G4Media.ro

Declarație controversată a președintelui Ucrainei: Acuză România că a ocupat nordul Bucovinei…

sursa foto: Radio Europa Libera

Declarație controversată a președintelui Ucrainei: Acuză România că a ocupat nordul Bucovinei în 1918, teritoriu care nu fusese însă niciodată al Ucrainei

UPDATE: Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, arată într-o postare pe Facebook că a fost vorba despre o eroare de traducere a oficialilor de la Kiev: ”E de înțeles că puțini oameni în România au văzut declarația Președintelui ucrainean în original, adică în limba ucraineană, ci au luat traducerea în engleză, unde fraza originală “Північну Буковину зайняли румуни” («Bucovina de Nord a fost luată de români») a fost tradusă ca “Northern Bucovina was occupied by Romanians”. Sigur, este vorba de traducerea oficială, dar care totuși rămână doar o traducere și nu schimbă textul original. Cei care vor pot verifica ușor video originală.

—————-

Președintele ucrainian, Volodimir Zelenski, a făcut miercuri o afirmație controversată, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Unității Ucrainei, susținând că nordul Bucovinei a fost ocupat de români în 1919. De fapt, Bucovina de Nord nu a fost niciodată parte din Ucraina, până în 1991, după destrămarea Uniunii Sovietice.

Zelenski aduce practic un omagiu liderilor autoproclamatelor state ucrainiene Republica Populară Ucraineană și Republica Populară a Ucrainei Occidentale, care pe 22 ianuarie 1919 au semnat Actul Zlukî, un acord menit a crea un stat ucrainian unificat.

Potrivit Actului Zlukî, ”teritoriul Ucrainei, divizat de secole, ce include Galiția, Bucovina, Rutenia Carpatică și Ucraina de la Nipru vor deveni acum o Ucraină unită și mare. Visurile pentru care au luptat și au murit cei mai buni fii ai Ucrainei s-au îndeplinit”.

Pe 21 ianuarie 1999, Președintele Ucrainei Leonid Kucima a semnat un decret prin care „Ziua unității Ucrainei” se sărbătorește în fiecare an pe 22 ianuarie.

”În toate colțurile Ucrainei acest acord a fost primit cu entuziasm și inspirație: a existat la acel moment o șansă de a construi o țară unită și independentă. Din păcate, această șansă a fost ăierdută. Ambițiile oamenilor politici i-au împiedicat să înfăptuiască o adevărată unitate statală. Unitate nu vorbe, ci în fapte. Curând, liderii Republicii Populare Ucrainiene au părăsit Kievul sub presiunea bolșevicilor, iar cea mai mare parte a teritoriului Galiției a fost ocupat de trupele poloneze. Bucovina de Nord a fost ocupată de români, iar Cehoslovacia a luat Transcarpatia”, a afirmat Volodomir Zelenski în mesajul transmis miercuri cu ocazia Zilei Unității Ucrainei, postat pe site-ul oficial al președinției ucrainiene.

Contextul istoric

Bucovina a făcut parte din Principatul Moldovei până în 1775, când, prin tratatul de la Kuciuk-Kainargi semnat la finalul războiului ruso-turc din 1768 – 1774, Bucovina a fost cedată Imperiului Habsburgic.

La finalul Primului Război Mondial, în noiembrie 1918, în contextul destrămării Imperiului Austro-Ungar, Bucovina s-a unit cu România, demers recunoscut internațional prin Tratatul de pace cu Austria, încheiat la Saint-Germain-en-Laye, la 10 septembrie 1919.

În vara anului 1940, însă, în urma Pactului Ribbentrop – Molotov, Bucovina de Nord, împreună cu Basarabia și Ținutul Herța, au fost încorporate în Uniunea Sovietică, din care au făcut parte până la destrămarea acesteia, în 1991. Începând cu acest an, Bucovina de Nord a ajuns parte a Ucrainei, devenită independentă.

