G4Media.ro

Defense One: Avioanele F-35 destinate Turciei ar trebui date aliaților SUA din…

Defense One: Avioanele F-35 destinate Turciei ar trebui date aliaților SUA din Europa de Est

Avioanele de vânatoare F-35 ce trebuiau livrate Turciei ar trebui trimise de către Statele Unite unor țări aliate din Europa de Est, cu misiunea clară de a descuraja acțiunile Moscovei, susține un analist britanic pentru pagina Defense One. Propunerea acestuia vine în contextul în care, în ultimele două zile, Rusia a livrat Turciei primele componente ale sistemului de rachete sol-aer S-400, achiziționate de Ankara. Turcia devine astfel primul stat membru al NATO care ar urmă să opereze sistemul rusesc, în ciuda ameninţărilor cu sancţiuni formulate de SUA. Alianţa Nord-Atlantică a avertizat și ea Turcia cu privire la „potenţiale consecinţe” legate de achiziţionarea sistemului rusesc de rachete.

Într-o analiză publicată de site-ul Defense One, specializat în chestiuni de apărare și securitate, Peter Apps afirmă că, după ce Rusia a efectuat primele două livrări de componente ale sistemului de rachete S-400 către Turcia, trimiterea de avioane F-35 regimului de la Ankara „pare acum imposibilă.” Expertul susține că livrarea aparatului „invizibil” către Turcia „ar fi o greșeală gravă”, în condițiile în care sistemele de apărare rusești (în special în Siria) „încearcă aproape cu siguranță să-i testeze și să-i înțeleagă secretele”.

Statele Unite consideră că rachetele ruseşti nu sunt compatibile cu echipamentele NATO şi că există riscul ca operatorii ruşi care îi vor instrui pe militarii turci pentru folosirea sistemelor S-400 să afle secrete tehnologice privind avioanele F-35. Turcia este parteneră a SUA atât în cadrul alianţei nord-atlantice, cât şi în programul de producţie a aeronavelor de ultimă generaţie.

În opinia analistului de la Defense One, care este rezervist în armata britanică și comentator pentru agenția Reuters, decizia președintelui rus Vladimir Putin de a vinde sistemul omologului său turc Recep Tayyip Erdogan a fost o mișcare deliberată pentru a submina alianța NATO și face parte dintr-o strategie mai largă care include încurajarea partidelor de extremă dreapta din diferite tari, promovarea teoriilor conspirației, recurgerea la intervenții militare în străinătate (Siria) și acțiuni agresive împotriva statelor vecine (cazul Ucrainei).

În cazul Turciei, acțiunile lui Putin au fost încununate de succes, iar Occidentul nu pare să aibă soluții adecvate ca să răspundă. „Turcia va pierde bani, influență și acces la aeronave pe care și le-a dorit cu adevărat”, crede analistul, care susține însă că, pe de altă parte, Occidentul trebuie să răspundă actiunilor Rusiei, dar fără a provoca o escaladare a tensiunilor deja existente.

Soluția

Expertul afirmă că există o soluție relativ simplă la situatia actuala: avioanele F-35 destinate Turciei ar trebui trimise în țări apropiate geografic de Rusia, atât cu scopul de a provoca îngrijorare la Moscova, cât și de a liniști aliatii europeni ai Americii. Iar acest lucru ar înseama trimiterea lor în Europa de Est, la un preț avantajos.

Printre țările care ar putea beneficia de această decizie, analistul enumeră Ucraina (miscare care însă nu doar că l-ar înfuria pe Putin, dar ar putea și să crească șansele ca Rusia să pună mâna pe secretele avionului „invizibil”), Estonia sau Lituania (acest lucru va intensifica misiunile de patrulare aeriene efectuate de NATO, precum și pregătirea piloților locali, sporind în mod dramatic capacitatea membrilor estici ai NATO de a se apăra în fața unei eventuale agresiuni rusești) și Polonia (este considerată varianta ideală, căci Varșovia și-a manifestat deja intenția de a cumpara 32 de aparate F-35, iar Administrația Donald Trump este apropiată de guvernul de dreapta din Polonia. În plus, dotarea Poloniei cu avioane „invizibile” ar „trimite Moscovei un mesaj clar că prețul întelegerilor cu Turcia este întărirea apărării statelor NATO pe care Rusia le-a dominat la un moment dat”).

