Ceaușescu).

  • „Da, am lucrat în Consiliul Politic al Marinei Militare. Am fost repartizat cu mandat într-un regiment de nave torpiloare. După doi ani de zile, pentru că toate notările mele de serviciu erau excepționale, am fost chemat de comandantul Marinei Militare și de secretar, amiralul Mușat și amiralul Petre George și m-au numit în Consiliul Politic al Marinei Militare, responsabil cu munca de tineret”.

În perioada 1978 – 1991 Felix Stroe a fost ofiţer activ în cadrul Marinei Militare, cu stagii la toate eşaloanele, din care cinci ani a fost comandant pe nave de război, conform declarațiilor acestuia pentru ISE.

Felix Stroe și comisia de control a SIE ar trebui să controleze serviciul de informații condus de fostul său coleg său de partid, Gabriel Vlase, despre care G4Media a arătat în exclusivitate cum a zburat pe data de 12 septembrie cu avion privat la Baku, Azerbaijan, împreună cu adjunctul Ioan Octavian Brița pentru a urmări timp de trei zile Marele Premiu de Formula 1 din Azerbaijan, după cum rezultă din documentele de zbor (gendec) consultate de G4Media.ro și martorilor oculari care i-au văzut pe cei doi la în tribunele de la Baku. Citește detalii aici. 

Mai mult, o investigație G4Media și Info Sud-Est arată cum Constantin Vlase, fratele lui Gabriel Vlase, face afaceri în domeniul imobiliar pe litoral cu Elvis Petcu, un fost învinuit în dosarul clanului Beinur, cunoscut pe litoral pentru scandalurile interlope provocate la începutul anilor 2000, și cu Alexandru Olea, patronul companiei de pariuri și jocuri de noroc MagnumRecent, frații Constantin și Gabriel Vlase au devenit nașii de cununie ai lui Alexandru Olea și de botez ai copilului acestuia, potrivit informațiilor obținute de G4Media.ro de la mai mulți invitați care au participat la cele două evenimente. Potrivit surselor citate, slujba a fost oficiată de Teodosie, acuzat că susține regimul de la Kremlin și că a participat la evenimente organizate de neo-legionari. Citește detalii aici.

Fratele lui Vlase face afaceri imobiliare în Pădurea Comorova, singura de pe litoral și care se află în plin proces de defrișare pentru a face loc blocurilor și hotelurilor din sudul județului, așa cum arată o investigație ISE și Context.ro din 2023. Cele 12 terenuri ale lui Vlase și cei doi asociați însumează aproape 3 hectare și aparțin administrativ de municipiul Mangalia. Citește detalii aici. 

  • Conform legii, comisia de control parlamentar al SIE are în atribuții, între altele, să-l audieze pe viitorul șef al serviciului de informații, să propună revocarea acestuia, să verifice bugetul și cheltuielile instituției, să examineze încălcarea Constituției în activitatea SIE, să verifice selectarea și promovarea cadrelor SIE, să avizeze proiectele de lege care au legătură cu serviciul etc. Vezi totul despre atribuțiile comisiei de control al SIE și cum funcționează aceasta aici. 

Stroe a fost ministru al Transporturilor în timpul foștilor premieri Sorin Grindeanu și Mihai Tudose și a transmis, la o săptămână de la apariția în spațiul public a proiectelor legilor securității care urmau să sporească puterile instituțiilor de forță, că serviciile de informații trebuie modernizate ”după modelul statelor NATO – nu după modele arhaice” spunând că drafturile publicate în exclusivitate de G4Media ”sunt doar propuneri venite de la instituții”.

Felix Stroe conduce PSD Constanța din 2015, de când Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, foștii baroni PSD ai Constanței, au părăsit funcțiile politice și administrative în urma dosarelor penale și a arestului preventiv prelungit.

PSD Constanța a înregistrat unul dintre cele mai slabe rezultate la nivel național la alegerile locale din 9 iunie 2024. PSD a ratat la distanță mare atât Primăria Constanța, cât și Consiliul Județean, pentru al doilea mandat consecutiv, ambele fiefuri social-democrate înainte de venirea tandemului Felix Stroe-Ion Dumitrache la conducerea organizațiilor județeană și locală.

Cu toate acestea, Marcel Ciolacu, șeful PSD, i-a păstrat în funcțiile de conducere ale filialei Constanța atât pe Felix Stroe (la județ), cât și pe Ion Dumitrache (la municipiu).

Felix Stroe (șef PSD județ) și Ion Dumitrache (șef PSD municipiu) au devenit parteneri de afaceri imediat după Revoluție și împart interese în mai multe sfere de influență, inclusiv în Portul Constanța. Detalii, aici.

Din comisia de control a SIE mai face parte și Ana Maria Gavrilă, șefa Partidului Oamenilor Tineri (POT), care s-a încolonat în spatele lui Călin Georgescu și s-a identificat în spațiul public cu candidatul pro-rus cu discurs legionar la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Georgescu a declarat în mai multe rânduri, în ultima perioadă, că primește informații de la ”colegii din SIE”, iar duminică seară Georgescu i-a amenințat pe ministrul de Interne Cătălin Predoiu, fostul șef SRI Eduard Hellvig, dar și pe șeful SIE Gabriel Vlase.

Anamaria Gavrilă este deputat de Hunedoara și ex-deputată AUR. Partidul fondat de aceasta, POT, a reușit să intre în Parlament la alegerile generale din 1 decembrie pe trambulina Călin Georgescu. Conform CV-ului publicat pe Camera Deputaților, Anamaria Gavrilă a lucrat pentru mai multe corporații din străinătate, în general în domeniul imobiliarelor (Marea Britanie, Germania).

Comisia de control a SIE este condusă de liberalul Alexandru Muraru, care a fost consilierul premierilor liberali din ultimii ani pe probleme de extremism și este fost membru al Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI.

Din noua comisie SIE mai fac parte: Mihai Fifor (PSD) este secretarul comisiei, urmat de parlamentarii Mircia Chelaru (AUR), Anamaria Gavrilă (POT), Sorin Gheorghe Şipoş ( PSD) şi Lorand Turos ( UDMR).

În 2016, generalul Mircea Chelaru, fost şef al Statului Major General al Armatei, a fost condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare, de Curtea de Apel Bucureşti. Cazul în care a fost condamnat Chelaru a fost disjuns din cel al fostului ministru al apărării, Corneliu Dobriţoiu, fiind prima decizie definitivă dintr-un dosar mai mare botezat de presă „Case pentru generali”. Dosarul vizează modul în care şi-au cumpărat locuinţele de serviciu fostul ministru şi alţi zece generali şi colonei.

 

stroe cnsas securitate sie
sursa foto: Facsimil CNSAS

 

 

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. comisiile astea de control par a fi ceva ridicol. Mai tineti minte comisia legislaturii anterioare care s-a dus ea la SIE sa-l audieze pe Vlase ref la deplasarile la curse de F1?

  2. „ca la carte”, nu asa a spus Johannis.
    Doar ca fiecare e cu cartile lui, blufeaza ca stiu ca e consitutional sa nu fii tras la raspundere pentru nimic. Mioritic

  3. cand vad chestii deastea imi vine sa votez cu cg , doar ca sa imi bat maxim joc de tara asta , sa se duca fix in gard, unde merita sa fie

    • @ sardaukar – Hai, ma, ca tu votezi de mult cu diliul, nu tre’ sa faci pe niznaiul (ne znaju, in ruseste)

    • kafka nu minte

    • Se duce si fara sa-l votezi… stai linistit.

  4. Absolut superb.
    Pezede nu dezamăgește niciodată.
    Din seria : „Povești siciliene” varianta de Dâmbovița. Sincer, nu sunteți mândri că suntem români ?

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.