Foto: Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei / Sursa: Europa Liberă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

33 comentarii

  1. Pai ucrainieni nu sunt aia pe care la indicatiile SUA noi ii ajutam in perioada cand aveau problemle in dombass….cand le conduceam cica apararea cibetnetica..ii dor in cot..bine ca Ungaria stie sa si apare metnici din Ucraina ,noi nu..

  2. Pentru un clovn, e bine ca a auzit de Bucovina. In rest tot inima de slav e si in el

  3. SARACU’, e actor. nu le are cu evenimente „petrecute inainte sa se nasca” :).

  4. LA RUSI SI UCRAINENI ISTORIA SE PREDA ALTFEL DUPA BUNUL LOR PLAC

  5. Vad ca si G4media cade in greseala folosirii pe alocuri a termenului „Bucovina de nord” in loc de „nordul Bucovinei”. E o singura Bucovina. Partea de nord a fost smulsa.
    De Zelenski ce sa spun: un clovn cu aere. Curind se va dezumfla.

    • Mai corect, Bucovina nu exista. Numele a aparut odata cu acapararea de catre Imperiul Habsburgic (atunci a aparut prima oara denumirea acestui teritoriu, la care otomanii oricum nu puteau emite nici o pretentie).
      Deci denumirea corecta este nordul Moldovei.

      Apropo, Moldova este tot una singura (nu exista Moldova de peste Prut si alte bazaconii).

      PS
      Moldova vine de la latinescul/dacicul „molto davo” adica multe cetati. Pe care nu le studiaza nimeni dupa 2000 de ani. Halal urmasi….

  6. Cine își închipuia că naționaliștii și ultranaționaliste la putere în Ucraina privesc cu ochi favorabili minoritatea românească din Bucovina de nord este naiv.
    Politica oficială a Ucrainei post maidan este ultranaționalista.

  7. Retorica nationalista ucraineana este identica cu cea romaneasca: aceleasi tip de argumente si aceleasi falsuri istorice.
    Hotii striga hotii. 🙂

    • Până acum nu ți-a spus nimeni că ești un idiot? Eu îți spun că chiar ești! Cum poți tu, idiotule și incultule, să spui că România Mare este un fals istoric ca și „Ucraina Mare”? De când este victima (România) la fel de vinovată ca și agresorul (Ucraina, în cazul Bucovinei)? Tu nu ai auzit că întreaga Bucovină în epoca medievală a aparținut Principatului Moldovei și nu „Ucrainei”(noțiunile de „ucrainean” și „ucraineană” apar de abia la sfârșitul sec. XIX și la începutul sec. XX, în același timp cu statul „ucrainean”, atât noțiunea cât și statul fiind făcături nemțești!)? Sau de declarația de unire a Bucovinei cu România din 1918, votată inclusiv de minoritatea germană și poloneză, nu numai de români! Normal că tu nu ai de unde să știi dacă ești prea prost! Tu cu cine ai „studiat” istoria? Din câte se pare nici măcar cu femeia de serviciu nu ai „studiat-o”. Dacă nu îți convine aici hai marș în țara de unde îți primești banii, postacule (ciudat faptul că nu ai spus nimic despre falsurile istorice aduse de unguri! Sau poate că nu?!)! În concluzie, dacă tăceai, filozof rămâneai!

  8. Strict tehnic vorbind trupele romance au fost angajate in campania poloneza din Galitia din 1919. A existat o ofensiva poloneza-romana cu implicarea a approx 10.000 de soldati romani. Deci nu as zice ca este o declaratie controversata. https://m.youtube.com/watch?v=zk0IZsshET0

    • Tehnic vorbind articolul ar fi trebuit sa se sprijine pe o documentare mai serioasa si sa nu ramana la nivelul unui scolar care a invatat doar istoria urss.
      Pana in 1991 nordul Bucovinei a fost inclus, ca organizare administrativa in teritoriul alocat de catre tatuca-stalin pentru RSSUcraineana. Granitele interne in urss au fost stabilite cat se poate de arbitrar tocmai cu scopul de a nu respecta cumva delimitari pe baze de identitati nationale.
      Asadar, nici afirmatia „teritoriu care nu fusese însă niciodată al Ucrainei” nu e chiar corecta.
      Ucraina isi face acum loc in geografie cu ce a mostenit de la urss desi, care mai de care din liderii ei se proclama antisovietici.
      Intre Polonia si Ucraina (atat cat a fost un stat cu numele Ucraina) granita a fost timp de sute de ani destul de variabila, Polonia jucand mai mereu ca mare putere locala.
      Razboiul din 1919 a fost purtat intre o coalitie antibolsevica si noua putere bolsevia, care ameninta sa se extinda pana la Atlantic daca visul lui lenin s-ar fi putut indeplini. Bolsevicii contau pe faptul ca tarile abia iesite din razboi nu vor opune decat o rezistenta slaba.
      Printr-un mare efort s-a reusit oprirea ofensivei bolsevice altfel, cine stie cum se scria istoria. Putem specula ca Ucraina nici nu ar mai fi ajuns vreodata sa devina un stat separat de Rusia.
      Din pacate pentru ei, nationalistii ucrainieni par a fi veniti din trecutul indepartat; ei nu reusesc sa gandeasca la poporul din Ucraina ca la o natiune multietnica, rezultata din secole de convietuire sub diverse stapaniri straine cu granite in permanenta miscare. Daca ar fi putut admite drepturile si identitatea celorlalte etnii, ar fi putut spera la o solidaritate intre acestea si cu siguranta, nu ar fi luat-o pe coaja de la rusi atat de rapid … si asa de umilitor, pana la urma.
      Daca ei se asteapta ca: polonezi, ruteni, romani, rusi , maghiari…si ce-or mai fi, sa accepte sa se numeasca dintr-o data ucrainieni si sa-si uite limba si cultura, nu vor ajunge niciodata sa fie un stat stabil.
      Si, cel mai mare pericol nu vine de la romani, maghiari sau polonezi pe care ii tot zgandare politicienii lor…

    • Mitrofan, este indicat sa gandesti pana la capat inainte sa spui ceva.
      Altfel risti sa FACI PE desteptul. „Strict tehnic”? Esti ridicol.

    • Buna Ioan. Poti sa clarifici putin unde nu am gandit pana la capat?
      Mentiunea mea era pe partea de ocupatie militara. In cadrul procesului de unificare cu Bucovina nu au existat conflicte armate intre Armata Romana si ucrainieni. Prin’ strict tehnic’ ma refeream mai degraba la ‘Lasand ideologia deoparte’ . Exprimare nefericita.

      O ultima mentiune. Nici Albi si nici Rosii nu recunosteau o suveranitate ucrainiana pe un teritoriu considerat tarist/sovietic.

    • @D Mitrofan
      In 1919 armata ucrainiana, care … ? A existat o entitate statalain acel conflict, cu care sa se discute separat in afara de succesorul imperiului tarist care era puterea bolsevica?
      Revin … noi suntem doar niste comentatori. Articolul asta merita un suport „tehnic” mai bine documentat, altfel ne luam la hartza fara rezultat decat vesnica ne-pace.

  9. La fel de deștept ca celălalt clovn de la casa albă care a zis că SUA și Italia au avut relații bune încă de pe vremea imperiului roman. De-aia nu-i bine să ai consilieri ignoranți, că-ți pregătesc un discurs cu care te faci de râs în lume.

  10. Păi d Boia ce părere are? În rest tot felul de neaveniți își dau cu părerea în probleme de istorie.

  11. Ori a lipsit de la ora de istorie ori a învățat istoria comunisto-sovietică. În orice caz, ar trebui nu numai să-și ceară scuze ci și să restituie teritoriul respectiv. Poate chiar cu dobândă.

  12. Asta e actor,aschenazi si prost informat si consiliat ce pretentii sa ai .Ucrainienii l.au votat e al lor.Daca el vrea ii deporteaza in Romania pe toti,asta.i consideratia lui pentru natia romaneasca,sper ca Iohanis sa.i improspateze memoria in ce pozitie se afla,aici nu.i pe platoul de filmare!

  13. Tineti minte: Ucrainienii nu ne sunt prieteni! Nu ne-au fost niciodata si mereu am fost in conflict! O tara artificiala creata de frati lor rusi, o tara tampon intre Europa si ursul cel mare si rau Rusia! Nu uitati de cazul insula Serpilor si faptul ca minoritatea romana din Ucraina nu are dreptul de predare in limba materna!

    Ucraina merita sa ramana o tara esuata de la marginea Europei.

    • Te contrazic, Ucraina este și creația Germaniei!
      @http://www.cunoastelumea.ro/dr-mircea-dogaru-natiunea-ucraineana-inventia-serviciilor-secrete-germano-austro-ungare/

    • Te contrazic! Ucraina este și creația Germaniei!

  14. Ucraina ca stat are dreptul de a exista. Dar actualul stat Ucraina are in el niste defecte de conceptie (si anume in cateva planuri: conceptual, cultural, politic, juridic, si lista poate continua). Deci nu este vorba de insuficiente de optimizare (astea ar fi rezolvabile), ci de defecte de conceptie (sau de design, daca vreti). Prin urmare actualul stat Ucraina nu este viabil.

    Totusi este nevoie de o Ucraina suficient de solida incat sa nu o pape Rusii. Deci, Ucraina trebuie re-facuta (inclusiv redesenata teritorial), si nici nu este garantat ca solutia optima (si stabila adica – ca sa zic asa) este un singur stat. Marea problema, este cum s-ar putea dizolva si re-constitui statul/statele succesoare ale Ucrainei (1) fara mari turbulente interne si (2) fara sa o pape Rusii cu turbulente cu tot.

    Cine are idei, sa le comunice (pentru dezbatere) in spatiul public – evident in mod civilizat si inteligent. Nu scrie nicaieri ca Romanii / Romania nu poate fi o forta de propunere (si de co-implementare) pentru solutii politice.

  15. In momentul cand rusii si-au luat Crimeea inapoi, era momentul sa ne luam Buceacul-pamant romanesc-Cahul, Bolgrad si Ismail, respectiv tinutul Hertei si Cernautiului- parte a Bucovinei- teritorii romanesti.Acesti ruteni urmasii detasamentor ss ale lui Hitler nu au ce cauta pe pamant romanesc.Asteptam ca Iohannis sa manifeste o pozitie vehementa iar MAE sa-l convoace pe ambasador concomitent cu expulzarea a cel putin 10 diplomati.

    • OMV, ce propui tu aici ar fi o cadere din lac in put.
      Nu asa se rezolva problemele istorice-teritoriale. Ar fi o tampenie colosala, lansarea Romaniei intr-o actiune precum invazia ruseasca a Crimeei. In realitate, rusii nu au rezolvat nimic, nu si-au luat „inapoi” nimic din punct de vedere legal, si deci solutia lor nu este stabila. Faptul ca mai ocupasera Crimeea pe vremea Imperiului tarist nu le da rusilor dreptul sa ocupe tari asa cum „vrea” muschii lor. Din contra, Crimeea poate fi punctul de origine al dezintegrarii intregii Rusii.

      Da, sunt de acord ca teritoriile respective nu apartin de drept Ucrainei ci Romaniei, dar fortarea nerabdatoare a unei pseudo-solutii NU este o solutie propriu-zisa. Din contra, ar fi (presupuanand ca ar duce la ceva) chiar un argument impotriva Romaniei pe termen lung, ceea ce nu vrem.

      Altundeva este solutia potentiala, si am spus-o in comentariul de deasupra: Ucraina actuala nu este un stat viabil – prin urmare situatia ucrainei se va agrava pana va da in clocot –> Romania trebuie sa se pregateasca pentru ca fi o forta de propunere si actiune in ACEL moment.

