G4Media.ro

Declarații controversate la Ministerul Sănătății. Purtătorul de cuvânt Oana Grigore, după ce…

sursa foto: Captură video

Declarații controversate la Ministerul Sănătății. Purtătorul de cuvânt Oana Grigore, după ce o femeie a murit în urma unui avort: ”Obligația medicului nu există în cazurile de avort la cerere. Ministerul Sănătății încurajează natalitatea”

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, a făcut declarații controversate pentru Pressone.ro, după ce o femeie din județul Prahova a murit, la începutul săptămânii, în timpul unei întreruperi de sarcină la cerere. Grigore a declarat că ”obligația medicului nu există în cazurile de avort la cerere” și că ”Ministerul Sănătății încurajează natalitatea”.

Jurnaliștii Pressone.ro au documentat cazul unei femei de 45 de ani din Băicoi, însărcinată în 12 săptămâni, care a mers la un cabinet privat din Ploiești pentru avort. În timpul procedurii, femeia a murit.

Contactată de jurnaliștii Pressone.ro, Oana Grigore a făcut mai multe declarații controversate referitoare la avort și obligațiile medicilor sau responsabilitatea Ministerului Sănătății, instituția al cărui purtător de cuvânt este:

  • Ministerul Sănătății încurajează ducerea sarcinii până la capăt, nu încurajează avorturile. Doar în situația în care pune viața mamei sau a fătului în pericol, evident. O situație medicală. Dar noi nu încurajăm întreruperile de sarcină la cerere (…) Noi nu încurajăm aceste întreruperi de sarcină. Nu se consideră responsabilitatea ministerului un act care este o voință personală. Noi ne ocupăm de persoane care sunt bolnave. Noi încurajăm natalitatea. Încurajăm alăptarea copiilor la sân. Sunt politici ale Ministerului Sănătății. Avortul la cerere este la latitudinea medicului dacă acceptă sau nu acceptă o asemena practică. Nu este o obligație (…) Obligația medicului nu există în cazurile de avort la cerere. Obligația medicului este de a salva viața fătului sau a mamei în momentul în care o sarcină nu poate fi dusă la capăt. Iar Ministerul, v-am mai spus, vă mai repet încă odată, că poate așa înțelegeți ceea ce vorbesc eu, limba română, Ministerul încurajează natalitatea”, a declarat Oana Grigore. Citește ancheta integrală a Pressone.ro, aici.

Nici Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății de 17 ani, nici Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, nu au oferit un punct de vedere până la publicarea acestui material.

Context

Întreruperile de sarcină la cerere nu se fac deloc în 51 de spitale din 29 de județe, scria EduPedu.ro în iunie 2019. Concluzia se desprinde din Raportul de cercetare “Refuzul la Efectuarea Avortului la Cerere în România 2019”, realizat înaintea sărbătorilor de Paște de Centrul FILIA, în parteneriat cu ECPI. “Un alt aspect important de luat în considerare este limbajul inadecvat al operatorilor sau al medicilor din timpul conversațiilor telefonice”, precizează autorii cercetării.

Aceștia amintesc faptul că nu există educație sexuală obligatorie în școli, deși 76% dintre români consideră că ar trebui să fie predată (Barometru de Gen. România 2019). În plus, această problemă survine pe fondul lipsei unui program național de contracepție și planning familial care să asigure în mod gratuit accesul femeilor la metode contraceptive. Autorii studiului menționează că au contactat 158 de spitale publice care au infrastructura necesară pentru a face întreruperi de sarcină.

  • Concluziile raportului:
    – Se fac întreruperi de sarcină în orice perioadă a anului în 40 de spitale din 24 de județe, niciunul din București (25.3% din spitalele care au răspuns).
    – Nu se fac întreruperi de sarcină la cerere în timpul sărbătorilor religioase în 36 de spitale din 19 județe (22.7% din spitalele care au răspuns).
    – Nu se fac deloc întreruperi de sarcină la cerere în 51 de spitale din 29 de județe (32.2% din spitalele care au răspuns). Citește articolul integral pe EduPedu.ro.

sursa foto: Captură video

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

35 comentarii

  1. Ferească Dumnezeu de asemenea lume nebună! Păi făi nebuno, răspunderea medicului este în orice moment la orice tip de operație. Dacă cerea femeia să îi scoată hemoroizii si apoi murea, a cui era răspunderea făi nebuno? A mortului? Ferească Sfântul de schizoizi de-ăştia de medici. Mă umflă râsul, dar e de plâns rău de tot ce declară schizo asta. Ce pregătire ai tanti? Voi încurajați pe dracu! Numai după bani vă uitați indiferent ce presupune actul medical. Oricât de neînsemnat este, nesimțirea din voi cere bani. Că altfel nu vă uitați la nimeni. Moare omul cu zile dacă nu dă bani! Diavoli în halate albe! Prea puțini mai aveți conștiință si umanitate în voi.

    • După bani,după bani dar uite ce doctori creștini…dacă e sărbătoare nu servesc. Pioși domnule! Niște idioți toți, care mai de care! Asta e de 17 ani purtătoare de vorbe la minister…azi le-a purtat de dracii le-a găsit!

    • Tre’ să fii CRITIC – dar lucid: că trăim .. în România!
      (Retoric spus, evident – dar la noi – fiind tărâmul tuturor posibilităților absurde.. e de la sine înțeles.)
      *Subscriu la comment.

  2. Deci…în concluzie,ministerul sănătății ne spune că…dacă te pune necuratul sa vrei un avort în România ești moartă din start.2020 România. Dacă treci pe la Parascheva și pe la Catedrală și donezi ceva gras poate scapi.

    • Pai, operatia de apendicita e tot la cerere, nu?!
      Daca omul moare, medicul NU raspunde?!
      Cand RASPUNDE Medicul in caz ca MOARE pacientul?!
      Sa ne raspunda cucoana Purtatoare de cuvant, sa ne lumineze!!!

  3. Încă un angajat al statului care nu numai că nu cunoaște legile, drepturile și obligațiile din domeniul în care lucrează, dar mai și vorbește fără să se informeze, măcar acum când i se cer explicații.

    În timpul ăsta noi pretindem ca ei să respecte legea și să nu ne încalce drepturile. Suntem la ani lumină de stat de drept cât timp acești angajați pe care îi plătim din taxele noastre lucrează după propriile păreri ridicate la rang de reguli.

  4. 😅😅😅 In astia aveti voi incredere cand va povestesc de Covidut…. mult succes!!!😅😅😅. Si va mai mirati ca mor oamenii in spitale.

  5. ##aparatii pe „eroi”!!!!

    • E o comunista PNL, acelasi gunoi cu PSD.

    • Avortul la cerere este o CRIMA. Este justificat doar in cazuri medicale si daca este in urma unui viol. Si nu sunt deloc genul care sa meargă prea mult pe la Biserica. Crima este tot crima, indiferent de cum cauți sa o justifici.

    • N-a zis nimeni ca tre’ sa treci mult pe la biserica ca sa fii prost sadea !

  6. Si apropo, Gudurău sugaciule îți dăm si tie o muscă dacă vrei? Una de-aia de că cat. Verde. 😃 Sau preferi la popou ca să nu rămâi gravid? 😀😀

  7. Nu, el doar n-a trecut pe la școală să afle că în România legea supremă e Constituția.

  8. acel gudurau…sau poate, nu poate ce sa…

  9. Gudurău pe lângă tactu, pensionarule! 😉
    Nu e treaba ta ce face fiecare acasă la el. Nu te mai băga ca musca-n dosu’ iepei! 😉

  10. Sunt cu totul de acord cu ce zice doamna. Daca doresti avort mergi frumos la privat. Daca ai probleme de sanatate si avortul e solutia (viata mamei e in pericol), te serveste doctorul si la stat.
    La fel cum nu se face operatie estetica in spitalul de stat la cerere. Vorbesc de operatii estetice nejustificate de genul „vreau sanii mai mari” sau „nu imi place nasul meu”. Sistemul medical de stat e si asa suprasolocitat si fara fitele unora. Doctorii au destule cazuri serioase de care sa se ocupe.

