G4Media.ro

DECRIPTAJ Ce înseamnă Articolul 4 din Tratatul NATO, evocat de Polonia după…

Sursa foto: NATO.int

DECRIPTAJ Ce înseamnă Articolul 4 din Tratatul NATO, evocat de Polonia după ce doi cetățeni polonezi au murit într-o explozie la granița cu Ucraina

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat marți seată că a discutat cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și a anunțat că ia în calcul activarea Articolului 4 al NATO. „Verificăm premisele articolului 4 al NATO. Suntem în contact cu aliații noștri și așteptăm discuții cu partea americană”, a transmis Andrzej Duda.

Lansarea articolului este un semn că NATO începe să reacționeze, chiar dacă încă nu în mod militar.

Ce este însă Articolul 4 din Tratatul NATO?

Toate deciziile NATO sunt luate prin consens, după discuții și consultări între țările membre, se precizează în statutul NATO, iar activarea lor se poate în situații de criză prin solicitarea unui stat membru.

”Aliații pot face schimb de opinii și informații și pot discuta probleme înainte de a ajunge la un acord și de a lua măsuri”, precizează NATO.int.

”Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre Părți”.

În articolul 4 din tratatul de înființare al NATO, membrii pot aduce în discuție orice problemă de îngrijorare, în special cea legată de securitatea unei țări membre. De la crearea Alianței în 1949, articolul 4 a fost invocat de mai multe ori, Turcia fiind statul care a solicitat asta de-a lungul timpului în mod deosebit.

”Consultarea consolidează dimensiunea politică a NATO, oferind membrilor oportunitatea de a-și exprima opiniile și pozițiile oficiale. De asemenea, acordă NATO un rol activ în diplomația preventivă, oferind mijloace pentru a ajuta la evitarea conflictelor militare”, susține Alianța.

Practic, Articolul 4 reprezintă un răspuns politic la o agresiune și este primul pas înainte de o eventuală activare a Articolului 5, care prevede răspunsul militar al Alianței Nord-Atlantice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Mda, mai ramane de vazut.

  2. Hai cu 5 ul, ca parca zicea Biden ca fiecare cm este aparat si totusi incep sa cada obuze. Azi 2 buc , maine 5 , dupa aia incepe macelul.

  3. Ce e inca „nedrecriptat” e cum de nu le-o dat jos AEGIS? Ala fiind scutul antiracheta geaman cu celebrul Deveselu.
    Intreb si io, ca rumanii tocmai se apucara de produca rachetute defensive pt asta.

  4. Totul este politic in capetele acestor indivizi. Pana intr-o zi, cand va cadea o racheta adevarata undeva, pe teritoriul unui stat NATO. O ardem politic pe la summituri si reuniuni, insa nimeni nu ia nici o masura, iar semnalele sunt patetice. Art. 4 este frectie la picior de lemn. Nu era nevoie sa se vada la Bruxelles; puteau foarte bine sa discute 10 minute pe Skype sau Teams daca nu vroiau sa ascunda realitatea.