G4Media.ro

Decontaminarea deșeurilor de la gropile de gunoi duce la creșterea substanțelor chimice…

sursa foto: G4Media

Decontaminarea deșeurilor de la gropile de gunoi duce la creșterea substanțelor chimice toxice, arată un studiu

Un studiu a arătat că procesele menite să decontamineze deșeurile lichide nocive din depozitele de deșeuri înainte ca acestea să ajungă în râuri și canalizări cresc nivelurile unora dintre cele mai toxice substanțe chimice, potrivit The Guardian.

Depozitele de deșeuri sunt cunoscute ca fiind sursa principală de substanțe chimice PFAS- sau substanțe per- și polifluoroalchilice – însă un nou studiu arată că instalațiile de tratare concepute pentru a curăța deșeurile lichide pot, în schimb, să crească nivelurile de PFAS interzise, precum PFOA și PFOS, în unele cazuri cu până la 1.335%.

PFAS reprezintă o familie de aproximativ 15.000 de substanțe chimice create de om, cu proprietăți antiaderente, care sunt utilizate într-o gamă largă de produse de consum și procese industriale. Aceștia pot avea nevoie de mii de ani pentru a se descompune în mediu, iar puținele care au fost studiate în detaliu s-au dovedit a fi toxice, PFOA și PFOS fiind asociate cu cancere și alte boli.

Poluarea cu PFAS este larg răspândită, fiind descoperită în cele mai îndepărtate părți ale lumii, și se crede că fiecare cetățean american o are în sânge.

Folosind date dintr-o anchetă a Agenției de Mediu privind deșeurile lichide din depozitele de deșeuri, cunoscute sub numele de levigat, Dr. David Megson de la Universitatea Metropolitană din Manchester, coautor al studiului, a constatat că „în loc să elimine substanțele chimice interzise PFOS și PFOA, instalațiile noastre de tratare le creează de fapt … probabil că se formează din transformarea altor PFAS într-o supă chimică”.

Comisia Europeană ia în considerare o propunere inovatoare

Megson își exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că înțelegerea a ceea ce se întâmplă în Marea Britanie la depozitele de deșeuri este slabă și că monitorizarea „se referă doar la câteva PFAS specifice, astfel încât obținem doar o mică imagine a ceea ce se află de fapt acolo și ce impact ar putea avea”.

Studiul a analizat levigatul de la 17 depozite de deșeuri istorice și operaționale, doar o fracțiune din totalul din întreaga țară. Pippa Neill de la Ends Report, coautor al studiului, a declarat că „în condițiile în care sute de operatori de depozite de deșeuri pot deversa în mod legal în mediu levigatul lor tratat”, există o „nevoie urgentă” de mai multe cercetări, astfel încât PFAS să poată fi eliminate în mod corespunzător.

Există, de asemenea, „o nevoie urgentă de a interzice toate PFAS la nivel global, fie prin Convenția de la Stockholm existentă, fie printr-un nou tratat global privind PFAS”, potrivit Dr. Sara Brosché, consilier la International Pollutants Elimination Network.

„Producătorii știau că PFOS și PFOA sunt toxice încă de la începutul utilizării lor în produsele de consum și continuă să otrăvească mediul și corpurile noastre la mulți ani după ce au fost reglementate. O multitudine de PFAS sunt utilizate în prezent cu puține sau deloc informații făcute publice cu privire la locul în care sunt utilizate sau la impactul lor asupra sănătății”.

În încercarea de a stopa contaminarea, Comisia Europeană ia în considerare o propunere inovatoare de reglementare a mii de PFAS ca o singură clasă, care este contestată vehement de industria PFAS. Regatul Unit nu a urmat exemplul UE, ceea ce a determinat zeci dintre cei mai importanți experți mondiali în PFAS să scrie joi direct miniștrilor britanici, îndemnând guvernul să „adopte o abordare mai ambițioasă și să urmeze știința … Reglementarea tuturor PFAS ca un singur grup este singura modalitate de a aborda poluarea cu PFAS”.

Riscuri grave pentru sănătatea umană

Dr. Shubhi Sharma, cercetător științific la organizația caritabilă Chem Trust, a declarat: „Emisiile de PFAS de la depozitele de deșeuri pot contamina apele subterane și de suprafață din jur și sunt legate de riscuri grave pentru sănătate, cum ar fi cancerul renal și testicular. Guvernul britanic trebuie să ia măsuri imediate pentru a reglementa acest întreg grup de PFAS”.

Dr. Daniel Drage, profesor asociat la Universitatea din Birmingham, este, de asemenea, îngrijorat de faptul că același lucru se întâmplă într-o serie de sisteme de tratare.

„Este extrem de important să identificăm alte procese de tratare care să elimine PFAS din levigat înainte de eliberarea acestuia în mediu”, a spus el. „Aceasta este o problemă de sănătate publică globală de mai multe miliarde de lire sterline și este probabil să depășească cheltuielile guvernamentale. Aș sugera că industriile care au profitat substanțial de pe urma utilizării PFAS în ultima jumătate de secol au datoria morală de a proteja generațiile viitoare de consecințele acestor utilizări”.

Un purtător de cuvânt al Agenției pentru Mediu a confirmat că aceasta „colaborează îndeaproape cu industria depozitelor de deșeuri” și că „efectuează investigații suplimentare cu privire la PFAS în masa deșeurilor din depozitele de deșeuri, la procesele de tratare și la consecințele tratamentului la care este supus levigatul”.

Potrivit profesorului Kate Spencer de la Universitatea Queen Mary din Londra, este probabil ca dezastrul climatic să exacerbeze poluarea provenită de la depozitele de deșeuri. În special „pentru depozitele de deșeuri istorice care nu sunt căptușite, aceste substanțe chimice PFAS pot pătrunde în apele de suprafață și subterane, cu consecințe potențiale pentru sănătatea ecologică și umană. Acest lucru este probabil să crească pe măsură ce gravitatea și frecvența inundațiilor vor crește”, a spus ea.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...