    • Femeia avea 45 ani si nu a dorit copilul. Poate avea boli ce necesita tratament agresiv si embrionul era făcut deja praf, poate avea tarla de copii acasa si nu isi mai permitea să crească încă unul.

  11. Pe bune man, nu ne da detalii aici că nu e cazu’!

  12. Nu toată lumea e interesată de religia ta și de biblie, de-aia există Constituția care se aplică tuturor, dar e greu să pricepi. De unde nu-i, nici dumnezeu nu cere, deci ce să m-aștept .

  13. Sper ca individa va demisiona, declaratiile dincolo de cinismul lor, sunt INADMISIBILE, chiar cred ca NU asa prevede Legea!
    Am cautat, dar in mod expres NU am gasit RASPUNDEREA medicului in cazul avortuilui la cerere.
    Insa am gasit in Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii:
    capitolul:
    „TITLUL XVI: Răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice
    CAPITOLUL I: Răspunderea civilă a personalului medical.
    http://www.snspms.ro/images/download/juridic/legea%20nr%2095-2006%20republicata.pdf
    Art. 653.
    (2)Personalul medical răspunde civil pentru prejudiciile produse din eroare, care includ şi neglijenţa, imprudenţa sau cunoştinţe medicale insuficiente în exercitarea profesiunii, prin acte individuale în cadrul procedurilor de prevenţie, diagnostic sau tratament.

    • Draga lili (si toti ceilalti latrai), te afli intr-o confuzie grava. Avortul la cerere NU este act medical, de aceea nu ai gasit nimic despre asta. Ingrijirea sarcinii, diagnosticul si tratamentul afectiunilor care iti pun in pericol viata, da, acestea sunt acte medicale. Apendicita, cum ai spus mai devreme, este o afectiune care, netratata, duce la deces, din nou nu se poate compara. In caz ca nu stia(t)i, in momentul in care faci un avort la cerere semnezi un consimtamant informat in care iei la cunostinta toate riscurile pe care le comporta aceasta operatie, inclusiv decesul in urma complicatiilor, iti asumi orice deznodamant ar putea avea (pentru ca nu este un act necesar la momentul respectiv) si ii eliberezi pe medici de responsabilitati. Punct.

    • Hai Advertule că ești cel/cea mai tare. Dacă avortul (la cerere sau nu) nu e act medical ce dracu e, pieptănătură pe stînga?

    • @Advert: Te cred, doar DACA imi spui care e documentul LEGAL care PREVADE asa ceva!
      NU spun ca nu exista, te rog sa imi dai un Link sau sa-mi spui UNDE(in care LEGE sau UNDE!?) sunt prevazute in Romania TOATE astea!
      Te rog!
      Altfel, NU mai scrie abureli DACA nu ai un document sau un Act LEGAL care sa confirme ce spui!

  14. Corect Lili, există si legi, dar întotdeauna ei fac tot posibilul sa fenteze legile ca să poată scăpa de vină de fiecare dată. Atunci de ce naiba s-au făcut medici? Se câștigă bine, nu? Asta este afacerea lor. Iese banul de la pacient.

  15. ia mai du-te si te culc cu tot cu biblia ta. Daca si la varsta asta mai crezi in mos craciun si praslea cel voinic atunci iti merti soarta.

  16. Avortul e crima. Nu poate exista un drept la crima

    • Cenzorul nu mi-a lasat postarea, se pare ca i s-a parut prea de tot.
      Te las sa-ti imaginezi ce ti-am raspuns la aerul cald care ti-a iesit din creier si ti-a coborit in degete si apoi spre vazul tuturor.

  17. De-asta ne ducem dracu ca natie: plin de tampiti care latră idei doar pe calapodul lor.
    V-a dat unul de sus acces la resurse ca sa va bucurați cand mor cei care nu sunt ca voi, nu sa-i ajutati? Ipocrizia ortodoxa e caracteristica poporului.