Aceasta nu este prima dată când analiști sau politicieni de peste ocean cer nu doar ca Statele Unite să anuleze livrarea avioanelor F-35 către Ankara, dar și ca NATO să îndepărteze Turcia din rândurile sale. Într-un material publicat în vara anului trecut, Defense One afirma că trimiterea celui mai performant aparat american de luptă în Turcia „va face mai mult rău decât bine intereselor Statelor Unite” în condițiile în care regimul președintelui Erdogan a devenit din ce în ce mai autocratic, trimițând la închisoare opozanți politici, cenzurând presă și extinzând enorm puterile sale. „Alunecarea dramatică a Turciei spre autoritarism și politicile sale externe recente ridică întrebări serioase cu privire la încrederea și la capacitatea sa ca aliat”, scriau autorii materialului, afirmând că „întărirea regimului Erdogan prin vânzarea de avioane de luptă este răspunsul greșit la încălcarea de către Turcia a normelor democratice și, de asemenea, riscă să încurajeze politica externă deja naționalistă a Turciei”.

În acest context, ținând cont de faptul că Ankara este un aliat din ce în ce mai autoritar și mai fragil din punct de vedere politic, care se apropie tot mai mult de Rusia, acționează împotriva războiului dus de americani împotriva terorismului (în Siria, unde a atacat constant milițiile kurde, aliatele Statelor Unite) și răspândește formele extreme ale Islamului (susținând, de exemplu, fundamentaliștii islamici din Boko Haram în Nigeria), autorii au cerut excluderea Turciei din NATO.

Va pierde Turcia avionul „invizibil”?

F-35 este cel mai scump sistem de armament produs vreodată în lume, programul fiind evaluat la 406 miliarde de dolari. Valoarea uriașă a aparatului pentru armata americană și pentru puterea aeriană a Statelor Unite este dată nu doar de performanțele, materialele compozite folosite la producerea motoarelor sale și tehnologia sa „invizibilă,” dar și de milioanele de linii de coduri software, fuziunea senzorilor și comunicațiile securizate de care dispune. Intrarea în serviciu a aparatelor F-35 a avut loc în 2015, iar fabricantul Lockheed Martin a anunțat că, până în luna august a anului 2018, mai mult de 310 de aparate F-35 au fost livrate forțelor aeriene din diferite țări de pe glob.
Regimul de la Ankara a anunțat inițial că intenționează să achiziționeze 100 de avioane construite de către Lockhead Martin (împreună cu subcontractori precum Northrop Grumman, Pratt & Whitney, BAE Systems), cu opt aparate livrate anual. Decizia Turciei de a achiziţiona sistemul S-400 de la Rusia a modificat însa dramatic datele problemei. În acest moment, este aproape sigur că americanii nu vor mai livra aparatele de luptă aliatului lor, împotriva căruia ar putea chiar să impună sancțiuni.
La sfârșitul lunii mai, directorul executiv al companiei Lockheed Martin, Marillyn Hewson, a declarat de altfel că alte țări ar putea să primească avioanele F-35 destinate inițial Turciei, dacă Administrația de la Washington va interzice livrarea lor regimului de la Ankara. Hewson a vorbit de Japonia și Polonia, cu 150 de avioane pentru forțele aeriene japoneze și circa 32 de aparate „invizibile” solicitate de Varșovia.

Sursa: Defense One

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Marea Britanie,o mare pierdere pt.UE, un aliat puternic pt.noi in NATO.Sper sa meritam sustinerea si protectia armatei regale ,adica nenorociti astia ce au acaparat puterea de 3 ani sa zboare in curand spre patria lor Rusia…

