Declin al preţurilor petrolului luni, din cauza activităţilor economice dezamăgitoare din zona euro
Preţurile petrolului au scăzut luni, deoarece activitatea dezamăgitoare a afacerilor din zona euro a contribuit la îngrijorările legate de cererea slabă, transmite Reuters, citată de News.ro.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, cu livrare în noiembrie, au scăzut cu 0,8%, până la 73,91 USD pe baril.
Contractele futures pentru ţiţei din SUA, pentru noiembrie, au scăzut cu 0,85%, la 70,40 USD pe baril.
Activitatea de afaceri din zona euro s-a contractat brusc şi neaşteptat în această lună, pe măsură ce industria de servicii, dominantă a blocului, a încetinit, în timp ce scăderea producţiei s-a accentuat.
Activitatea de afaceri din SUA a fost constantă în septembrie, dar preţurile medii practicate pentru bunuri şi servicii au crescut în cel mai rapid ritm din ultimele şase luni, ceea ce poate sugera o accelerare a inflaţiei în lunile următoare.
China, cel mai mare importator de petrol din lume, se luptă între timp cu presiunile deflaţioniste şi are dificultăţi să stimuleze creşterea, în ciuda unei serii de măsuri de politică menite să stimuleze cheltuielile interne.
„Cifrele economice dezamăgitoare care provin din China, împreună cu o încetinire surprinzătoare a producţiei europene, plasează cererea de ţiţei la cele mai scăzute niveluri din acest an”, a declarat Dennis Kissler, vicepreşedinte senior pentru tranzacţionare la BOK Financial.
Preocupările legate de aprovizionare care decurg din atacurile aeriene ale Israelului asupra ţintelor Hezbollah de luni au contribuit la susţinerea preţurilor petrolului.
După aproape un an de război în Gaza, Israelul îşi mută atenţia către graniţa sa de nord, peste care Hezbollah a lansat rachete în sprijinul aliatului său Hamas.
„Mai multe atacuri din partea Israelului asupra Libanului generează teama că Iranul va deveni mai implicat, ceea ce creşte probabilitatea ca exporturile de petrol să fie în pericol”, a adăugat Kissler.
O furtună tropicală în apropierea Golfului Mexic ameninţă, de asemenea, aprovizionarea cu petrol.
Shell a anunţat duminică că va opri producţia la platformele Stones şi Appomattox din regiune, ca măsură de precauţie.
Ambele valori de referinţă ale petrolului au crescut cu peste 4% săptămâna trecută, susţinute de decizia Rezervei Federale a SUA de a reduce ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază şi de a semnala reduceri suplimentare ale costurilor îndatorării până la sfârşitul anului.
Preşedintele Fed din Chicago, Austan Goolsbee, a declarat luni că se aşteaptă „la mai multe reduceri de dobândă în cursul anului viitor”, deoarece banca centrală a Statelor Unite urmăreşte „o aterizare uşoară” pentru economie, în care să controleze inflaţia fără a prăbuşi piaţa muncii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank