G4Media.ro

Deficit major de medici în judeţul Vrancea / Există o serie întreagă…

Foto: Facebook / Spitalul Județean Vrancea

Deficit major de medici în judeţul Vrancea / Există o serie întreagă de specialităţi medicale pe care tinerii absolvenţi ai universităţilor de medicină nu mai doresc să le acceseze, spune șeful CA al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Focșani

Judeţul Vrancea se confruntă cu un deficit major de personal medical, situându-se pe locul 33 la nivel naţional în ceea ce priveşte numărul de medici la 100.000 de locuitori, în timp ce în oraşe precum Bucureşti şi Iaşi există un excedent de specialişti, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) „Sf. Pantelimon” Focşani, Radu Ilinca, transmite Agerpres.

„Deficitul de personal este o problemă care se întâlneşte la nivel naţional, nu neapărat din cauza lipsei de medici, pentru că medicii există, ci datorită repartiţiei inechitabile şi disproporţionate a medicilor pe teritoriul naţional. La nivelul municipiului Bucureşti avem un număr de medici de trei ori mai mare decât necesarul. La nivelul municipiului Iaşi avem dublu decât necesarul. Judeţul Vrancea se află pe locul 33 din judeţele din România în ceea ce priveşte numărul de medici, dacă nu mă înşel, aproximativ 160 de medici la 100.000 de locuitori. Deci suntem pe locul 33 în strategia naţională”, a declarat el.

Un alt factor este scăderea interesului absolvenţilor de medicină pentru anumite specialităţi esenţiale, dar dificile.

„Există o serie întreagă de specialităţi medicale pe care tinerii absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie nu mai doresc să le acceseze. Sunt acele specialităţi aşa numite grele. Mă refer aici în primul rând la Neurochirurgie sau Chirurgie cardiovasculară. Sunt specialităţi grele, cu mulţi ani de pregătire, cu risc de malpraxis foarte mare, cu oportunităţi de profesare limitată, şi atunci aceste specialităţi nu mai sunt atractive. Dacă urmăriţi site-ul Ministerului Sănătăţii atunci când avem concursul naţional de rezidenţiat, când se ocupă posturile, de obicei în luna decembrie a fiecărui an, o să vedeţi că rămân locuri libere pe specialităţi care cu ani în urmă erau de top”, a explicat reprezentantul SJU „Sf. Pantelimon”.

Radu Ilinca este cadru didactic la Facultatea de Medicină „Carol Davila” din Bucureşti şi ocupă şi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al SJU Focşani, fiind desemnat în această poziţie de Ministerul Sănătăţii. 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Fiecare fată de pe MEDISIE21 e gata să fie luată tare.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.