Declarație surprinzătoare a ambasadorului Beijingului la UE: Prietenia „‘fără limite” dintre China și Rusia „nu este altceva decât retorică”
Ambasadorul Chinei la Bruxelles, Fu Cong, a declarat că Beijjingul nu este de partea Rusiei în războiul din Ucraina. Prietenia „‘fără limite nu este altceva decât retorică”, a spus el, referindu-se la o declarație de anul trecut despre relația dintre cele două țări.
Într-un interviu acordat New York Times înaintea unei misiuni diplomatice europene la Beijing, ambasadorul Chinei la Uniunea Europeană a declarat că criticii au interpretat greșit relația țării sale cu Rusia și a sugerat că legăturile lor ar putea să nu fie atât de nelimitate precum au declarat cândva liderii lor.
Ambasadorul chinez, Fu Cong, a vorbit cu The New York Times înainte ca președinții Emmanuel Macron din Franța și Ursula von der Leyen din partea Comisiei Europene să se deplaseze miercuri în China pentru o călătorie de trei zile.
Cu doar trei săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, președinții Vladimir Putin și Xi Jinping au semnat o declarație comună în care afirmau că prietenia dintre țările lor „nu are limite”. Dar Fu a declarat că China nu a fost de partea Rusiei în război și că unii oameni „interpretează în mod deliberat greșit acest lucru, deoarece există așa-numita prietenie sau relație „fără limite””.
El a adăugat: „‘Fără limite’ nu este altceva decât retorică”.
Fu a declarat că Beijingul nu a oferit asistență militară Rusiei și nici nu a recunoscut eforturile acesteia de a anexa teritorii ucrainene, inclusiv Crimeea și Donbas.
Beijingul nu a condamnat invazia, a spus el, pentru că a înțeles afirmațiile Rusiei privind un război defensiv împotriva NATO și pentru că guvernul său crede că „cauzele profunde sunt mai complicate” decât spun liderii occidentali.
În ceea ce privește faptul că Xi nu l-a sunat încă pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ambasadorul a susținut că lipsa unui astfel de apel nu are o importanță majoră și că există contacte frecvente la nivel inferior între cele două țări. Analiștii occidentali au pus în contrast această lipsă de comunicare cu contactul strâns dintre Xi și Putin, inclusiv o călătorie a lui Xi la Moscova luna trecută.
„Știu că oamenii sunt fixați pe convorbirea prezidențială”, a spus Fu. „Faptul că președintele Xi nu vorbește cu Zelenski nu înseamnă că China este de partea Rusiei în problema ucraineană”.
Fu l-a criticat pe secretarul de stat Antony J. Blinken pentru că a declarat în februarie că China ia în considerare furnizarea de arme letale Rusiei. Blinken, a spus dl Fu, răspândea „minciuni la televizor”.
China și națiunile din UE au legături comerciale semnificative – China a fost a treia cea mai mare destinație a bunurilor exportate de UE în 2022 și cel mai mare exportator de bunuri către bloc – iar Fu a declarat că vizita din această săptămână ar fi o oportunitate de a se concentra din nou asupra elementelor fundamentale ale acestei relații.
De asemenea, Fu a sugerat că China este deschisă la un acord cu Europa privind sancțiunile și investițiile.
Ambasadorul a îndemnat Europa să își croiască propriile politici distincte de cele ale SUA, atingând un punct de discuție cheie al Chinei.
Pe lângă faptul că l-a criticat pe Blinken, Fu a acuzat Statele Unite că încearcă în mod nedrept să limiteze dezvoltarea Chinei sub pretextul preocupărilor de securitate.
El a spus că Europa ar trebui să își traseze propriile politici și să dezvolte mai multă „autonomie strategică”, în loc să urmeze exemplul Washingtonului.
Spunând acest lucru, Fu a atins o întrebare deschisă în cercurile de elaborare a politicilor din UE: s-a apropiat Europa prea mult de SUA după alinierea lor profundă în ceea ce privește susținerea Ucrainei, iar acest lucru reprezintă acum un risc ca Europa să nu acționeze în propriul interes față de China?
„UE pretinde să fie un centru mare, un centru de putere în lume, un centru de putere independent în lume, la fel de mult ca și Statele Unite, la fel de mult ca și China”, a spus Fu. „Deci, de ce trebuie să asculte tot timpul de Statele Unite?”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii