G4Media.ro

Declic: Peste 65% dintre şefii spitalelor ministerului Sănătăţii, numiţi politic / Peste…

Sursa foto: Prefectura Hunedoara / Facebook

Declic: Peste 65% dintre şefii spitalelor ministerului Sănătăţii, numiţi politic / Peste 22.000 de persoane au semnat petiţia ”Depolitizaţi spitalele, acum!”

Comunitatea Declic anunţă că aproximativ 66% dintre spitalele gestionate direct de Ministerul Sănătăţii sunt conduse de manageri numiţi direct, prin semnătura ministrului Sănătăţii, funcţie eminamente politică. Peste 22.000 de persoane au semnat petiţia ”Depolitizaţi spitalele, acum!”, transmite News.ro.

Declic a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, citând un răspuns primit de la Ministerul Sănătăţii, că mai mult de jumătate dintre spitalele de stat au manageri interimari, numiţi pe perioadă nedeterminată.

“Ce ne spune această statistică oficială este simplu: managerii de spital sunt numiţi politic, nicidecum pe criterii profesionale, clare şi transparente. Este un tertip de care au abuzat absolut toate guvernele. Noi nu căutăm vinovaţi acum, ci spunem direct STOP! Este o practică nocivă, care trebuie să înceteze. Petiţia Declic, ale cărei peste 21.000 de semnături au ajuns la Parlament, cere iniţierea unui proiect care să scoată politicul din spitale şi să facă loc numirii unor manageri competenţi. Poate nu realizează, dar politicienii negociază vieţilor pacienţilor, nu simple funcţii şi salarii”, a declarat Anduţa Karetsou, campaigner Declic.

În cadrul campaniei “Depolitizaţi spitalele, acum!”, Comunitatea Declic atrage atenţia că practica numirilor de manageri interimari trebuie să devină o excepţie, justificată de o urgenţă, nu o regulă aplicată în mod abuziv de politicieni.

“Mentionăm că din cele 58 de unităţi sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, 20 de unităţi sanitare au manageri angajaţi prin concurs, 33 de unităţi sanitare au manageri interimari şi 5 unităţi sanitare au manageri interimari, în curs de numire”, se arată în răspunsul trimis de MInisterul Sănătăţii la solicitarea Declic.

În plus, ministerul atrage atenţia că nu doar ministrul face astfel de numiri la conducerea spitalelor, ci şi preşedinţii de consilii judeţene, primarii sau rectorii universităţilor de medicină, în funcţie de autoritatea în subordinea căreia se află spitalele respective. Aşadar, numărul managerilor interimari la nivel naţional poate fi mult mai mare decât cel cunoscut şi comunicat de ministerul de resort.

Totodată, ministerul nu a răspuns şi solicitării Declic de a preciza câţi dintre aceşti manageri interimari au mai mult de 6 luni la conducerea spitalelor.

Petiţia ”Depolitizaţi spitalele, acum!’’, iniţiată de Comunitatea Declic, a fost semnată deja de peste 22.000 de persoane.

Fostul ministru al Sănătăţii Nelu tătaru a declarat recent că  sistemul medical are nevoie de ”un declic”, iar implicarea politicului trebuie eliminată.

”Haideţi să recunoaştem că sistemul medical românesc, că este minister, că este în subordinea autorităţii locale, beneficiază de consilii de administraţie mai puţin profesioniste, numite politic. La fel, nu mă feresc să repet, că 80% dintre manageri nu au ce căuta acolo. Haideţi să lăsam oamenii competenţi să conducă aceste unităţi medicale, haideţi să nu lăsăm politicul să infiltreze pe anumite aintese, pe anumiţi oameni, pentru a putea face un act medical de calitate”, a arătat Tătaru, în prezent preşedinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Asa este, managerii sunt numiti politic. Si nu numai ei, ci si directorii medicali, sefii de sectie si membrii consiliului de administratie. Dar face cineva ceva? Declic face doar o petitie, presa nu prea abordeaza subiectul, ministrul se face ca nu vede. Eu m-am dus personal in instanta ca sa dau jos cateva personaje sinistre numite politic, dar succesul a fost foarte limitat.
    Mai multa actiune! scrieti despre cazurile individuale, semnalati-le la ANI si la Guvern, protestati in mod deschis fata de asemenea abuzuri.

  2. Mai bine o petitie cu continutul
    ” PRIVATIZATI TOT SISTEMUL DE SANATATE inclusiv case de asigurari”
    deoarece actualul sistem socialist de stat cu accente feudale va fi intotdeauna de proasta calitate

  3. Managerii să fie numiți de ONGuri progresiste.

    VLĂDUTZ, fă ceva!!!

  4. Păi, politrucii numesc toți șefii din pooliție, din parchete, din școli, etc, astfel că s-a creat o haită de partid care nu respectă legea, nu răspunde în fața legii, încalcă drepturile cetățenilor plătitori de taxe și impozite doar pentru că banii încasați vin de la cei care împart bugetul.

  5. De aceea e atacat orice ministru al sanatatii care vrea sa schimbe ceva pentru ca sunt multe interese in sanatate unde se fac bani pentru diferite grupari. Si cei care sunt cinstiti dar tot numiti politic nu au nici un interes sa fie eficienti pentru ca sunt sustinuti de pile si relatii si nu raspund pentru ce fac.

  6. N-am nicio legatura cu vreun ONG, dar chiar imi plac cei de la Declic prin felul creativ, inteligent, elaborat, bine țintit in care se implica. Insa, ce sa faci cu lichelele politice care nu stiu sa faca altceva decat jumuleala bugetului si trafic de influență cat incape? De la PSD+ALDE+UDMR nu aveam cine stie ce asteptari, ca astia sunt niste nemernici si hoti patentati. Dar nici cu astia de acum nu mi-e rusine. Procedeaza prin inactiune la fel ca cei dinaintea lor. Liberalii au ajuns o rusine prin toate magariile facute si doar dat din gura aiurea, ungurii sunt prin definitie niste curve politice si vanduti intereselor lor material-politice. Dar vad ca si USR-istii sunt intrati in aceeasi vrie, iar Vlad Voiculescu este de nerecunoscut. Am avut simpatie pentru el amintindu-mi de reformele curajoase incepute in mandatului lui din Guvernul Ciolos. Acum parca e orb si ametit, doar din greseala in greseala, iar cand vine vorba de reforme (inclusiv asta cu managerii interimari si politruci) nu initiaza nimic. Si daca ar propune public asemenea masuri si i s-ar repinge de catre coalitie, macar ar vedea romanii care sunt geambasii din politica de care trebuie sa ne amintim la alegeri, sa-i maturam politic si luati la suturi pe strada.

  7. Nu va inteleg pe voi cei de la G4 din ce motiv nu lasati unele comentarii sa fie postate? Nu este primul meu comentariu care nu apare aici. Ce filtre folositi de nu trec comentariile noastre care sunt rezonabile ca continut?

  8. La Târgu Mureș e radioterapia de stat închisă de un an de un prsedist in folosul firmei la care a lucrat. Și prostii de la guvernare accepta hoțomanul din alt partid.

  9. Primul lucru pe care la făcut Nelu Tătaru când a fost numit ministru a fost sa schimbe și să numească noi manageri de spitale.Culmea la spitale județene care mergeau și se descurcau cat de cat.Asa că Nelu Tătaru să tacă și să ia o piatra in gura că a turuit destul.