G4Media.ro

Decizie surprinzătoare a DNA: șefa procurorilor de ședință le recomandă subalternilor să…

Foto: Pixabay

Decizie surprinzătoare a DNA: șefa procurorilor de ședință le recomandă subalternilor să ceară încetarea proceselor penale ca urmare a deciziilor CCR privind prescripția, fără să mai aștepte decizia Curții de Justiție a UE din 10 iulie / UPDATE Ce spune DNA

Șefa Secției Judiciare Penale a DNA, procuroarea Irina Munteanu, a trimis o circulară procurorilor de ședință din țară ai parchetului anticorupție în care le recomandă să ceară în instanță încetarea proceselor penale ca urmare a deciziilor CCR privind prescripția, invocând concluziile avocatului general al CJUE, dar fără să mai aștepte decizia Curții de Justiție a UE din 10 iulie 2023, potrivit unui document consultat de G4media.ro.

În adresa semnata de procuroarea Irina Munteanu se arată că decizia s-a luat ”la nivelul conducerii DNA”.

Document DNA CJUE
Foto: G4Media
Document DNA
Foto: G4Media

Update Ora 10.45: DNA a transmis un punct de vedere în care susține că, „la acest moment, s-a decis exclusiv ca DNA să nu mai exercite căi extraordinare de atac (recurs în casație) împotriva deciziilor instanțelor prin care s-a constatat împlinirea termenelor de prescripție și s-a dispus încetarea procesului penal”.

„Adresa menționată exprimă exclusiv opinia conducerii Secției judiciar penale din cadrul DNA”, potrivit răspunsului instituției.

Biroul de presă al DNA nu a transmis dacă a luat vreo măsură față de șefa Secției judiciar penale, având în vedere diferența dintre cele două poziții.

Punctul de vedere al DNA:

La solicitarea  dvs. înregistrată la data de 04 iulie 2023, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să vă comunice următoarele:

1. Direcția Națională Anticorupție așteaptă prefigurata decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene urmând ca, după pronunțare, să se adopte un punct de vedere unitar cu privire la efectele acesteia, referitor la activitatea de urmărire penală și la poziția procesuală în fața instanțelor judecătorești.

La acest moment, s-a decis exclusiv ca DNA să nu mai exercite căi extraordinare de atac  (recurs în casație) împotriva deciziilor instanțelor prin care s-a constatat împlinirea termenelor de prescripție și s-a dispus încetarea procesului penal apreciindu-se, în baza datelor statistice existente, că un astfel de demers nu se mai justifică, având în vedere soluțiile de respingere în astfel de căi de atac, deja formulate pe acest temei legal.

2. Adresa menționată exprimă exclusiv opinia conducerii Secției judiciar penale din cadrul DNA.

3. Principiul autonomiei procurorului permite exprimarea unor astfel de opinii juridice asupra problemelor de drept din activitatea judiciară, inclusiv în exercitarea atribuțiilor de procuror-șef secție.

Context. Pe 29 iunie 2023, avocatul general al CJUE în procesul deschis de Curtea de Apel Braşov pentru neaplicarea deciziilor CCR privind prescripţia, spaniolul Campos Sánchez-Bordona, a concluzionat că judecătorul naţional nu poate fi obligat să nu aplice deciziile CCR, care reprezintă lege penală mai favorabilă, chiar dacă sunt în joc interesele financiare ale UE, iar prin aplicarea acestor decizii CCR se încalcă dreptul european.

Pe de altă parte, avocatul general a conchis faptul că deciziiile CCR privind prescripţia – care conduc la impunitate pentru inculpaţii care au comis fraude grave – încalcă dreptul european şi a recomandat ca judecătorul naţional să fie lăsat să decidă dacă aplică sau nu deciziile CCR, fără să rişte o sancţiune disciplinară.

Avocatul recomandă ca judecătorul naţional să pună în balanţă drepturile inculpaţilor şi interesele financiare ale UE şi să decidă dacă aplică sau nu deciziile CCR, fără să rişte o sancţiune disciplinară”, au explicat magistraţi consultaţi de G4media.ro.

Circulara DNA vine în contextul în care, potrivit unor surse, CJUE se va pronunţa pe 10 iulie 2023 în procesul în care Curtea de Apel Braşov a întrebat dacă poate să nu ţină cont de deciziile CCR privind prescripția. CA Brașov a argumentat faptul că deciziile CCR conduc la impunitate pentru suspecţii de fraudă şi evaziune, iar România s-a angajat prin Tratatul de aderare la UE (TUE) să combată aceste infracţiuni.

Decizia șefei Secției Judiciare Penale a DNA este cu atât mai surprinzătoare cu cât poziția Guvernului României în procesul de la CJUE este să se lase la latitudinea fiecărui magistrat dacă aplică sau nu deciziile CCR privind prescripția, cu alte cuvinte să pună în balanță drepturile inculpaților (apărate de aceste decizii CCR care reprezintă lege penală mai favorabilă) și interesele financiare ale UE (apărate de dreptul comunitar).

