G4Media.ro

Deficitul bugetar, ținut în 2018 sub 3% din PIB ca urmare a…

sursa foto: Designed by Freepik

Deficitul bugetar, ținut în 2018 sub 3% din PIB ca urmare a încasării în decembrie a unor sume de la UE pentru proiecte locale

Deficitul bugetar pe cash (standardul de raportare utilizat de guvern) în 2018 a fost de 2,88%, potrivit execuției bugetare publicate luni de Ministerul Finanțelor. Încadrarea în ținta de deficit de sub 3% s-a realizat pe fondul veniturilor masive înregistrate în decembrie, dintre acestea atrăgând atenția cele 3,8 miliarde de lei (0,4 % din PIB) înregistrate ca ”Alte sume primite de la UE pentru programele operaționale finanțate în cadrul obiectivului convergență”.

Cu alte cuvinte, PSD a reușit ceea ce G4Media.ro a anunțat în exclusivitate în noiembrie 2018, când scriam că PSD vrea să deconteze din fondurile europene proiectele date baronilor locali prin controversatul Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și nefinalizate, o metodă prin care vrea să diminueze deficitul bugetar din acest an. Inițiativa apărea într-un proiect de lege adoptat de Parlament la finalul lunii octombrie și trimis președintelui Iohannis pentru promulgare, promulgare care s-a produs pe 17 noiembrie.

De remarcat că aproape întreaga sumă de 3,8 miliarde de lei a fost încasată în luna decembrie, în luna noiembrie suma înregistrată la acest indicator fiind de doar 7,7 milioane de lei.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 295,1 miliarde lei, au reprezentat 31,1% din PIB, comparativ cu 29,4% din PIB în 2017. Procentual, veniturile au fost cu 17,2% mai mari, în termeni nominali, faţă de anul trecut.

Cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 322,4 miliarde lei, cu 16,8% mai mari faţă de anul precedent, cea mai semnificativă creştere fiind înregistrată la cheltuieli de personal, care au consemnat un plus de 23,7% faţă de anul 2017, pe fondul majorărilor salariale acordate conform Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 9,8% faţă anul precedent.

Creşteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât şi la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi la bugetele instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii bugetare.

Foto: Freepik

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Trasa din condei pentru pacalirea interna , dupa metodologia Orlando-Vâlcov.
    Ceea ce conteaza este calculul riguros dupa metodologia ESA, singura luata in considerare de UE atunci cand analizeaza deficitul bugetar. Va aparea peste 2-3 luni.

    Pentru o lamurire privind smecheria pesede, cititi :
    http://cursdeguvernare.ro/din-culisele-deficitului-de-288-problemele-improvizatiile-si-abrogarea-juridica-raspunderii.html

    • Exact, deficitul lor e pe metoda cash, adica au tras ca disperatii din tot ce au putut, inlcusiv din fodurile europene si au amanat o tona de plati ce trebuiau facute in luna decembrie. E ca si cum eu nu platesc in decembrie rata la banca, intretinerea, curentul si factura telecom si apoi ma laud de revelion: uite ca stau bine, inca mai am bani in buzunar!

      O sa vedem estimarea dupa metodologia ESA.