Declarația lui Macron care a iritat Bulgaria: Prefer să văd oameni venind din Guineea sau Côte d’Ivoire legal, care sunt aici și fac această muncă, decât filiere bulgare sau ucrainene clandestine
Stânga nu este singura ofensată de interviul acordat de Emmanuel Macron revistei săptămânale “Valeurs actuelles”. Prim-ministrul bulgar, Boiko Borisov (PPE), nu-și revine, scrie Le Point, citată de Rador.
- Un pasaj din interviu a provocat emoție și s-a aflat pe prima pagină a presei de la Sofia. Emmanuel Macron pledează pentru o imigrație economică legală, controlată, și își dezvăluie fondul gândirii fără niciun filtru: “Există locuri de muncă pe care nu le veți ocupa cu francezi, cum este meseria de spălător de vase. Sunt lucid: era imposibil și acum 40 de ani! Prefer să văd migrație legală, înregistrată, în limita unor cote, vreme de x ani mai curând decât muncă detașată ascunsă. Prefer să văd oameni venind din Guineea sau Côte d’Ivoire legal, care sunt aici și fac această muncă, decât filiere bulgare sau ucrainene clandestine”.
Ambasadoarea Franței la Sofia, convocată
Șocate, autoritățile bulgare au reacționat violent. Florence Robin, ambasadoarea Franței la Sofia, este convocată luni la Ministerul Afacerilor Externe de la Sofia. Ambasadorul bulgar la Paris, Anghel Ciolacov, va face un protest solemn pe lângă autoritățile franceze.
Relațiile s-au tensionat în așa măsură încât Emmanuel Macron a preferat să-i telefoneze direct lui Boiko Borisov pentru a rezolva “neînțelegerea”, s-a aflat sâmbătă seară dintr-o sursă de la Palatul Elysée.
Acest incident diplomatic se înscrie într-un context tensionat: mai întâi, redeschide problema muncitorilor detașați care au făcut obiectul unei directive revizuite după doi ani de procedură și o înfruntare delicată cu țările din Estul Europei Centrale.
Dar, mai ales, președintele părea să facă puțin caz de faptul că Bulgaria face parte din Uniunea Europeană și, în consecință, trebuie să beneficieze, ca toate statele membre, de libera circulație a persoanelor, una din cele patru libertăți fundamentale ale UE.
Președintele Macron, exprimându-și preferința pentru muncitori africani legali, îi șochează pe partenerii noștri europeni pe care îi asociază, de altfel, cu traficul organizat.
Se înțelege că referirea este neplăcută pentru prim-ministrul Boiko Borisov, care se bate, an după an, să lupte împotriva mafiilor.
Munca lui este de altfel salutată, în octombrie, de Comisia Europeană, care urmărește, în Bulgaria, ca și în România, “mecanismul de cooperare și verificare” (MCV).
“Comisia estimează că progresele făcute de Bulgaria conform MCV sunt suficiente pentru a îndeplini angajamentele luate de țară în momentul aderării la UE. Bulgaria va trebui să continue să acționeze fără încetare pentru concretizarea angajamentelor menționate în acest raport în vederea unei legislații concrete și unei aplicări a ei durabile. (…) Înainte de a lua o decizie finală, Comisia va ține cont de observațiile Consiliului și ale Parlamentului European.
”O incontinență verbală și intelectuală”
Incidentul diplomatic provocat de ieșirea șefului statului este sever comentat de un oficial de la Bruxelles: “Este o incontinență verbală și intelectuală. Bulgaria este în UE. Emmanuel Macron pare să nu o știe”.
Condițiile acestui interviu acordat “Valeurs actuelles” au dat sudori reci anturajului șefului statului, după cum relatează cotidianul “L’Opinion”. Emmanuel Macron a improvizat acest interviu în avionul prezidențial în timpul zborului de întoarcere din călătoria sa în oceanul Indian. Pentru alții, e cam grosolan și improvizația nu are ce caută în ceea ce pare o strategie “total de dreapta” în vederea prezidențialelor din 2022.
Boiko Borisov este cu atât mai puțin tentat să fie indulgent cu cât Emmanuel Macron l-a exasperat la ultimul summit european à propos de extinderea Uniunii.
Președintele francez s-a opus deschiderii procedurii de aderare pentru Albania și Macedonia. Macedonia de Nord a acceptat un compromis având în fundal promisiunea nescrisă a unei apropieri de Europa.
Rigiditatea lui Emmanuel Macron i-a pus pe prim-ministrul bulgar și pe președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, într-o poziție neplăcută de mare dezechilibru.
Sursa: Le Point/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu/ Sursa Foto: Facebook/ Emmanuel Macron
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii