Declarație a 13 state UE, profund îngrijorate față de riscul încălcării principiilor statului de drept, a libertății de exprimare și a libertății presei, prin măsurile adoptate de unele guverne în starea de urgență
Un număr de 13 state membre UE au dat publicității o declarație în care își exprimă profunda îngrijorare față de riscul încălcării principiilor statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale prin adoptarea unor măsuri în contextul situației de urgență, care nu ar trebui să restricționeze libertatea de exprimare sau libertatea presei. Declarația, deși nu nominalizează explicit Ungaria, vine în contextul în care premierul Viktor Orban a obținut puteri nelimitate în contextul crizei.
Declarația este asumată de Belgia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Spania și Suedia.
În document se arată că, în actuala situație fără precedent, este legitim ca statele membre să ia măsuri extraordinare pentru a-și proteja cetățenii și pentru a depăși criza.
„Cu toate acestea, suntem profund îngrijorați față de riscul încălcării principiilor statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale care decurg din adoptarea anumitor măsuri de urgență”, subliniază declarația.
Aceasta subliniază că măsurile legate de starea de urgență ar trebui limitate la ceea ce este strict necesar, ar trebui să fie proporționale și temporare, cu respectarea principiilor menționate.
Măsurile adoptate nu trebuie să restricționeze libertatea de exprimare sau libertatea presei, susțin cele 1 state.
Acestea precizează că susțin inițiativa Comisiei Europene de a monitoriza măsurile de urgență și aplicarea lor pentru a asigura valorile fundamentale ale Uniunii. De asemenea, invită Consiliul Afaceri Generale să abordeze această problema, atunci când este cazul.
Marţi, la o zi după votul din parlamentul de la Budapesta care îi atribuia puteri aproape nelimitate lui Viktor Orban, Bruxellesul a atenţionat, fără a face referire explicit la Ungaria, că măsurile excepţionale adoptate împotriva coronavirusului trebuie să fie „strict proporţionale” şi „nu trebuie să dureze pe termen nedefinit”.
Premierul ungar naţional-conservator Viktor Orban a obţinut undă verde de la parlament pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe durată nedeterminată, pe motiv de luptă împotriva noului coronavirus.
Legea adoptată de parlament introduce astfel o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru răspândirea de „ştiri false” despre virus sau despre măsurile guvernului, în contextul în care puţinele organe media independente din ţară se confruntă deseori cu astfel de acuzaţii.
Noile dispoziţii îi vor permite premierului ungar să prelungească pe termen nedeterminat starea de urgenţă în vigoare de la 11 martie, fără a mai cere aprobarea parlamentului.
În cadrul acestui regim, guvernul poate „suspenda utilizarea anumitor legi prin decret, se poate eschiva de dispoziţii statutare şi poate introduce alte măsuri extraordinare”, prin ordonanţe guvernamentale, cu scopul de a garanta „sănătatea, securitatea personală şi materială a cetăţenilor”, precum şi pentru a proteja economia.
Citește și
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii