Declic: Cetățenii, record de solidaritate cu greva din învățământ! Petiția a depășit 100 de mii de semnături
Peste 100.000 de cetățeni au semnat petiția Comunității Declic prin care susțin greva cadrelor didactice și cer Guvernului mărirea salariilor din învățământ și investiții în modernizarea infrastructurii școlare, se arată într-un comuniat al organizației.
Semnatarii petiției cred că banii pentru profesori pot fi obținuți prin economiile la buget ce vor rezulta din tăierea pensiilor speciale.
,,Faptul că petiția Declic a depășit suta de mii și numărul semnatarilor tot crește demontează scenariul autorităților, cum că profesorii nu ar avea susținerea populației! Românii sunt alături de profesori, iar cei din Guvern trebuie să ne audă și să ne asculte”, a declarat coordonatorul campaniei Declic de susținere a profesorilor, Antoniu Bumb.
Membrii Comunității Declic se declară solidari cu greva profesorilor, în condițiile în care peste 230.000 de cadre didactice din țara noastră trăiesc la limita subzistenței. Un dascăl debutant câștigă mai puțin de 2.500 de lei și, înainte de pensionare, poate ajunge la un salariu de cel mult 4.500 de lei.
„Am înțeles deja că guvernanții nu vor să taie de la ei și să dea profesorilor. Mulți dintre ei sunt beneficiari de pensii speciale, iar premierul Ciucă este cel mai bun exemplu. Așa că strategia coaliției de guvernare a fost să-i transforme pe profesori în personaje negative detestate de toată țara. Asta ca să poată înăbuși greva mai ușor. Dar planul lor a eșuat. România e alături de profesori”, a adăugat Antoniu Bumb, coordonatorul campaniei Declic.
Din cauza salariilor infime, tineri absolvenți foarte bine pregătiți refuză să intre în sistem și preferă să opteze pentru alte domenii în care pot obține remunerații mai ridicate. Așa s-a ajuns să avem 4.000 de profesori necalificați în școli, pe lângă 6.000 de pensionari care au fost rechemați la catedre.
Un sistem care se bazează pe dascăli slab pregătiți sau chiar necalificați este și explicația pentru gradul uriaș de analfabetism funcțional din România. Aproape 45% dintre elevi nu au competențe de bază: de a citi, scrie și de a calcula. Sau pur și simplu nu înțeleg un text pe care-l citesc. În acest context, semnatarii petiției consideră că o creștere reală a salariilor profesorilor ar aduce tineri bine pregătiți la catedră.
Petiția poate fi citită și semnată aici.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu