Declarații controversate la Ministerul Sănătății. Purtătorul de cuvânt Oana Grigore, după ce o femeie a murit în urma unui avort: ”Obligația medicului nu există în cazurile de avort la cerere. Ministerul Sănătății încurajează natalitatea”
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, a făcut declarații controversate pentru Pressone.ro, după ce o femeie din județul Prahova a murit, la începutul săptămânii, în timpul unei întreruperi de sarcină la cerere. Grigore a declarat că ”obligația medicului nu există în cazurile de avort la cerere” și că ”Ministerul Sănătății încurajează natalitatea”.
Jurnaliștii Pressone.ro au documentat cazul unei femei de 45 de ani din Băicoi, însărcinată în 12 săptămâni, care a mers la un cabinet privat din Ploiești pentru avort. În timpul procedurii, femeia a murit.
Contactată de jurnaliștii Pressone.ro, Oana Grigore a făcut mai multe declarații controversate referitoare la avort și obligațiile medicilor sau responsabilitatea Ministerului Sănătății, instituția al cărui purtător de cuvânt este:
- ”Ministerul Sănătății încurajează ducerea sarcinii până la capăt, nu încurajează avorturile. Doar în situația în care pune viața mamei sau a fătului în pericol, evident. O situație medicală. Dar noi nu încurajăm întreruperile de sarcină la cerere (…) Noi nu încurajăm aceste întreruperi de sarcină. Nu se consideră responsabilitatea ministerului un act care este o voință personală. Noi ne ocupăm de persoane care sunt bolnave. Noi încurajăm natalitatea. Încurajăm alăptarea copiilor la sân. Sunt politici ale Ministerului Sănătății. Avortul la cerere este la latitudinea medicului dacă acceptă sau nu acceptă o asemena practică. Nu este o obligație (…) Obligația medicului nu există în cazurile de avort la cerere. Obligația medicului este de a salva viața fătului sau a mamei în momentul în care o sarcină nu poate fi dusă la capăt. Iar Ministerul, v-am mai spus, vă mai repet încă odată, că poate așa înțelegeți ceea ce vorbesc eu, limba română, Ministerul încurajează natalitatea”, a declarat Oana Grigore. Citește ancheta integrală a Pressone.ro, aici.
Nici Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății de 17 ani, nici Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, nu au oferit un punct de vedere până la publicarea acestui material.
Context
Întreruperile de sarcină la cerere nu se fac deloc în 51 de spitale din 29 de județe, scria EduPedu.ro în iunie 2019. Concluzia se desprinde din Raportul de cercetare “Refuzul la Efectuarea Avortului la Cerere în România 2019”, realizat înaintea sărbătorilor de Paște de Centrul FILIA, în parteneriat cu ECPI. “Un alt aspect important de luat în considerare este limbajul inadecvat al operatorilor sau al medicilor din timpul conversațiilor telefonice”, precizează autorii cercetării.
Aceștia amintesc faptul că nu există educație sexuală obligatorie în școli, deși 76% dintre români consideră că ar trebui să fie predată (Barometru de Gen. România 2019). În plus, această problemă survine pe fondul lipsei unui program național de contracepție și planning familial care să asigure în mod gratuit accesul femeilor la metode contraceptive. Autorii studiului menționează că au contactat 158 de spitale publice care au infrastructura necesară pentru a face întreruperi de sarcină.
- Concluziile raportului:
– Se fac întreruperi de sarcină în orice perioadă a anului în 40 de spitale din 24 de județe, niciunul din București (25.3% din spitalele care au răspuns).
– Nu se fac întreruperi de sarcină la cerere în timpul sărbătorilor religioase în 36 de spitale din 19 județe (22.7% din spitalele care au răspuns).
– Nu se fac deloc întreruperi de sarcină la cerere în 51 de spitale din 29 de județe (32.2% din spitalele care au răspuns). Citește articolul integral pe EduPedu.ro.
sursa foto: Captură video
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
35 comentarii