G4Media.ro

Declic cere demisia ministrului Energiei: Sebastian Burduja, apărătorul hidrocentralelor ilegale, subminează justiția…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Declic cere demisia ministrului Energiei: Sebastian Burduja, apărătorul hidrocentralelor ilegale, subminează justiția pentru a susține proiectele lui Ceaușescu

Comunitatea Declic cere demisia ministrului Energiei după ce G4Media a dezvăluit că procurorii DIICOT au deschis un dosar penal ca răspuns la o sesizare depusă de Sebastian Burduja față de mai multe organizații care încearcă să stopeze proiecte energetice.

Printre organizațiile vizate de plângerea depusă de Burduja se numără și filiala din România a Greenpeace, una dintre organizațiile cele mai vocale împotriva unui proiecte precum extracția gazelor naturale din Marea Neagră.

Sesizarea a fost depusă marți de ministrul Burduja și vizează presupuse acțiuni prin care actori externi ar încerca să împiedice dezvoltarea unor proiecte energetice precum hidrocentralele.

Declic “condamnă ferm cel mai recent atac al ministrului Energiei la adresa independenței justiției” și acuză un “atac fără precedent împotriva justiției din România, căreia actualul ministru îi neagă corectitudinea deciziilor formulate”.

“Le cerem domnului ministru Burduja și colegilor de la Ministerul Energiei să dea dovadă de <onoare, respect și predictibilitate> și să își prezinte demisia pentru modul mizerabil în care tratează atât organizațiile, dar și instanțele judecătorești care au oprit proiectele ilegale”, a comentat Tudor Brădățan, director executiv Declic, citat într-un comunicat al ONG-ului.

“Membrii Declic care susțin procesele împotriva distrugerii râurilor știu foarte bine că aceste proiecte hidroenergetice nu au alt scop decât să umple buzunarele celor implicați în afacerile cu hidrocentrale. Practic, sacrificăm râurile doar pentru ca un director numit politic să-și ridice încă o vilă din betonul care ar fi trebuit să ajungă la baraj,” a continuat reprezentantul Declic.

Toate procesele inițiate de comunitatea Declic, pe tema hidrocentralelor avizate ilegal, au fost câștigate, precizează ONG-ul, afirmând că judecătorii au confirmat în repetate rânduri că atât autoritățile implicate, cât și Hidroelectrica, beneficiarul proiectelor, au încălcat legea în mod deliberat.

Lista proceselor câștigate de Declic pe diverse proiecte hidroenergetice:

Dosar nr. 1259/117/2020*– Tribunalul Cluj a anulat autorizația de construire nr. 175/11.12.2015, prin care a fost autorizată executarea lucrărilor de construire pentru: Continuarea Lucrărilor Autorizate cu Autorizaţia de Construire Nr. 42/27.02.2009 „Amenajare Hidroenergetică Surduc-Siriu. Treapta Surduc Nehoiaşu, Baraj Surduc”. Motivul: nelegalitatea Acordului de Mediu nr. SB 02/14.01.200. Hotărârea a rămas definitivă prin decizia nr. 641/09.06.2022 a Curții de Apel Cluj

Dosar nr. 513/117/2022– suspendarea lucrărilor la barajul Mihăileni prin ordonanța președințială. Atât Tribunalul Cluj cât și Curtea de Apel Cluj au decis oprirea lucrărilor până la soluționarea pe fond a dosarului prin care am solicitat constatarea caducitatii autorizatiei de construire din anul 1987.

Dosarul nr. 417/117/2022 – Curtea de Apel Cluj admite recursul Declic în dosarul de fond cu privire la barajul Mihăileni și trimite cauza spre rejudecare. Decizia Curții de Apel Cluj nr. 1296/2003 are autoritate de lucru judecat.

Dosarul nr. 6251/117/2023 – Tribunalul Cluj admite ordonanța președințială pentru oprirea lucrărilor la Barajul Mihăileni până la soluționarea pe fond, în rejudecare a acțiunii în constatarea caducității autorizației de construire. Câștigat definitiv la Curtea de Apel Cluj.

Dosarul nr. 417/117/2022* – Tribunalul Cluj admite cererea Declic și constată caducitatea autorizației de construire pentru barajul Mihăileni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Hidrocentrale terminate in proportie de 80% , beton turnat, utilaje instalate, etc. si acum ce ar trebui facut ? Sa demolam totul ? Absurd ! Burduja are dreptate aici.

  2. Avem 2 opțiuni: ori le demolam ori le punem în funcțiune. Tu ce alegi ?

  3. De ce nu-si face Declic partid si sa participe la alegeri? Ce tampenie! Acelea nu sunt constructii ilegale iar finalizarea lor ar pune in valoare tonele de bani investiti de Romania in acele proiecte pana acuma.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.