      Si mai este ceva: aici nu este vorba numai de relatiile dintre Romania si Ucraina. Este vorba si de relatiile dintre mai multi actori de diferite niveluri si cu diverse interese: Romania, Ucraina, Rusia, SUA, Polonia, UE, NATO, Turcia, Germania, Franta, UK, Bulgaria, Belorusia, Georgia, Canada, Olanda, Grecia, si altele.

  16. si-asa va doare-n cot pe voi, sudistii, de Moldova si Bucovina ! Nu stiu de ce va mai strofocati de indignare cu ocazia asta ?

  17. @Ioan Este timpul sa lasam in spate sloganurile „fa-te frate cu d…. pana treci puntea”, „lasa maica e bine asa bine ca nu-i razboi”, ce ti-e scris in frunte ti-e pus” sau mitul mioritei de care numai scapam.Daca nu vom adopta politica „prin noi insine” nu vom avea autostrazi, demnitate ca popor, si vom ajunge cuica bataiilor dar „capul plecat, sabia nu-l taie” si vom gasi permanent justificari ale inactiunii nostre si a pozitiei”ghiocel” avute de-a lungul istoriei.

    • OMV, dar nu este vorba despre asa ceva! Am spus inteligent.
      Inteligent nu inseamna „fa-te frate cu d…. pana treci puntea”, „lasa maica e bine asa bine ca nu-i razboi”, „ce ti-e scris in frunte ti-e pus”, „„capul plecat, sabia nu-l taie” sau mitul mioritei. Din contra, ce ai citat tu – foart bine remarcat de altfel – nu sunt forme de manifestare a inteligentei ci ale prostiei. (Dar scot de aici mitul Mioritei care este altceva, mult mai complex). Nici nu inseamna ceva contra ideii de noi insine.

      Dar a te baga cu capul inainte fara sa gandesti nu-i mai bine.
      Iar o atitudine energica si volontari nu inseamna in mod obligatoriu sa te duci ca berbecu’ cu capul inainte. Sper ca ca iti dai seama (altfel n-am facut decat sa-mi pierd vremea cu tine).

  18. proaspat ales a inceput cu un Stand-up comedy scris de Putin in timp ce drepturile minoritatilor din Ucraina sunt scrise in cheia tragediei grecesti ?
    Frumos, mai ales dupa atatea angajamente di mesaje de solidaritate date din partea Romaniei si Poloniei.

  19. Prea multi atoatestiutori…
    Incercati sa cititi 3 subiecte, e vorba de conflicte ulterioare dezagregarii imperiilor vecine:
    – razboiul polono-lituanian
    – razboiul polono-sovietic
    – razboiul sovieto-lituanian
    S-au caftit toti cu toti, iar azi toti sustin ca au iesit în paguba…

  20. In decembrie 1918, dupa infrangerea Germaniei, Bucovina isi hotaraste soarta hotarand unirea cu Romania, tara mama, imperiul habsburgic ce a stapanit-o intre 1775 si 1918 fiind destramat.
    La o luna dupa aceasta, in ianuarie 1919, ucranienienii se unesc si incorporeaza in actul Zulki si Bucovina, care deja era unita cu Tarasi nu le-a apartinut niciodata.
    Intrebarea mea: cand va apare si in Romania un partid sau un important om de stat care sa strige aceste adevararuri si sa infiereze pe cei care mint cu nerusinare, iar simpla vecinatate nu ne face “ prieteni”.
    Mujicul tot mujic ramane, ca-i rus sau ucrainean.
    Doar ai nostri au devenit niste “ mojici” de neica nimeni.

  21. Bucovina nu exista. Numele a aparut odata cu acapararea de catre Imperiul Habsburgic
    Deci denumirea corecta este nordul MOLDOVEI.

  22. Întrebării pe bucovineni sau Basarabeni daca vor unire să auziți răspunsuri nene