  2. Plecarea MB din UE nu face altceva decit sa forteze Franta si in curind si Germania sa creeze o armata Europeana. Deja Franta intra in lupta pentru razboiul stelelor si al oceanelor , iar Germania cu toata anvergura ei pacifista, ca lider mondial , nu are alta solutie .Dupa plecarea doamnei Merkel de la conducerea Germaniei , viitorul cancelar este nevoit sa se inarmeze si sa inarmeze parte din Europa la standarde si echipamente de ultima generatie. Deja corvetele frantuzesti si tancurile nemtesti vor inlocui peste tot in Europa ,vechile masinarii de lupta . America ,asa cum era de asteptat , incearca sa isi solidarizeze o parte din Europa fosta comunista , dar alegerile imediat trecute la europarlamentarele din acest an au configurat o noua Europa unita si o tendinta si mai mare de apropiere intre natiunile componente . Asa ca in anii ce urmeaza vom asista rapid la o inarmare aproape in intregime a UE cu echipamente exclusiv produse in UE si cu componente similare si compatibile cu toate fortele armate . Noul avion de lupta Franco- Germano – Spaniol a fost prezentat deja publicului larg si in anii ce urmeaza avionul va face parte din toate fortele armate europene . America va avea de ales intr-o colaborare sincera cu UE ca un intreg ,tinind astfel Rusia la distanta , sau isi va asuma riscul unei colaborari viitoare UE-Rusia ,risc ce nu poate fi cred eu acceptat . Nimeni , cred eu ,nici macar Anglia nu isi poate permite o ruptura totala fata de UE si pe zi ce trece este foarte clar ca MB va iesi din UE, dar se va forma rapid o alta intelegere favorabila tuturor . MB nu poate sa forteze o ruptura radicala si nu poate sa se expuna unui conflict deschis cu UE .Apartinem geografic aceleasi zone si indiferent de simpatii sau antipatii intr-o lume, globalizata puterea este data doar de UNIRE .

    • Bati campii! Nu este de dorit inlocuirea NATO cu o asa-zisa „armata europeana”. O astfel de initiativa nu ar avea niciodata capacitatea sa descurajeze Rusia in actiunile ei mai bine decat o face in prezent NATO sub conducerea Statelor Unite. Chiar daca Marea Britanie va parasi UE, acest lucru nu are de ce sa-i afecteze pozitia actuala in NATO.

    • Priveste doar in viitor si nu confunda lucrurile . .Nici o mare putere asa cum este acum economic vorbind UE nu poate rezista fara o forta armata proprie, fie ea si complementara NATO. Acum te prinzi cine bate – sampul -.

    • Si poate doresti sa intelegi cit de puternica devine structura actuala a NATO sustinuta de noile forte militare ale UE. Ca sa fiu si mai explicit ,lucrul pe care il contesti deja are loc ,noua structura militara se dezvolta cu pasi repezi . Nu privi ca o situatie de conflict aceasta dezvoltare militara , ci ca pe una de sprijin reciproc si poate atunci vei spune cu glas tare -mea culpa-.

    • Amice, bați câmpii cu dezinvoltura. Germania, principala țară din acest aranjament militar care ar trebui să fie „armata Europeană” nu este în stare, sau nu este dispusa să-si îndeplinească obligațiile de bază ale unui stat membru NATO, adică acei 2% din PIB, și vrei să ne ajute să ne aparăm de ruși. 🙂 De Franța nici nu mai vorbesc. Câți militari germani și francezi ai văzut tu la exercițiile militare NATO organizate în România, Polonia și statele baltice și câți Americani și Britanici?

    • Se pare ca nu intelegi sau nu vrei sa intelegi . Vorbim de lucruri diferite , asa ca te las impreuna cu gindurile tale si sampul tau . Iti urez o mai mare intelegere a lucrurilor .

  3. Nu as recomanda Ungaria. Inteleg unde batea cu analiza, dar realist vorbind, Ungaria este la fel de prietenoasa cu Rusia ca si Turcia.

    • Păi cine a menționat Ungaria in articol ? Se spune despre Ucraina, care este o aberatie totală (in primele 3 luni ar avea un F35 decolat din Ucraina și aterizat cu bine in Crimeea sau in Rusia). Si statele baltice sunt alegeri discutabile, fiind prea mici si vulnerabile.
      In Est sunt doar 2 candidati viabili: Polonia si Romania.

  4. In primul rand Romaniei.
    Mai bine spus, Romania ar trebui sa faca absolut tot pentru a obtine aceste avioane, din motive evidente.