  18. 1. Dreptul femeii la avort e LEGAL.(LEGEA defineste CLAR Conditiile).
    2. Uite ce spune un medic roman care acum lucreaza la un spital privat si care REFUZA(spitalul ii permite!) sa mai faca avorturi, dupa ce timp de 13 ANI a facut, cand lucra la spitale de stat.
    Deși nu a fost niciodată confortabil cu avorturile la cerere, crede că spitalele publice TREBUIE să ofere acest serviciu femeilor din România.
    Vice.com, 28 Iunie 2019: „Am întrebat un medic ginecolog din România de ce refuză să facă avorturi.
    „Reporter: Credeți că în acest context s-ar putea ajunge la interzicerea avorturilor în România?
    MEDIC: Eu nu sunt de acord cu interzicerea avorturilor în niciun caz, e o nebunie. Dacă mergem în orice cimitir, o să vedem foarte multe cruci ale unor femei tinere, care au murit pe capete în anii ’70 și ’80. Sunt acele femei care nu au avut opțiunea de a întrerupe o sarcină în condiții de siguranță. Nu avem voie să ne întoarcem acolo. Întotdeauna va trebui să existe necesitatea de planning și nu cred că mai are cum să se ajungă la așa ceva.
    În primul rând, femeile ar lua atitudine și ar afirma că este în continuare un serviciu de care au nevoie. Nici lumea medicală nu ar fi de acord cu interzicerea avorturilor, pentru că mai sunt mulți medici care au activat și înainte de ’89 și își amintesc prin ce drame treceau zi de zi: le mureau femei sub ochii lor. E o istorie recentă. Și dacă nu ar mai fi recentă, vom avea în continuare voci care să ne amintească ce s-a întâmplat în comunism. Nici cu un lider religios la putere, eu nu cred că vom mai ajunge în situația interzicerii avortului în România.”

    Anterior, in interviu a SPUS: LIPSA planning-ului familial si a EDUCATIEI Sexuale in Romania inca din scoala sunt problemele nerezolvate ale Romaniei..
    Din acest pdv, Romania e inca in secolul trecut…

    Ce spune despre Avort la cerere Avocata Iustina Ionescu de la European Network of Legal Experts, care a colaborat la realizarea Raportului Centrului FILIA(FILIA=ONG care se ocupa cu egalitatea de gen):
    „Discuția este una de natură etică, legală și sistemică. Planningul familial este o idee extraterestră în multe zone din România. Conducem detașat în Europa la capitolul mame minore, dar și la avorturi în rândul acestora. Cu toate astea, de educație sexuală nici nu se poate aduce vorba în școli fără să te trezești cu un boicot marca CpF sau cu furia oarbă a Bisericii Ortodoxe Române. E greu să-i uiți cuvintele purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, care se opunea ferm unor cursuri complexe de sex-ed în școli pentru că „nu trebuie să absolvim cursuri de kamasutra ca să fim oameni normali”.

    Va rog, comentariile sa fie bazate pe Articole din LEGE cand comentati declaratiile halucinante ale cucoanei pareloloage de la Ministerul Sanatatii(cititi bine, cucoana asta NU a mentionat nici o LEGE in sprijinul declaratiilor ei socante!!), suntem la Anul 2020, altfel abureli din satele uitate de lume ale Romaniei sarace unde analfabetismul domneste NU ma conving!

    Femeia din Prahova avea Drept LEGAL la Avort la cerere, AVORT care TREBUIA efectuat in deplina siguranta pentru VIATA ei.
    Medicul va raspunde in fata LEGII.
    Dumnezeu s-o odihneasca in pace…

