DECRIPTAJ Miza conflictului deschis dintre Rafila și Arafat: controlul asupra sistemului de urgență, un buget de 2 miliarde de lei
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne, Alexandru Rafila, sunt în conflict deschis după ce Rafila a cerut public ca sistemul de medicină de urgență să treacă în subordinea sa. Tensiunile dintre cei doi au izbucnit încă de la instalarea guvernului Ciucă, iar acum au izbucnit în public, cu replici tăioase. Miza financiară este una enormă, dublată de una politică.
- Pe scurt:
Ministrul Alexandru Rafila (PSD) vrea să treacă la Ministerul Sănătății tot sistemul medical de urgență: ambulanța, SMURD, precum și secțiile de urgență de la spitale. Acum, toate acestea sunt coordonate de Raed Arafat Departamentului pentru Situații de Urgență, structură condusă de Raed Arafat.
Rafila a ieșit public miercuri cu declarații dure, după ce un proiect de reorganizare a MAI, pus în dezbatere publică, prevede ca asistenţa medicală de urgenţă să fie coordonată de DSU condus de Raed Arafat. Rafila a declarat că asistenţa medicală de urgenţă trebuie să fie coordonată de Ministerul Sănătății, care asigură 91% din bugetul acestor servicii. Mai mult, Rafila a transmis o scrisoare către Camera Deputaților și Senat, arătând că proiectul ”încalcă flagrant legea”.
În replică, DSU condus de Arafat a dat un comunicat de presă în care arată că proiectul respectă legea și că prevederile există deja în mai multe legi.
Miza conflictului: financiară și de putere. Medicina de urgență – serviciul de ambulanță, unitățile de primiri urgențe din spitale – au un buget anual de aproximativ două miliarde de lei, potrivit execuției bugetare din 2021. Or, în acest moment Ministerul Sănătății este doar distribuitorul acestor bani de la bugetul de stat către instituția condusă de Raed Arafat, fără să aibă nici un cuvânt de spus legat de modul în care sunt cheltuiți banii.
Departamentul pentru Situații de Urgență realizează zeci de proceduri de achiziții publice majore pentru echipamente medicale, ambulanțe, dar și pentru consumabilele normale. În plus, instituția condusă de Arafat gestionează și multe proiecte finanțate din fonduri europene.
Practic, Ministerul Sănătății plătește mare parte din aceste achiziții, dar nu are nici un control asupra lor. E ceea ce reclamă Alexandru Rafila, fără să se refere însă explicit la chestiunea fondurilor. De altfel, surse politice au declarat pentru G4Media că tocmai controlul asupra acestui buget semnificativ l-a transformat pe Raed Arafat într-unul dintre cei mai influenți oficiali din statul român, cu o putere politică ce l-a făcut să supraviețuiască pe această poziție din 2014 până acum, un caz fără precedent la vârful administrației centrale.
Pe lângă controlul asupra proiectelor și achizițiilor, o eventuală trecere a medicinei de urgență la Ministerul Sănătății i-ar da lui Alexandru Rafila și posibilitatea de a-și crește profilul public și de a acumula mai multă putere politică. Raed Arafat a demonstrat în ultimele două decenii că acest control asupra medicinei de urgență poate fi o trambulină spre recunoașterea publică.
E relevant că în acest scandal public, Marcel Ciolacu, președintele PSD, s-a situat public de partea lui Raed Arafat și nu de partea colegului său de partid. Pe 7 aprilie, Marcel Ciolacu a declarat la Antena 3, că este ”exclus” ca SMURD să fie mutat în subordinea Ministerului Sănătății, așa cum a declarat că și-ar dori ministrul Alexandru Rafila.
Liderul social-democrat a spus că probabil ministrul Sănătății ”s-a exprimat greșit” pentru că nu poate fi schimbat ceva ce funcționează. Marcel Ciolacu a avut cuvinte de laudă la adresa lui Arafat: ”Poate s-a exprimat greșit. Cum să strici ceva ce funcționează? Raed Arafat a performat, ăsta e adevărul, a reinventat UPU și SMURD (…) Domnul Raed Arafat a performat, să spunem adevărul. Omul care a reinventat UPU și SMURD este Raed Arafat, să fim corecți, cum să strici așa ceva?”.
De altfel, sondajele de opinie îl dau pe Alexandru Rafila la cote ridicate de încredere. Un sondaj Avangarde din februarie arăta că Rafila avea o cotă de încredere de 39%, în timp ce Marcel Ciolacu era cotat la 30%. (Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii