Declaraţie comună a mai multor misiuni diplomatice şi organizaţii internaţionale din Bucureşti, prin care îşi exprimă sprijinul pentru Bucharest Pride 2023
Mai multe misiuni diplomatice şi organizaţii internaţionale din Bucureşti au semnat o declaraţie comună, prin care îşi exprimă sprijinul pentru Bucharest Pride 2023, ajuns la cea de-a 18-a ediţie. Potrivit semnatarilor, Bucharest Pride şi toate evenimentele Pride din România sunt ocazii importante de a susţine drepturile şi incluziunea LGBTIQ+. Ambasadele felicită organizatorii, voluntarii şi participanţii pentru munca şi eforturile lor în vederea egalităţii în drepturi. „Realizăm că este nevoie de mai multe eforturi pentru ca persoanele LGBTIQ+ să se bucure de egalitate deplină în drepturi. Vom continua să lucrăm împreună cu autorităţile române şi cu societatea civilă pentru a ne asigura că toate persoanele sunt tratate cu demnitate şi respect”, se arată în declaraţia comună, preluată de News.ro.
”Noi, misiunile diplomatice şi organizaţiile internaţionale din Bucureşti semnatare ale acestei declaraţii, ne exprimăm sprijinul pentru Bucharest Pride 2023. Aceasta este cea de-a 18-a ediţie a acestui eveniment anual care sărbătoreşte diversitatea şi demnitatea comunităţii LGBTIQ+ din România. Bucharest Pride şi toate evenimentele Pride din România sunt ocazii importante de a susţine drepturile şi incluziunea LGBTIQ+. Felicităm organizatorii, voluntarii şi participanţii pentru munca şi eforturile lor în vederea egalităţii în drepturi. Ne reafirmăm angajamentul de a respecta, promova şi proteja principiile egalităţii, nediscriminării şi drepturilor omului pentru toate persoanele, indiferent de orientarea lor sexuală, identitatea de gen sau caracteristicile sexuale”, se arată în declaraţia comună, postată pe pagina de Facebook a Ambasadei SUA la Bucureşti.
Misiunile diplomatice mai transmit că ”susţin ferm comunitatea LGBTIQ+ din România în demersurile sale pentru egalitatea în drepturi, în conformitate cu legislaţia internaţională a drepturilor omului şi principiul drepturilor universale ale omului”.
”Curtea Europeană a Drepturilor Omului a formulat un cadru clar pentru protejarea drepturilor persoanelor LGBTIQ+. Curtea a stabilit obligativitatea asigurării egalităţii în cadrul legislaţiei naţionale, cum ar fi instituirea unor mecanisme eficiente de răspuns la infracţiunile motivate de ură, protecţia juridică pentru familiile de acelaşi sex şi o procedură legală transparentă şi accesibilă de recunoaştere a genului pentru persoanele transgender. În acest context, încurajăm autorităţile române să abordeze orice lacune legislative actuale cu scopul respectării depline a drepturilor LGBTIQ+”, se arată în declaraţia comună.
În declaraţie se mai afirmă că ”egalitatea, diversitatea, nediscriminarea şi respectul pentru drepturile universale ale omului fac parte din valorile noastre fundamentale şi trebuie să acţionăm pentru a apăra aceste valori, atât în ţările noastre, cât şi la nivel global”.
”Realizăm că este nevoie de mai multe eforturi pentru ca persoanele LGBTIQ+ să se bucure de egalitate deplină în drepturi. Vom continua să lucrăm împreună cu autorităţile române şi cu societatea civilă pentru a ne asigura că toate persoanele sunt tratate cu demnitate şi respect”, spun ambasadele.
Misiunile diplomatice şi organizaţii internaţionale din Bucureşti semnatare ale declaraţiei comune sunt: Argentina; Austria; Belgia; Canada; Cehia; Cipru; Chile; Croaţia; Danemarca; Elveţia; Estonia; Finlanda; Franţa; Germania; Grecia; Irlanda; Israel; Italia; Lituania; Mexic; Norvegia; Olanda; Portugalia; Regatul Unit al Marii Britanii; Slovenia; Spania; Statele Unite ale Americii; Suedia; Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), România; Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (IOM), România; Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
Marșul Bucharest Pride se va desfășura în 29 iulie. Se va merge pe traseul Calea Victoriei – Pod Națiunile Unite – Bd. Națiunile Unite – traversare Bd. Libertății – alveola Parc Izvor – Parc Izvor.
Context. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, pe data de 23 mai, România pentru încălcarea articolului 8 din Convenție, care protejează viața de familie, în cazul celor 42 de petenți din cauza Buhuceanu și alții vs România.. Hotărârea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor.
Asociația Accept arată în comunicat că, ”în urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex. CEDO subliniază clar că aceste familii au nevoie urgent de o formă de recunoaștere care să le ofere acestor familii drepturi egale și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.”
Asociația Accept, care luptă pentru drepturile minorităților sexuale din România, califică decizia CEDO în cauza Buhuceanu și alții vs România drept istorică și solicită Guvernului și Parlamentului adoptarea de instrumente adecvate de protecție și recunoaștere juridică pentru toate familiile din România, precum: Modificarea Codului Civil pentru a permite căsătoria între persoane de același sex și recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex încheiate în străinătate; Legiferarea parteneriatului civil, indiferent de sexul celor doi parteneri de cuplu, înregistrat de către ofițerul de stare civilă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.