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Mda, duoamna procuror este venita prin delegare de la Parchetul sect. 2 direct pe functia de sefa…cu dedicatie, au recomandat-o „vocea si talentul”, dupa cum bine se vede! Da-i si lupta cu coruptia DNA-ul asta, ceva de groaza, se aude pana la Bruxelles zanganitul armelor anticoruptie…asta pentru cei care mai aveau vreo speranta!

    • Intrebarea este
      Stăm toți așa in genunchi și lăsăm copiilor si nepotilor noștri , o Românie distrusă complet , condusă de orci, analfabeți functionali și atei fără Dumnezeu și fără dragoste de țară și de Români ?
      Doar atâta putem?
      Să ii creștem in ideea de a pleca de aici cât mai repede si cat mai departe ?

  2. Surprinzătoare? Pentru cine?

    • Surprinzator este tupeul acestor specimene controlate politic de a sustine interesele mafiei psd/pnl fara nici o rusine sau fereala, pe fata. Ei stiu ca beneficiile rezultate in urma actiunilor lor sunt garantate.

  3. Și când mă gândesc că am ieșit în stradă pt DNA, acel DNA chiar merita, acest DNA nici flegma mea . .

  4. din ce in ce mai bine cu guvernarea PSDNLUDMR ( chiar daca ultimii nu sunt in guvern, dar sunt direct raspunzatori), si nimic nu ii poate opri, romanii au uitat ca libertatea s-a castigat cu sange si cred ca orice li se cuvine fara a mai lupta in continuare

  5. Probabil ca un anumit dosar aflat pe rol trebuie neaparat inchis oficial, inaintea raspunsului pe care il va da UE.
    Altfel nu se explica „taimingul” ales de cucoana Munteanu pt a trimite circulara respectiva catre subalterni.
    E cu dedicatie (de fapt un ordin camuflat) catre un anume procuror care ancheteaza o anume persoana (sau grup infranctional) sa inchida urgent si oficial ancheta, inainte sa apara eventuale complicatii daca decizia UE va contrazice hotararea CCR.

  6. Nu este nimic surprizător in faptul ca justiția romană este subordonata cleptocrației.

    Orice “surprindere” reclamata de către presa este ipocrita.

  7. Ăștia nu merită nici pensia contributivă, nu una specială nesimțită. Și ar trebui să dea înapoi și banii primiți ca salar până acuma.

  8. Acum e de vina DNA pentru că judecătorii decid din 2022 așa pe toate dosarele inclusiv la alea mari? Urmează să aflăm că legile date de parlament și deciziile Ccr sunt cele mai bune de pe pământ…

  9. Iaca așa se transformă DNA-ul în ceva ca tămâia sau agheasmă: pentru o justiție moartă. Infractorii din mafia politică și-au îndeplinit obiectivele. Au răpus Justiția. Cu ajutorul Ficusului , al preșului de Preșoiu, Todorel, și alți troglodiți. Madam Munteanu e doar o slugă: ea servește interesele . Nu ale cetățenilor …

  10. Cum 10 iulie nu exista ca termen așteptat pt decizia CJUE se deduce instant cine a comandat acest articol

  11. Pana scapă de magistrații nedoriti și pana promovează noua garnitura de magistrați, cam așa vor arata recomandările șefilor puși de USL.

  12. Si ne mai intrebam cine de fapt a distrus aceasta tara…

  13. Deci DNA a ajuns CORUPTĂ!

  14. Asistent
    Atitudinea responsabilă a celor de pe forumul g4media mă încântă . Mai există speranță că , cândva ,când generația mea va înceta fizic sa mai existe , o alta generație mai aplicata către cinste , corectitudine , respect pt cheltuirea banului public va prelua cu adevărat destinul unei Românii mai prospere și având că direcție valorile occidentale și nu pe acelea rusești ( staliniste) sau nord coreene! Implicare tinerilor este vitală . Generația mea a facut revoluția dar nu a fost capabilă să înțeleagă că alungarea lichelelor cripto-comuniste este esențială. Numai aplicarea punctului 8 a proclamației de la Timișoara ar fi apropiat dezideratul strigat in piața Revoluției in ianuarie 1990 : „fara comuniști ” ! Sper de asemenea ca odraslele actualilor guvernanți să fie alungați la cosul de gunoi al istoriei și să nu devină șefii acestei noi generații !

  15. Am voie sa spun,avand in vedere miza uriasă,ca acel avocat general ar putea sa fie cumparat?E vorba de linistea atator „baieti destepti”?
    Am voie sa spun ca sefa de procurori judiciari,mai de graba vrea sa se razbu-
    ne pe seama pensiilor speciale si ca are educatie la nivel de „naș de tren”?
    Deocamdată,aplicarea legii penale mai favorabile este prevazuta doar de Constitutia Romaniei,care,din pacate pentru inculpati si condamnati,se subordoneaza dreptului U.E..Nicidecum nu se află in balantă.
    Deci,aici NUMAI DREPTUL U.E. prevalează.