    • Nu sunt lozinci, sunt INFORMATII de care are NEVOIE mare Societatea romaneasca, ramasa mult in urma societatilor dezvoltate… Romania rurala, adica peste jumate din Romania, e cu 1 Secol in urma…
      A fi INFORMAT in ziua de azi e o necesitate VITALA!
      Iar Avortul NU e preponderent in lumea femeilor cu smartfon, ci in Lumea copilelor nevinovata si NEEDUCATE si Neinformate, fara SCOALA, din societatea romanesca rupta de Lumea INFORMATA a Secolului XXI:
      „Romania are cel mai mare procent de mame cu varsta intre 10 si 17 ani din UE. Rata mamelor adolescente, mai mare decat in tari precum Burundi sau Botswana
      Joi, 1 iunie 2017.
      Mamele minore, o problema in Romania.
      In Uniunea Europeana, Romania inregistreaza cel mai mare numar de nasteri cu mame intre 10 si 17 ani (9,282 de nasteri, adica 4,7% din totalul nasterilor din 2015, din care 676 erau minore intre 10 si 14 ani), arata datele Eurostat, citate Salvati Copii Romania.
      „Efect al lipsei accesului la ingrijiri si EDUCATIE pentru sanatatea sexuala si a reproducerii, rata nasterilor inregistrate in randul adolescentelor intre 15 si 19 ani este cea mai ingrijoratoare, Romania inregistrand 34 de nasteri la 1.000 de adolescente”, explica organizatia citata intr-un comunicat de presa.
      In Europa, doar 2 state prezinta o situatie relativ mai grava: Bulgaria si Georgia, cu valorile de 36,8, respectiv 38,3 de nasteri.
      „Este un semnal de alarma faptul ca Romania se confrunta cu un numar mai mare de nasteri in adolescenta decat state precum Rwanda (25,6), Trinidad Tabago (30,8), Emiratele Arabe Unite (30,1), Uzbekistan (17,6), Albania (21,8), Bahamas (28,7), Botswana (31), Burundi (27,9), Djibouti (21), India (23,3), Mauritius (28,3)”, scrie sursa citata.
      Aceasta situatie a determinat Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale si culturale sa atraga atentia Guvernului Romaniei ca a devenit URGENTA Adoptarea unei STRATEGII nationale pentru a asigura ACCESUL la educatie sexuala si consiliere privind sanatatea reproductiva pentru tinerele si adolescentele din tara.”

  19. Idei vetuste, depasite deja, din secolele trecute, morala pe acest subiect se mai intalneste la catolicii ferventi(desi cititi aproape zi de zi cum preotii catolici VIOLEAZA COPIII nevinovati!) sau la triburile din jungla amazonieana sau indoneziana sau din Papua-Noua Guinee!
    Lumea Secolului XXI se ghideaza dupa LEGI si dupa Drepturile si Libertatile cetatenesti!!!
    Aratati-mi LEGEA din Romania unde Avortul la cerere e INTERZIS femeilor care indeplinesc conditiile cerute de Lege!

  20. „Nici Oana Grigore, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății de 17 ani, nici Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, nu au oferit un punct de vedere până la publicarea acestui material.”
    Si nici nu vor oferi, marea specialista Oana Grigore e absolventa de TCM, spunea intr-un interviu: „Eu am terminat în 1996 Institutul politehnic, Facultatea de Tehnologie a Construcțiilor de Mașini și sunt specializată în mașini unelte: strunguri, freze, raboteze.”!!
    Pana azi NU am auzit numele ei, ca Purtator de cuvant la Minsiterul Sanatatii, cum e posibil??!!
    CUM de NU a aparut niciodata ea in Presa, in spatiul public, ce fel de purtator de cuvant e ea, cand nu e cunoscuta in spatiul public?!
    De exemplu, din Martie, de cand cu Pandemia de coronavirus, ati auzit-o sau vazut-o vreodata aparand in spatiul public??!!!!
    Pentru CE primeste femeia asta Salariul urias?!!!!

  21. De-aia au inceput popii sa sustina PNL-ul?

    Tanti asta nu poate fi transferata sa dea cu matura intr-o biserica? Ca de altceva nu pare capabila.

    • Nici demisia nici demisa?!
      Rusine, PNL!!!!!!!!!!!!!!
      Orbane, panarama asta de ce mai e in functie?!!!

  22. traiasca Digi 24 ! Traiasca progresismul, viitorul de aur al omenirii !